Πρόγραμμα Πασχαλινών εκδηλώσεων επ. Αμμοχώστου

ayia napa easter banner 350x150cm exclusive, Νέα Αμμοχώστου

Με διάφορες εκδηλώσεις οι Δήμοι και οι Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου τιμούν τη μεγάλη εβδομάδα των Παθών και γιορτάζουν την Ανάσταση με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το Famagusta.News σας παρουσιάζει τον πλήρες οδηγό των Πασχαλινών εκδηλώσεων στην επαρχία Αμμοχώστου:

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Η Ιερα Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου και η ομάδα πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η Πόλης μας, ανακοινώνουν ότι, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 6 Απριλίου 2018, θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ώς εξής:

Στη 1:00μ.μ. θα γίνει η ακολουθία της ταφής του Χριστού. Από εκείνη την ώρα και εξής, μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται για προσκύνηση του Επιταφίου.

Στις 4:30μ.μ. η ακολουθία του Επιταφίου και ακολούθως στις 6:30μ.μ. η περιφορά του Επιταφίου στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Για διευκόλυνση των πιστών θα δρομολογηθούν ΔΩΡΕΑΝ λεωφορεία από όλες τις πόλεις.

  • Παραλίμνι: Αναχώρηση από την πλατεία Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στις 3:30μ.μ.
  • Λάρνακα: Αναχώρηση από Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 3:00μ.μ.
  • Λεμεσός: Αναχώρηση από Άγιο Γεώργιο Χαβούζας στις 1:30μ.μ.
  • Πάφος: Αναχώρηση από Παφιακό Γήπεδο στις 1:00μ.μ.
  • Λευκωσία: Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας στις 2:30μ.μ.

29665919 1647226608689001 634280189 n exclusive, Νέα Αμμοχώστου

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει γύρω στις 10.00 το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου στους κύριους δρόμους και στα στενά δρομάκια της πόλης. Της πομπής θα προπορεύεται η Μπάντα του Δήμου/Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και νεαρές κοπέλες θα ψάλλουν το «Αι γενεαί πάσαι». 

Το Μεγάλο Σάββατο στις 8.30μ.μ πριν από την Αναστάσιμη Ακολουθία θα γίνει στην βόρεια περιοχή του Μοναστηριού το άναμμα της Λαμπρατζιάς και το κάψιμο του Ιούδα. Θα αναβιώσει επίσης για μία ακόμη χρονιά ένα παλαιό παραδοσιακό έθιμο που είναι οι βίτσες στη φωτιά και το κτύπημα τους στο έδαφος.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας ο Εσπερινός της Αγάπης όπου θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Ακολουθεί στις 7.00μ.μ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χορούς και τραγούδια από την Κύπρο, τα νησιά, την Μικρά Ασία, την Ήπειρο, τα οποία θα παρουσιάσουν ο Χορευτικός Όμιλος του Δήμου Αγίας Νάπας και ο Κίμων Ξυλοτύμπου. Στη συνέχεια η νεαρή τραγουδίστρια Emma Cutajar από την Μάλτα θα τραγουδήσει Μαλτέζικα παραδοσιακά τραγούδια και η βραδιά θα κλείσει με την Μουσικοχορευτική παράσταση «Λέμε Χριστός Ανέστη με μουσική και χορό» που επιμελήθηκαν και θα παρουσιάσουν το Μουσικό Σχήμα Μαρία Ζηντίλη και ο Πολιτιστικός Όμιλος, «Η Παράδοση» Λιοπετριού.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Δήμος Αγίας Νάπας μαζί με το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου διοργανώνουν στην Πλατεία του Μοναστηριού ολοήμερο Λαμπριάτικο γλέντι, το οποίο θα ξεκινήσει στις 1.00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυκτα. Το Πασχαλινό ξεφάντωμα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, λαϊκή ποίηση, τσιαττιστά, με το Μουσικό Σχήμα του Αντρέα Νικολάου, τον Κυριάκο Μαππούρα και τη Βασιλική Χ’’ Αδάμου, σούσες και τσιαττιστά κάτω από την τουμπεζιά από τον Χορευτικό Όμιλο του Δήμου Αγίας Νάπας (16.30 -17.30), παραδοσιακά παιγνίδια (17.30-19.00), ψήσιμο οβελία και φαγητού στον παραδοσιακό φούρνο και άφθονο ποτό τα οποία θα διατίθενται προς πώληση.

