Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου Υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ικανοποίηση από την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου - Συνεχίζονται οι έρευνες για κατασκοπευτικό βαν

DSC 0943 scaled exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Οι ανακρίσεις της Αστυνομίας για το κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα, γίνονται με επαγγελματικό και σοβαρότητα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα των ερευνών θα τεθούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι εξετάσεις και οι έρευνες της Δύναμης για το κατασκοπευτικό βαν, βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο, ότι διερευνώνται όλες οι πτυχές και όλα τα ερωτήματα για τη λειτουργία του, ενώ παραδέχθηκε ότι ένα μέλος της εταιρείας έχει άδεια οπλοφορίας για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

Ικανοποίηση από την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου

Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη στην ΑΔΕ Αμμοχώστου, στην οποία παρακάθισε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, Γιώργο Οικονόμου, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο κ. Σαββίδης είπε πως είχε «μια πολύ λεπτομερή και χρήσιμη ενημέρωση για τις δραστηριότητες. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω, να θέσω και τις δικές μας προτεραιότητες, να εκφράσω στους αξιωματικούς τα διάφορα θέματα που ως κυβέρνηση προωθούμε και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε», είπε και πρόσθεσε πως “είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα όσα άκουσα και τα όσα είδα», επεσήμανε.

DSC 0984 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε ότι «ήταν μια επίσκεψη κατά την οποία ενημερωθήκαμε για τα διάφορα θέματα που απασχολούν την ΑΔΕ Αμμοχώστου, είδαμε τις δράσεις της ΑΔΕ και των μελών μας, είδαμε κάποια επιμέρους θέματα και προβλήματα που υπάρχουν, τα αδικήματα που διερευνώνται και τις στατιστικές. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

DSC 0977 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία στην Αμμόχωστο, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως «ο κόσμος γνωρίζει ότι έχουν πράγματι ληφθεί περαιτέρω μέτρα, αυτό δείχνουν και οι στατιστικές των διαφόρων εγκλημάτων που υπάρχουν, αλλά και γενικά η παρουσία της Αστυνομίας στα διάφορα σημεία που είτε είναι εγκληματογόνες περιοχές ή άλλες περιοχές που φαίνεται να ήταν εστίες διάπραξης αδικημάτων. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, υπάρχει μια στενότατη συνεργασία μεταξύ των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των άλλων υπηρεσιών της Αστυνομίας και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την κυβέρνηση και όπου υπάρχουν προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε από κοινού».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

DSC 0963 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

“Σε καλό στάδιο οι εξετάσεις για το κατασκοπευτικό βαν”

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είχε ενημερωθεί για την λειτουργία του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «θέλω να εισάξω διαφορετική πολιτική όσον αφορά τις δηλώσεις. Είναι ένα θέμα το να ενημερώνομαι και έχω ζητήσει να ενημερώνομαι και ενημερώνομαι για το κάθε σοβαρό ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μου, είναι άλλο θέμα όμως το αν θα κάνω οποιαδήποτε δήλωση γι’ αυτό το θέμα».

DSC 0949 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Πιστεύω, συνέχισε, ότι «πολύ σωστά και ο Αρχηγός ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του και εγώ πρέπει να είμαι ακόμα πιο φειδωλός στις δηλώσεις μου γιατί το επιχειρησιακό κομμάτι ανήκει εξ ολοκλήρου στην Αστυνομία χωρίς κανένα δικαίωμα δικής μας παρέμβασης ή επηρεασμού. Ειδικά στα θέματα των ανακρίσεων, αρμόδια αρχή η οποία θα αξιολογήσει το οποιοδήποτε πόρισμα των ανακρίσεων είναι η Νομική Υπηρεσία» είπε και σημείωσε πως αυτός είναι ένας άλλος λόγος “για τον οποίο πρέπει ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Δικαιοσύνης να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις μας».

