Την 10η χειρότερη χρονιά βροχόπτωσης διανύει η Κύπρος από το 1900. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας.
Η Υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε μέτρα ύψους έξι εκατομμυρίων.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
1. Αξιοποίηση γεωτρήσεων για τους μήνες Ιούλιο – Δεκέμβριο 2024 με σκοπό την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου προς όφελος γεωργών.
2. Επεξεργασία υφάλμυρου νερού υδροφορέα με εγκατάσταση 5 συστημάτων επεξεργασίας νερού για άρδευση.
3. Μείωση απωλειών δικτύου και σπατάλης νερού σε συνεργασία με ΕΟΑ και Φορείς Ύδρευσης.
4. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για μείωση της ανεξέλεγκτης χρήσης και σπατάλης νερού, με αύξηση των ποινών και βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της.
5. Επιδότηση εγκατάστασης μικρών ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας θαλασσινού νερού για άρδευση από αγρότες και ομάδες παραγωγών
6. Ενίσχυση αποκατάσταση της υδατοπρομήθειας κοινοτήτων με σκοπό την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών ύδρευσης λόγω ανομβρίας
7. Εντατικοποίηση εκστρατείας Διαφώτισης και Ενημέρωσης του Κοινού, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης νερού
8. Επιδότηση επενδύσεων που αφορούν έξυπνα συστήματα άρδευσης για εξοικονόμηση νερού
9. Βελτίωση της υποδομής Αρδευτικών Τμημάτων και μείωση απωλειών
10. Πέραν των πιο πάνω, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα παρέχει επίσης και στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προς τους γεωργούς για ορθολογική διαχείριση νερού, ενώ θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που σχετίζονται με δυσμενή κλιματικά φαινόμενα για στήριξη των αγροτών.
Βγαίνουν στους δρόμους οι γεωργοί για τις αποκοπές νερού
Σε διαμαρτυρία θα προχωρήσουν οι γεωργοί το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στα γραφεία του νότιου αγωγού, στην Ξυλοφάγου αλλά και στην επαρχία Πάφου για τις μειωμένες ποσότητες νερού που καταλήγουν στις καλλιέργειες τους.
Οι αποκοπές νερού άγγιξαν το ποσοστό του 60% με τους γεωργούς να ζητούν αύξηση της παροχής νερού από τον νότιο αγωγό κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα και κατά 1 εκατ. από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.
Οι γεωργοί τονίζουν ότι η αποκοπή μεγάλων ποσοτήτων νερού οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε πλήρες εξαφάνιση. Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να παραμείνουν γύρω στις 5,000 οικογένειες γεωργών.
O Eκπρόσωπος των Πατατοπαραγώγων Αντρέας Κάρυος δήλωσε οτι «η μείωση του νερού που έγινε μη έγκαιρα σε μεγάλο ποσοστό έχει φέρει τους γεωργούς σε απόγνωση. Κινδυνεύουμε το δεύτερο εξάμηνο να μείνουμε χωρίς γεωργικές ασχολίες.. Είναι μεγάλη η αποκοπή νερού που έγινε και έγινε μόνο στον πρωτογενή τομέα δεν έγινε σε άλλους που παίρνουν νερό στον νότιο αγωγό και από το φράγμα της Πάφου και έγινε 60%».
Ο Επαρχιακό Γραμματέας του Παναγροτικού Αμμοχώστου Γιώργος Θεοδώρου τόνισε οτι «το αίτημα μας για αυτή την μικρή ποσότητα δύο συν ένα εκατομμύρια για να στηρίξουμε τους γεωργούς για να τους κρατήσουμε στον αναπνευστήρα για ακόμα μερικούς μήνες μέχρι να μπει ο χειμώνας. Τα τρία εκατομμύρια δεν είναι υψηλό ποσοστό με βάση με την σημερινή ποσότητα που υπάρχουν στα φράγματα».
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για παροχή νερού στους γεωργούς.
Η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου μιλώντας στην εκπομπή Μσημερί και Κάτι ανέφερε οτι «αντιλαμβανόμαστε το αίτημα τους ωστόσο ότι ποσότητες θα δοθούν επιπρόσθετα τώρα είναι ποσότητες που θα στερηθούμε του χρόνου μπορεί να ακούγονται μικρές ποσότητες αλλά είναι ουσιαστικές για όλο το κρατικό ισοζύγιο».
Οι Γεωργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μειωμένη παραγωγή σε πολλά προϊόντα και αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτών.
Πηγή: Τηλεόραση SIGMA