ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Ο ιερέας της καλοσύνης και της προσφοράς

Συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα ακόμα και μετά τον θάνατό του, 9 χρόνια μετά

3F5196C6 C928 40BF BD9F BF0B6AD079B8 ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, Πάτερ Ευέλθων

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας καλοσύνης που ήταν χθες, η δημοσιογράφος Χριστιάνα Διονυσίου έκανε εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία του μακαριστού Ευέλθοντος Χαραλάμπους που ήταν ιερέας στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι. Χαρισματικός άνθρωπος, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους συνανθρώπους μας και μετά το θάνατο του, μέσω του ΚΕΠΑ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ».

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement) , που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος με σκοπό να προαχθεί η καλή θέληση και η ευγένεια σε μια ευρεία κοινότητα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η καλοσύνη είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο

Ακολουθεί η ιστορία του πάτερ Ευέλθων Χαραλάμπους, ενός ξακουστού ιερέα από το Παραλίμνι που οι πλείστοι, τον χαρακτήρισαν ως ιερέα της καλοσύνης.

Ο πάτερ Ευέλθοντας γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου το1950 στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού. Οι πλείστοι, τον χαρακτήρισαν ως ιερέα της καλοσύνης, της αγάπης και της προσφοράς. Κι όχι άδικα. Βοηθούσε φοιτητές να σπουδάσουν, πλήρωνε σε όσους δεν είχαν χρήματα τα ψώνια, το ρεύμα, το νερό. Πολλοί που δεν είχαν να ψωνίσουν τους έστελνε να ψωνίσουν και πήγαινε μετά και τα πλήρωνε. Πλήρωνε τα εισιτήρια σε άρρωστους που θα πήγαιναν στο εξωτερικό για θεραπείες. Έχτισε σχολεία, ιατρεία, νοσοκομεία & εκκλησίες σε διάφορες χώρες της Αφρικής. Ήταν κάτοχος πτυχίου Παιδαγωγικών και Θεολογίας. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση και αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Λυκείου το 2009. Υπήρξε επίσης και συγγραφέας εποικοδομητικών βιβλίων.

Το 1973 παντρεύτηκε την Αδριανή Γεωργίου και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χριστόφορο, την Μαρία και τον Δημήτρη. Μετά την Τουρκική Εισβολή πήγαν στο Παραλίμνι. Πολύ σύντομα έγινε ηγετική μορφή της εκκλησίας και της κοινωνίας στο Παραλίμνι, και πρωθιερέας στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. «Ο πάτερ και η πρεσβυτέρα του, υπήρξαν σεμνοί και σύγχρονοι ιεραπόστολοι στη μεγάλη ήπειρο της Αφρικής. Ταξίδεψαν αρκετές φορές εκεί, απάλυναν τον πόνο των ανθρώπων, οργάνωσαν τις χριστιανικές κοινότητες και πολλές φορές φιλοξένησαν στο Παραλίμνι ιεράρχες και παιδιά από την Αφρική. Ο πάτερ έκλαιγε στον πόνο του κόσμου και χαιρόταν στις χαρές τους. Ήταν πράγματι ο ιερέα της καλοσύνης, της αγάπης και της προσφοράς. Έτσι λέγαμε όλοι και έτσι λέμε ακόμα» αναφέρει ο κύριος Ανδρέας Ιωάννου, κάτοικος Παραλιμνίου.

Το 1995 ο πάτερ χάνει τον γιο του από μια σπάνια ίωση

Ο γιος του Χριστόφορος, σπούδαζε Ιατρική στην Θεσσαλονίκη και όνειρό του, ήταν όταν με το καλό τελείωνε τις σπουδές του, να κάνει πέρα από το ιατρείο του και ένα ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το είχαν αποφασίσει μαζί με τον πατέρα του τον Αύγουστο του 1995. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Χριστόφορος έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως, από μια σπάνια ίωση. Ο πόνος ήταν αβάστακτος…

frf ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, Πάτερ Ευέλθων

Ο πάτερ κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του Χριστόφορου

Λίγα χρόνια αργότερα, σε εκείνο το ίδιο κτήμα που ο Χριστόφορος θα έφτιαχνε το ιατρείο του αλλά και το ίδρυμα, έγινε το κέντρο προσφοράς και αγάπης «Άγιος Χριστόφορος», στη μνήμη του παλικαριού. Τότε δεν υπήρχε στην περιοχή παρόμοιο ίδρυμα.