DSC 0976 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Ανέφερε ακόμα ότι «ενημερώνομαι και είμαι συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές και είναι ένα θέμα που καλύπτει διάφορα επίπεδα, διάφορες υπηρεσίες και διάφορες πτυχές. Υπάρχει νομοθεσία η οποία ρυθμίζει την κάθε πτυχή από τα ολιγότερο σοβαρά μέχρι τα περισσότερο σοβαρά αδικήματα και είμαι βέβαιος ότι με τον επαγγελματισμό και την σοβαρότητα με την οποία γίνονται οι ανακρίσεις, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, θα καταλήξουν τα πορίσματα και θα αξιολογηθούν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

DSC 0952 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Το πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «είναι αρκετά συγκεκριμένο και αρκετά εξειδικευμένο για αυτά τα πολύ εξειδικευμένα τεχνικά θέματα και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις από το αρμόδιο όργανο πού είναι η Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν που κατασχέθηκε από την Αστυνομία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «οι εξετάσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο και αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα πάντα. Ένα μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας έχει άδεια οπλοφορίας, ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες», είπε, και επανέλαβε ότι «εμείς προχωρούμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών και όλων των ερωτημάτων που τίθενται, παρ’ όλο που αρκετά από αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντήσεις, που εμείς ως υπηρεσία και ως αστυνομία, γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει».

DSC 0953 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Αστυνομία γνώριζε ότι το βαν εξυπηρετούσε σκοπούς οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί και όχι μετεωρολογικούς σκοπούς όπως ήταν εγγεγραμμένη η εταιρεία, ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε πως «είναι κάτι που αυτή τη στιγμή διερευνούμε. Δεν θέλουμε να πούμε αυτή τη στιγμή πράγματα τα οποία εκ των υστέρων να φανεί ότι δεν είναι έτσι, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα είναι κάτω από το μικροσκόπιο, αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό θα κάνουμε».

Είπε ακόμα ότι «θα βγουν οι ανάλογες ανακοινώσεις αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και αφού προφανώς η υπόθεση θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για να δοθούν ίσως και κάποιες οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία».

DSC 0930 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για συνεργασία της Αστυνομίας με το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα, ο Αρχηγός της Δύναμης είπε πως «δεν θα απαντήσω. Δεν θέλω να δώσω περισσότερη έκταση σ’ αυτό το ζήτημα, είναι πράγματα τα οποία διερευνώνται και εάν υπήρχε οποιαδήποτε συνεργασία είναι κάτι που βλέπουμε, δεν θέλω να τοποθετηθώ περαιτέρω γιατί βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης και θεωρώ ότι αν λεχθούν περισσότερα πράγματα θα ζημιώσουν το έργο της ανάκρισης που διεξάγεται».

DSC 0943 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Ερωτηθείς κατά πόσον προκύπτουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τα οποία πιθανόν η Αστυνομία να μην θέλει να προβεί σε οποιεσδήποτε αποκαλύψεις, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως «τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν συζητούνται στον αέρα».

Ερωτηθείς για το θέμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στη περιοχή Αγίου Γεωργίου, κοντά στις Κεντρικές Φυλακές, ο Αρχηγός είπε πως «αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά την Αστυνομία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός είπε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά «το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην έκταση που έχει, απ’ ότι είδα στα δημοσιεύματα”.

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, συνέχισε, «η Διευθύντρια των Φυλακών έχει ήδη τοποθετηθεί ότι δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, ή σύστημα που να δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχή, άρα το πρόβλημα πρέπει να πηγάζει από αλλού και την κύρια ευθύνη από πλευράς κυβέρνησης, έχει το Υπουργείο Μεταφορών. Εν πάση περιπτώση θα ενημερωθώ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τοποθετηθεί και το αρμόδιο Υπουργείο εν ευθέτω χρόνω», είπε.

