Πράσινο φως για τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ αναμένεται να ανάψουν οι κρατικές υπηρεσίες σε περιοχή στην οποία έχει καταλήξει η ενδιαφερόμενη εταιρεία και στην οποία δεν συντρέχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένας λόγος απόρριψης της αδειοδότησης.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλα κέρδη για την Κύπρο από το Ευρωπαϊκό τουρνουά γκολφ (ΒΙΝΤΕΟ)
Οι προσπάθειες δεκαετιών της εταιρείας Ayia Napa Forest Golf Ltd για δημιουργία γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου στηρίζεται σε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/2/2005 για δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ στη χώρα μας, εκ των οποίων δώδεκα σε Πάφο-Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα και ένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Σήμερα στη χώρα μας, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τέσσερεις εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ, όλα στην επαρχία Πάφου (δύο σε Κούκλια, ένα στην Πάφο και ένα στην Τσάδα), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες και εργασίες για τις υπόλοιπες άδειες που έχουν εγκριθεί.
Ιδανική η τοποθεσία στον Δήμο Παραλιμνίου
Μετά από προσπάθειες εξεύρεσης ιδανικής περιοχής, η εταιρεία φαίνεται να έχει καταλήξει στην περιοχή “Άγιοι Σαράντα”, “Μάνα του Νερού” και “Αρκακούθκια”, στον Δήμο Παραλιμνίου, περιοχή στην οποία η ανέγερση του έργου αναμένεται να επιφέρει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κοινωνικές αντιδράσεις. Η εταιρεία υπέβαλε στις 11/5/2020 νέα αίτηση εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης που αφορά κρατική δασική γη στο Δήμο Παραλιμνίου, συνολικής έκτασης 771.148 τετραγωνικών μέτρων.
Διαβάστε επίσης: ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Στηρίζει και το ΕΒΕΑ το γήπεδο γκολφ
Η εταιρεία ενδέχεται να υποβάλει αίτηση για ανταλλαγή ιδιωτικής με κρατική δασική γη και η έκταση που δυνατόν να εκμισθωθεί στην εταιρεία, να αφορά μόνο την έκταση του γηπέδου γκολφ. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, η εταιρεία να αιτηθεί από το τμήμα κτηματολογίου την εκμίσθωση μικρής έκτασης κρατικής (Χαλίτικης) Γης, για σκοπούς πρόσβασης και συνένωσης των κρατικών δασικών τεμαχίων.
Μετά από επιτόπιες επισκέψεις και μελέτη των χαρακτηριστικών της αιτούμενης περιοχής, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή που έχει επιλεγεί βρίσκεται εκτός του Δικτύου Natura 2000 και ότι τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή δεν είναι αποτρεπτικά για την περαιτέρω εξέταση του αιτήματος εκμίσθωσης της κρατικής δασικής γης για τους προτεινόμενους σκοπούς της ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης: Τμήμα Δασών για γήπεδο γκολφ Πρωταρά: “Η πιο κατάλληλη περιοχή με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”
Στο πλαίσιο αξιολόγησης του έργου, σημειώνεται ότι θα γίνει συνολική και ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον σε σχέση με τη δημιουργία και λειτουργία του εν λόγω έργου, πριν την αδειοδότησή του, ενώ οι επηρεαζόμενες αρχές/φορείς αναφέρεται ότι διατηρούν επί το πλείστον θετικές απόψεις. Με βάση τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, υπάρχει πρόθεση να ζητηθεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ο καθορισμός του αγοραίου ενοικίου και η συγκατάθεση του προς την εταιρεία για διαβούλευση με το τμήμα πολεοδομίας για διερεύνηση της δυνατότητας αδειοδότησης του έργου. Όσον αφορά στον μετριασμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως τονίζεται, ο σχεδιασμός του έργου θα πρέπει να διακατέχεται από οικολογική προσέγγιση και να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την προσαρμογή των κατασκευών στο περιβάλλον, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση μέρους της φυσικής βλάστησης.
Πράσινο φως και από τον Δήμο Παραλιμνίου
Το θέμα της δημιουργίας γηπέδου γκολφ στα δημοτικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου έλαβε το πράσινο φως και από συνεδρίαση της ολομέλειας η οποία απέστειλε θετικές απόψεις για την ανάπτυξη. Σημαντικό στοιχείο για την απόφαση είναι η σημαντική ανάπτυξη που αναμένεται να επιφέρει η όλη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κοντινή σε απόσταση μαρίνα Παραλιμνίου, ενώ θετικά βλέπουν το έργο και οι κάτοικοι της περιοχής καθώς πρόκειται για ανάπτυξη η οποία θα συμβάλει και στην ανάπτυξη των ιδιωτικών τεμαχίων γης με τα οποί συνορεύει.
Τέταρτη και ιδανική τοποθεσία
Πρόκειται για την τέταρτη τοποθεσία στην οποία επικεντρώνεται για την υλοποίηση της ανάπτυξης η εταιρεία, καθώς οι προηγούμενες τοποθεσίες που είτε προτάθηκαν από την Κυβέρνηση, είτε είχαν επιλεγεί δεν ευνοούσαν τη δημιουργία του έργου.
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού γεωργίας Κώστα Καδή προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, η πρώτη περίπτωση αφορούσε εκμίσθωση κρατικής δασικής γης έκτασης 575 δεκαρίων εντός περιοχής Natura 2000, στο Κάβο Γκρέκο με απόφαση του υπουργικού το 2007. Το έργο θα γινόταν χωρίς την παροχή κινήτρων και χωρίς οποιαδήποτε οικιστική ή εμπορική ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, η εταιρεία δεν προχώρησε στο έργο, κρίνοντας το οικονομικά ασύμφορο.