29665352 1491452570977527 5618387625629684855 o exclusive, Νέα Αμμοχώστου

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εικόνες των εκκλησιών ντύνονται στα μαύρα και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Από τους σταυρούς των εκκλησιών ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη εικόνα του Ιησού τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι και την περιφέρει εντός του ναού. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού και το βράδυ στις τρεις εκκλησίες της πόλης ακολουθεί η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου υπό τους πένθιμους ήχους της Συμφωνικής Μπάντας «ΑΡΜΟΝΙΑ» του Δήμου Παραλιμνίου.

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου έχουμε την πρώτη Ανάσταση, με την κανονική αναστάσιμη ακολουθία «Καλός Λόγος», να γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Εκεί γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου που συνοδεύεται από τους ήχους χαρμόσυνων καμπανών και στις δώδεκα ψάλλεται παντού το «Χριστός Ανέστη». Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύεται φυσικά από κωδωνοκρουσίες, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που σκίζουν τον ουρανό και οι κροτίδες σπάνε σε κάθε σημείο και των τριών εκκλησιών. Μετά την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται σε σπίτια για να γιορτάσει.

Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται ο Εσπερινός της Αγάπης και γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως. Το βράδυ, διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, άφθονα εδέσματα και παραδοσιακό κρασί με το μουσικό σχήμα «ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΗΤΙΚΑ», εκδήλωση η οποία θα πλαισιωθεί χορευτικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΝΑΔΥΣΗ». Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου – Επαρχίας Αμμοχώστου θα σερβίρει σούσι, τραχανά και «πόμπες» καθώς και σαγκρία για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Επαρχίας μας.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ασφυκτιούν με χορευτές του Πολιτιστικού Εργαστηρίου «ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ» οι οποίοι παρελαύνουν χορευτικά, ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία σε παραδοσιακές τυμπανοκρουσίες. Στη διάρκεια της πομπής στην οποία εντάσσουν και τους ντόπιους που βρίσκονται κατά μήκος των πεζοδρομίων, γίνονται αναπαραστάσεις του θερισμού, κρατώντας καρρέττες, δρεπάνια, σχηματίζοντας το γαϊτανάκι με έντονα χρώματα και κορδέλες. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι στην κεντρική πλατεία του Δήμου.

ΣΩΤΗΡΑ

Εκδήλωση με παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια διοργανώνονται στη Σωτήρα τη Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η εκδήλωση με τίτλο «Όλοι πάνε στην Εκκλησιά για το Χριστός Ανέστη» θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ και θα περιλαμβάνει παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής καθώς και καλλιτεχνικό χορευτικό και θεατρικό πρόγραμμα από τις Κατηχητικές Συνάξεις και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας.

Διοργανωτής: Κατηχητικές Συνάξεις Σωτήρας και Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σωτήρας.

29750152 952098004946732 6088517536009976821 o exclusive, Νέα Αμμοχώστου

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Η Αναγέννηση Δερύνειας διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά τις παραδοσιακές «ΚΑΛΥΦΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ» τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας στο κέντρο της Δερύνειας.

Η εκδήλωση που γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελεί μέρος της Δερυνειώτικης παράδοσης θα περιλαμβάνει παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια από την ΕΔΟΝ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται πλούσια εδέσματα και ποτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν πάνω από 2 χιλιάδες Δερυνειώτες και επισκέπτες και διοργανώνεται από δεκάδες εθελοντές μέλη και φίλους του σωματείου.

29541594 1482470521861380 2808365348572891170 n exclusive, Νέα Αμμοχώστου

ΑΥΓΟΡΟΥ

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Λαογραφικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή» διοργανώνει στη μία το μεσημέρι στον περίβολο της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου μουσικοχορευτική εκδήλωση με το μουσικό Σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου.

29744381 1929676787043447 6262359958857265985 o exclusive, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News