ΣΩΤΗΡΑ: Η κυρία Νίνα μας φτιάχνει παραδοσιακές φλαούνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φλαούνα, η πρωταγωνίστρια του πασχαλινού τραπεζίου έχει την τιμητική της στην Σωτήρα της Ελ. Επαρχίας Αμμοχώστου

Αντίγραφο του Main Image x2 22 2 exclusive

Με το άναμμα των ξυλόφουρνων και το φούρνισμα των φλαούνων δίνεται το μήνυμα, ότι το Πάσχα έφτασε. Πιστές στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των ημερών οι νοικοκυρές της Κύπρου, άρχισαν τις προετοιμασίες για την μεγάλη μέρα της Ανάστασης από πολύ νωρίς. Μεγάλη Πέμπτη και οι φούρνοι έχουν πάρει φωτιά. Η φλαούνα, η πρωταγωνίστρια του πασχαλινού τραπεζίου έχει την τιμητική της στην Σωτήρα της Ελ. Επαρχίας Αμμοχώστου και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα Κυπριακό τραπέζι.

Συγκεκριμένα από νωρίς το πρώι, η αυλή της κυρίας Νίνας Πιερή, γέμισε με ευωδιαστές μυρωδιές αλλά και με κουμπάρες και γειτόνισσες που έσπευσαν να ψήσουν και μια και δύο και τρεις φορές στον ξυλόφουρνο!

Η κάμερα του Σίγμα βρέθηκε στην Σωτήρα της Επαρχίας Αμμοχώστου όπου κατέγραψε βήμα βήμα την Παρασκευή της φλαούνας και το βάψιμο των αυγών. Μια παράδοση χρόνων που η κυρία Νίνα μαζί με τις κουμπάρες και γειτόνισσες τιμούν ανελλιπώς.

 

Μαζεύονται από τις 3 το πρωί ενώ έχουν έτοιμο το τυρί και το ζυμάρι για να κρατήσουν την παράδοση ζωντανή. Η μακρά διαδικασία ετοιμασίας του αγαπημένου πασχαλιάτικου εδέσματος, ολοκληρώνεται με το ψήσιμό τους στον πυρωμένο φούρνο. 20 λεπτά το πύρωμα, 20 λεπτά το ψήσιμο και οι παραδοσιακές φλαούνες είναι έτοιμες προς κατανάλωση.

Παραδοσιακό και το βάψιμο των αυγών στην Σωτήρα όπου με ρίζες η κυρία Νίνα κοκκίνησε πολλές ντουζίνες αυγά!

Μπορεί τα πασχαλινά έθιμα να έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου αλλά στη Σωτήρα, καταφέρνουν να διατηρούν ακόμη ακτινοβολία από την παλαιά τους αίγλη.

FamagustaNews