Ιάκωβος Κουμή: 43 χρόνια από τη δολοφονία του αδικοχαμένου φοιτητή από την Σωτήρα

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του Ιάκωβου Κουμή

Screenshot 13 exclusive, Sotira, δολοφονία, Έλληνας φοιτητής, Ιάκωβος Κουμή

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου Ιάκωβου Κουμή ο οποίος σκοτώθηκε σε πορεία για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από τον άδικο χαμό του Κύπριου από την Σωτήρα Ιάκωβου Κουμή. Συγκεκριμένα, ο άτυχος νεαρός κτυπήθηκε άνανδρα από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αθήνα χωρίς να έχει καμία ανάμειξη. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Νοεμβρίου 1980.

Ο Ιάκωβος Κουμής, γόνος αγροτικής οικογένειας της Σωτήρας Αμμοχώστου, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1956 στην Κύπρο της ΕΟΚΑ. Λόγω της στρατιωτικής του θητείας, της δουλειάς του στη Λάρνακα και της φοίτησής του σε νυχτερινό Γυμνάσιο, γράφτηκε στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Αθηνών στα 24 του.

Ο Κουμής, που παντρεύτηκε το 1978 την αγαπημένη του Μαρία Καΐκκη, ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος και τασσόταν υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Νωρίτερα, η τουρκική εισβολή σκοτώνει τα όνειρά του και αντιδρά μέσω αντικατοχικών κινητοποιήσεων, όντας ενεργό μέλος της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου».

15fbb750a70504 exclusive, Sotira, δολοφονία, Έλληνας φοιτητής, Ιάκωβος Κουμή

Στην Αθήνα, ο Ιάκωβος συμμετέχει ενεργά στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ακολουθούν την απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης του Γεώργιου Ράλλη να επανεντάξει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 1980, παραμονή της εβδόμης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και έξι χρόνια από την πτώση της Χούντας μετά την εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα βρυχάται από τη μεγάλη αντινατοϊκή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Κύρια συνθήματα, η καταδίκη της επανένταξης της Ελλάδας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, αλλά και της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Ο 24χρονος Ιάκωβος Κουμής συμμετέχει στην πορεία με τους συντρόφους του της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου» και στην Πλατεία Συντάγματος, μετά το πέρας της διαδήλωσης, πέφτει θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ. Τα μέλη της Αστυνομίας, λίγα λεπτά αργότερα, αφήνουν επί τόπου νεκρή την εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου. Δονεί ακόμα τις διαδηλώσεις των φοιτητών το γνωστό σύνθημα: Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς και τώρα ο Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ιάκωβος μεταφέρεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος και ήδη κλινικά νεκρός. Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου αφήνει την τελευταία του πνοή. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, η σορός του μεταφέρεται στη γενέτειρά του Σωτήρα για λαϊκό προσκύνημα και το επόμενο πρωί, κηδεύεται.

Την ίδια ώρα, τελείται τρισάγιο στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία και ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας. Ο Ιάκωβος είναι ο νέος ήρωας της κυπριακής ιστορίας. Όπως δε καταδεικνύουν μαρτυρίες, αφήνει σαν παρακαταθήκη το αγωνιστικό ήθος μιας αθώας νεότητας και αξιόλογα γραπτά ψυχής από τα προσωπικά του τετράδια.

Ο Δήμος Σωτήρας τίμησε τον Ιάκωβο Κουμή

Με μια λιτή και συνάμα σπουδαία εκδήλωση και με την αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου κυριολεκτικά κατάμεστη ο Δήμος Σωτήρας τίμησε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου του 2012 τον Ιάκωβο Κουμή, θύμα της άνανδρης βίας των ΜΑΤ κατά τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου στις 16 Νοεμβρίου του 1980.

Τη συγκινητικότερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η έναρξη καθώς προβλήθηκε για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, οπτικοακουστικό υλικό από την εκπομπή «Παραδοσιακοί Χοροί» του ΡΙΚ του 1973, κατά την οποία προβλήθηκε ο ίδιος ο Ιάκωβος Κουμή να χορεύει με το χορευτικό συγκρότημα της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου, το οποίο συμμετείχε σε κάθε εβδομαδιαία εκπομπή.

exclusive, Sotira, δολοφονία, Έλληνας φοιτητής, Ιάκωβος Κουμή

Στη συνέχεια διαβάστηκαν ποιήματα και κείμενα από το προσωπικό ημερολόγιο του Κουμή, τα οποία φανερώνουν ένα άνθρωπο διανοούμενο, με μεστότητα λόγου και με πλήρη ιδεολογική και πολιτική συνειδητοποίηση. Συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της οικογένειας του Ιάκωβου (παιδιά των δύο του αδελφών, Ανδρέα και Αντώνη) ενώ ο Ίάκωβος Α. Κουμή, που πήρε και το όνομα του αείμνηστου Ιάκωβου, διάβασε γραπτά κείμενά του από τα ημερολόγιά του αλλά και το βιογραφικό του.

Για τον Ιάκωβο μίλησαν μοιραζόμενοι εμπειρίες και γεγονότα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος.

Famagusta.News