trg ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, Πάτερ Ευέλθων

Ως οικογένεια πρόσφερε το χώρο και το αρχικό ποσό αλλά και όλος ο κόσμος της περιοχής τους βοήθησε, τους συμπαραστάθηκε. «Από το δημαρχείο μέχρι και τον τελευταίο δημότη του Παραλιμνίου, είχαν καταθέσει εκεί το περίσσευμα της αγάπης τους» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ο πάτερ Ευέλθων. Έβαλαν το θεμέλιο λίθο το 1986 στο πρώτο μνημόσυνο του Χριστόφορου, στο δεύτερο μνημόσυνο είχαν έτοιμο το αρχονταρίκι και το επόμενο μνημόσυνο, έγιναν τα εγκαίνια της σχολής και όλου του κτηρίου.

Το Κέντρο Προσφοράς και αγάπης «Άγιος Χριστόφορος» γνωστό και ως «ΚΕΠΑ» προσφέρει:

Δωρεάν κατ΄οίκον διανομή ζεστού φαγητού σε άπορες οικογένειες (120 μερίδες καθημερινά)

Πρότυπο κέντρο φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων και αναπήρων

Φιλοξενεί δωρεάν ειδικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες «Φάρος Ζωής».

Κοινωνικό παντοπωλείο σε άπορες οικογένειες «Καλάθι Αγάπης»

Δωρεάν φιλοξενία και ανακουφιστική φροντίδα σε καρκινοπαθείς

Ξενώνας για εμπερίστατα άτομα

Υποτροφίες και βοηθήματα σε άπορους φοιτητές και μαθητές

Συμπαράσταση στις ιεραποστολικές προσπάθειες της εκκλησίας

Δωρεάν μαθήματα γαλλικών

Προσφορά ρουχισμού και υπόδησης σε άπορες οικογένειες

Δωρεάν φιλοξενία συνεδριάσεων –εκδηλώσεων εθελοντικών οργανισμών

Διοργάνωση εκδρομών, συνεστιάσεων και άλλων εκδηλώσεων

Ανακύκλωση ρουχισμού , πλαστικών πωμάτων, μπαταριών, τηγανέλαιου , χαρτιού κ.α.

Στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ».

tgt ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, Πάτερ Ευέλθων

Ο πάτερ Ευέλθοντας Χαραλάμπους, έφυγε από τη ζωή στα 61 του, ενώ κοιμόταν τον Ιούνιο του 2011.

Ο πάτερ βρισκόταν μαζί με την πρεσβυτέρα σε μοναστήρι στην Πελοπόννησο. Το απόγευμα είχε τελέσει το μυστήριο γάμου ενός φιλικού τους ζευγαριού και το βράδυ κοιμήθηκαν στο μοναστήρι που τους φιλοξενούσε. Δυστυχώς ο πάτερ δεν ξύπνησε ποτέ…

Το πρωί της Δευτέρας, στις 27 Ιουνίου 2011, αναχώρησε για τους ουρανούς, για να σφίξει στην αγκαλιά του τον αγαπημένο του γιο Χριστόφορο. Όπως έδειξε η νεκροψία ο πάτερ «έφυγε» από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Ο πάτερ Ευέλθοντας και ο γιος του Χριστόφορος, μπορούν να αναπαύονται εν ειρήνη γνωρίζοντας πως άφησαν, με την ίδρυση του ΚΕΠΑ, ένα θεάρεστο έργο πίσω τους, κι από ψηλά μπορούν να καμαρώνουν.

 

egre ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ, Πάτερ Ευέλθων

Πηγή: Αντ1