Στα κατεχόμενα το σκάφος με μετανάστες που εντοπίστηκε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο

Εικόνα Αρχείου

Στην κατεχόμενη Βοκολίδα κατέπλευσε τα ξημερώματα το ξύλινο σκάφος με 100 μετανάστες που εντοπίστηκε χθες το πρωί σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κάβο Γκρέκο, αφού δεν του επιτράπηκε η είσοδος στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι γύρω στις 11 χθες βράδυ το σκάφος με τους μετανάστες κινήθηκε βόρεια, πέρασε τη νοητή γραμμή αντιπαράταξης και στη συνέχεια κινήθηκε περαιτέρω βόρεια προς την Κώμα του Γιαλού.

Μετά τα μεσάνυκτα το σκάφος κινήθηκε ακόμα πιο βόρεια, ενώ οι δύο άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας που βρίσκονταν στην περιοχή επέστρεψαν στη βάση τους και τέθηκαν σε κατάσταση stand by.

Το σκάφος των μεταναστών συνέχισε να παρακολουθείται από τα ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας και γύρω στις 02.30 σήμερα τα ξημερώματα το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ.

Πληροφορίες της Λιμενικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι το σκάφος των μεταναστών κατέπλευσε στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

Τελικά απέδωσαν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και νύχτας από τη Λιμενική Αστυνομία για αποτροπή του σκάφους με τους μετανάστες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ξύλινη ψαρόβαρκα μήκους 15 περίπου μέτρων, με 100 περίπου μετανάστες, εντοπίστηκαν από τα ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας, γύρω στις έντεκα χθες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κάβο Γκρέκο.

Με τον εντοπισμό της ψαρόβαρκας, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα της Δημοκρατίας και άρχισε επιχείρηση της Λιμενικής Αστυνομίας και καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος του σκάφους στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το σκάφος παρέμενε περίπου 13 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, με την επιχείρηση της Λιμενικής Αστυνομίας υπό τον συντονισμό του Διοικητή και των Υποδιοικητών, να διαρκεί για αρκετές ώρες με την εμπλοκή 4 αστυνομικών ακάτων σε μια προσπάθεια αποτροπής των μεταναστών να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δύο από τις τέσσερις ακάτους παρέμειναν στο σημείο και παρακολουθούσαν την κατάσταση, ενώ τα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας εξήγησαν στους μετανάστες μέσω μεταφραστή, ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να τους δεχτεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν να παραλάβουν νερό, τρόφιμα και καύσιμα τα οποία μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν στη θάλασσα, με στόχο να διευκολυνθούν και να επιστρέψουν πίσω στη χώρα αναχώρησής τους.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των ακάτων της Λιμενικής Αστυνομίας είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