ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Η παθκιά τ’ Άη Γιωρκού, οι θρύλοι και οι παραδόσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τον θρύλο, η ορμή και η δύναμη του άλογου του Αγίου Γεωργίου υπήρξε τόσο ισχυρή που ακουμπώντας τη γη το πέλμα του βυθίστηκε μέσα σε μία πέτρα και από τότε το σημάδι έχει μείνει για πάντα

photo 2 exclusive, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Παράδοση

Η «Παθκιά του Άη Γιώρκου» βρίσκεται στο Παραλίμνι σε χωμάτινο δρόμο ενδιάμεσα της πόλης του Παραλιμνίου και του Πρωταρά στη περιοχή Λαξιά, λίγα μέτρα μετά το εξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι συνδεδεμένη με επιτόπιους θρύλους και παραδόσεις. Στη περιοχή αυτή φαίνεται σε βράχο μικρό βαθούλωμα το οποίο, σύμφωνα με τη παράδοση, είναι το αποτύπωμα του ποδιού του αλόγου του Αγίου Γεωργίου, όταν αυτός πέρασε από τη περιοχή κυνηγώντας τους Σαρακηνούς.

Δείτε τη σημερινή ανταπόκριση της ανταποκρίτριας Αμμοχώστου του Σίγμα Χριστιάνας Μάρκου από την “Παθκιά τ’Άη Γιωρκού” στο Παραλίμνι:

Συμφώνα με τη παράδοση, κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, 7ο – 10ο αιώνα μ.Χ. , στόλος Αράβων αγκυροβόλησε κοντά στη περιοχή του Πρωταρά με σκοπό να λεηλατήσει τη περιοχή του Παραλιμνίου. Ο Άγιος, όμως, εισάκουσε τις προσευχές των πιστών και αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λεηλασία του χωριού. Εμφανίστηκε τότε έφιππος, ενδιάμεσα του χωριού και των Αράβων, για να αποτρέψει την εκτέλεση των απειλητικών τους προθέσεων. Σύμφωνα με τον θρύλο, η ορμή και η δύναμη του άλογου του Αγίου υπήρξε τόσο ισχυρή που ακουμπώντας τη γη το πέλμα του βυθίστηκε μέσα σε μία πέτρα. Ακούγοντας τον δυνατό θόρυβο αυτό, οι Άραβες τράπηκαν σε φυγή. Από τότε το σημείο με τη παθκιά, πατημασιά, του Αγίου έγινε σημείο προσκυνήματος για τους πιστούς. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, κτίστηκε από τη μητρόπολη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου μικρό προσκυνητάρι σε αυτό το σημείο.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι σήμερα ο Πολιούχος Άγιος του Δήμου Παραλιμνίου και η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου, σημερα δηλαδη, ημέρα ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου ενώ η μέρα της γιορτής του είναι τοπική αργία και μεγάλη γιορτή για το Παραλίμνι.