DSC 0977 exclusive, Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρου, Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, Υπουργός Δικαιοσύνης

Αυτούσια γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου

Επισκέφθηκα σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, γιατί θέλω να γνωρίσω και να ενημερωθώ διά ζώσης από τα μέλη της Δύναμης, τόσο για τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν και τις συνθήκες εργασίας τους όσο και γιατί θέλω να ενημερωθώ για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.

Με ενδιαφέρει και θέλω να ακούσω τις σκέψεις και τις εισηγήσεις των μελών της Αστυνομίας στο σύνολό της. Αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά του Σώματος που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του πολίτη, η οποία ασφάλεια ανέκαθεν θα αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας, και η επίσκεψή μου σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: να ανατροφοδοτηθούμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ποικιλόμορφες προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, για το πώς μπορούμε να εξεύρουμε λύσεις έτσι ώστε εκεί και όπου υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα να τα επιλύσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις ως προς τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε και την απόδοση, και το επιχειρησιακό έργο του Αστυνομικού Σώματος, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των Μελών του. Εξού και η επίσκεψή μου σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου αποτελεί και την πρώτη της περιοδείας που ζήτησα και θα πραγματοποιήσω σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κύπρου, εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Σήμερα, ενημέρωσα επίσης, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου για δύο πολύ σημαντικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν η πρώτη, στην αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και η δεύτερη, στην κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για το πρώτο θέμα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους και ευελπιστούμε ότι η ολοκλήρωση του έργου της αναδιοργάνωσης θα υλοποιηθεί μέχρι το 2023.

Για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναμένεται η έναρξη της συζήτησης των νομοσχεδίων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Πρόσθετα, ενημέρωσα και θα ενημερώσω και τις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις για τις ενέργειες, νομοθετικές και μη, στις οποίες προέβη και προβαίνει η Κυβέρνηση, ώστε να παραχωρήσει επιπρόσθετα εργαλεία στην Αστυνομία για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επιδίωξή μου είναι να καταστήσω τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος κοινωνούς των προσπαθειών της Κυβέρνησης, τόσο για εκσυγχρονισμό του Σώματος όσο και για άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ένεκα κυρίως της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η υποστελέχωση, και που σήμερα μπορούν – διότι οι συνθήκες της οικονομίας μπορούν και το επιτρέπουν στο μέτρο του εφικτού βεβαία –να προωθηθούν ώστε να εξομαλύνουμε καταστάσεις.

Στο θέμα της υποστελέχωσης λοιπόν, πέραν από την πρόσληψη 218 νέων μελών στην Αστυνομία και 50 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2017, επιπρόσθετα, περί το τέλος του 2018 συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών η αποδέσμευση πολύ μεγάλου αριθμού κενών θέσεων: 400 θέσεων Αστυνομικών και 60 Ειδικών Αστυνομικών. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 200 Αστυνομικών, 56 Πυροσβεστών και 30 Ειδικών Αστυνομικών. Άλλοι περίπου 200 Αστυνομικοί και 40 Ειδικοί Αστυνομικοί υπολογίζεται να προσληφθούν το 2020. Συνάμα, έχει ληφθεί απόφαση για δημιουργία 50 νέων θέσεων Αστυνομικών και 20 νέων θέσεων Ειδικών Αστυνομικών το 2020, στο πλαίσιο της σταδιακής εναρμόνισης του ωραρίου των Αστυνομικών με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα επιτευχθεί πλήρως το 2022.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η κτηριακή αναβάθμιση των Αστυνομικών Σταθμών. Ειδικά εδώ στην επαρχία Αμμοχώστου, η Αστυνομική Διεύθυνση στεγάζεται σε νέο κτήριο.

Φεύγω ευχαριστημένος από τη συνάντησή μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου. Ήταν πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ανταλλάξαμε απόψεις για σοβαρά θέματα, με προτεραιότητα αφενός, την ασφάλεια πολίτη και αφετέρου, τη συνεχή βελτίωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, που είναι και πυλώνας των ενεργειών μας.

Famagusta.News με πληροφορίες από ΚΥΠΕ