Το υπουργικό ακύρωσε την προηγούμενη του απόφαση το 2014, εγκρίνοντας στη δεύτερη περίπτωση, την εκμίσθωση δασικής γης έκτασης 590 δεκαρίων στο δάσος Αγίας Νάπας και επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημιουργία ενός μόνο γηπέδου γκολφ εντός της περιοχής Natura 2000 Κάβο Γκρέκο. Σχετική σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του διευθυντή του Τμήματος Δασών και της εταιρείας Ayia Napa Forest Golf Ltd υπογράφηκε το Μάρτιο του 2015. Ωστόσο, κατά την εξέταση τη αίτησης πολεοδομικής άδειας που υποβλήθηκε το 2017, η επιτροπή εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η δημιουργία και λειτουργία γηπέδου γκολφ και των συναφών τουριστικών αναπτύξεων εντός της προστατευόμενης περιοχής, θα έχουν σημαντικές αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: ΤΕΒΕΑ για γήπεδο γκολφ στον Πρωταρά: Έκκληση για άμεση έκδοση αδειών
Ακολούθως η εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον για υλοποίηση της ανάπτυξης στα δημοτικά όρια Σωτήρας, κοντά στο δάσος Αγίου Αντωνίου εντός δασικής γης και κτηνοτροφικής περιοχής, με γνώμονα και τη μετακίνηση των κτηνοτροφικών υποστατικών. Παρ’ όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ανάπτυξη εντός των δημοτικών ορίων Σωτήρας.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία εντόπισε τη συγκεκριμένη τοποθεσία στην οποία να υπάρχουν οι όσο το δυνατό λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κοινωνικές αντιδράσεις και υπέβαλε, στις 11/5/2020, νέα αίτηση εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης. Η νέα αίτηση αφορά κρατική δασική γη στο Δήμο Παραλιμνίου, συνολικής έκτασης 771.148 τετραγωνικών μέτρων.
13 χρόνια προσπαθούν για γήπεδο γκολφ
Η προσπάθεια δημιουργίας γηπέδου γκολφ στην ελεύθερη Αμμόχωστο χρονολογείται επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη από το 1997. Αφού το έργο πέρασε από πάρα πολλές φάσεις και δυσκολίες και αλλάζοντας διαδοχικά τέσσερεις θέσεις μέχρι σήμερα, κατέληξε στην ευρύτερη περιοχή Πρωταρά.
Η περιοχή η οποία είναι εκτός του χώρου “Τόπος Κοινοτικής Σημασίας” και της “Ζώνης Ειδικής Προστασίας”, αναμένεται να φιλοξενήσει σε έκταση 771.148 τ.μ., ανάπτυξη με γήπεδο γκολφ και ήπια οικιστική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής του Πρωταρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου.
Επισημαίνεται δε ότι η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” βρίσκεται ήδη σε επαφές με έναν από τους μεγαλύτερους οίκους σχεδίασης γηπέδων γκολφ παγκόσμια, με στόχο τη δημιουργία γηπέδου διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα συμβάλει στην προσέλκυση όχι μόνο θεματικού τουρισμού αλλά και διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας αγώνων που θα προσελκύσουν περαιτέρω επισκέπτες στη χώρα μας. Παράλληλα, ο σχεδιασμός της εταιρείας για γήπεδο γκολφ γίνεται βασισμένος κατά κύριο λόγο στη Μελέτη για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι και το 2030 και πιο συγκεκριμένα σε μία από τις προτεραιότητες που δίνει η χώρα μας για προώθηση του γκολφ ως ένα από τα νέα είδη θεματικού τουρισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, “η ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για ανάπτυξη της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου του 2005 σε συνεδρίαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ στη χώρα μας, εκ των οποίων δώδεκα σε Πάφο-Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα και ένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Σήμερα στη χώρα μας, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τέσσερεις εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ, όλα στην επαρχία Πάφου (δύο σε Κούκλια, ένα στην Πάφο και ένα στην Τσάδα), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες και εργασίες για τις υπόλοιπες άδειες που έχουν εγκριθεί.
Ήδη σε προηγούμενές τους αναφορές για το θέμα, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ξενοδόχοι της περιοχής τόνισαν ότι η δημιουργία του γηπέδου γκολφ είναι απαραίτητη για την οικονομική, τουριστική, εμπορική, επιχειρηματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, σε χαιρετισμό του τον Φεβρουάριο του 2019 κατά την τελετή εγκαινίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαριθμώντας τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στην επαρχία Αμμοχώστου εξέφρασε την ελπίδα του ότι η “Κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξαγγείλει και την υλοποίηση της κατασκευής γηπέδου γκολφ, το οποίο μετά βεβαιότητας αυτή τη φορά θα αδειοδοτηθεί”, ενώ ανέφερε, επίσης, ότι τοπική αρχή και κράτος, “συνεργαζόμενοι θα επιτύχουν έτσι ώστε σύντομα να γίνει και αυτό το έργο πραγματικότητα.”
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα με στόχο την προώθηση κατασκευής του έργου, αφού πρώτα υποβληθούν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με την εταιρεία να τονίζει εξ αρχής ότι σκοπός είναι η ήπια ανάπτυξη, με σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο τη δημιουργία ενός έργου που θα συμβάλει στην αειφορία του τουριστικού προϊόντος, θα διαθέτει έντονη οικολογική ταυτότητα, και θα αναβαθμίζει την περιοχή.
Famagusta.News