Συνένωση Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας και Σωτήρας-Δερύνειας-Κοινοτήτων στην επ. Αμμοχώστου

Στιγμιότυπο 2019 01 08 09.12.43 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο δυνατό να μην έχει πάρει την τελική του μορφή προβλέπει τη διατήρηση 15 δήμων στις ελεύθερες περιοχές, από 30 σήμερα όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”.

Για τη μείζονα Λευκωσία προβλέπεται η μείωση των δήμων από 9 σε 4, με τη συνένωση των δήμων Στροβόλου και Αγλαντζιάς να θεωρείται έκπληξη. Ο δήμος Λευκωσίας προβλέπεται να συνενωθεί με τους δήμους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, ενώ ανατολικά συνενώνονται Λατσιά, Γέρι και Δάλι και δυτικότερα η Λακατάμια με το Τσέρι.

Στη Λεμεσό μένουν τρεις δήμοι, στη Λάρνακα δύο και στην Πάφο ένας.

Ένας τουριστικός και ένας αγροτικός Δήμος στην επαρχία Αμμοχώστου

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο δημιουργείται τουριστικός γίγαντας με συνένωση των δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ενώ δημιουργείται και αγροτικός δήμος, με συνένωση Δερύνειας, Σωτήρας και κοινοτήτων. Θεωρείται δεδομένο ότι οι επιλογές αυτές θα προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών για δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού Δήμου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με συνένωση των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και της δημιουργίας ενός αγροτικού Δήμου στην ίδια περιοχή, με τη συνένωση των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας με τις κοινότητες Λιοπετρίου και Φρενάρους. Υπήρχαν σκέψεις για συνένωση και των άλλων τριών Κοινοτήτων της περιοχής (Αυγόρου, Αχερίτου και Άχνα) αλλά μάλλον εγκαταλείφθηκαν για την ώρα.

Είναι βέβαιο, αναφέρεται στο δημοσίευμα του “Πολίτη” ότι πολλές από τις συνενώσεις που προβλέπονται μέσω του νομοσχεδίου θα προκαλέσουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε επηρεαζόμενες τοπικές κοινωνίες, αλλά και από ισχυρούς οικονομικά Δήμους, όπως η Αγία Νάπα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