Τί λένε ιθύνοντες του τουρισμού της επ. Αμμοχώστου για τη μείωση της ρωσικής αγοράς

563de796c3618847028b457c
Εικόνα Αρχείου

Του Μαρίνου Παυλικκά (εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 17/6/2018)

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται κατά τη φετινή χρονιά οι ξενοδόχοι και οι παράγοντες του τουρισμού της χώρας μας. Αφενός η αδημονία για την πλήρωση των χιλιάδων νέων κλινών που έχουν προστεθεί με την ανέγερση δεκάδων νέων ξενοδοχειακών μονάδων και με την επέκταση των υφιστάμενων, αφετέρου η μείωση που παρατηρείται στους επισκέπτες από τη Ρωσία, έχουν οδηγήσει τους ιθύνοντες να μελετούν λύσεις αλλά και να εκφέρουν απόψεις ως προς την αιτία και την πηγή του προβλήματος της φετινής μουδιασμένης τουριστικής κίνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη, παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Στατιστική Υπηρεσία μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο οι αφίξεις περιηγητών από Ρωσία ήταν ελαφρώς αυξημένες (192 χιλιάδες) σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 (141 χιλιάδες). Παρ’ όλα αυτά, στα Στατιστικά στοιχεία δεν υπολογίζεται ο αριθμός των επισκεπτών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι νέες προσφερόμενες κλίνες των τουριστικών καταλυμάτων που κατά τη φετινή χρονιά είναι κατά πολύ περισσότερες. Συνολικά, κατά το 2017 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 824 χιλιάδες Ρώσοι περιηγητές.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κότα με τα χρυσά αβγά που ονομάζεται “Τουρισμός”, “αιμοδοτεί” τη χώρα μας με πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Κατά το 2017 συγκεκριμένα, τα έσοδα έφτασαν τα 2,6 δις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον περασμένο Μάρτιο, τα έσοδα από τον Τουρισμό ξεπέρασαν κατά 24 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Τον Μάρτιο του 2018 τα έσοδα ανήλθαν στα 110 εκ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2017 στα 86.1 εκ. ευρώ. Σε αυτά βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι φέτος οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επέκταση της τουριστικής περιόδου καθώς και το γεγονός ότι το Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών ημερολογιακά ήταν ενωρίτερα κατά τη φετινή χρονιά. Ξεκάθαρη εικόνα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, θα έχουμε τον Ιούνιο, όταν θα διαφανούν οι κινήσεις των τουριστών μέσω των τουριστικών πρακτόρων αλλά και μέσω της πλατφόρμας διαδικτυακών κρατήσεων booking.com.

Έβρεχε τουρίστες ενώ τώρα… ξηρασία!

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά το 2016, δηλαδή το κλείσιμο των τουριστικών προορισμών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκο, ήταν ο κύριος λόγος για την σημαντική αύξηση τουριστών από τη Ρωσία, παράθυρο που όπως ανέφερε έπρεπε να ανοίξει και να αξιοποιηθεί.

Δεν δίστασε, παράλληλα, να αναφέρει πως ενώ “έβρεχε” κυριολεκτικά τουρίστες, επικρατούσε μία στάση βεβαιότητας χωρίς να λυθούν διαχρονικά προβλήματα γα τον τουρισμό, όπως η ηχορύπανση, η οπτική ρύπανση, η ασφάλεια, ο κραχτισμός, η κυκλοφορία τετράτροχων μοτοσυκλετών αλλά και η αναρχία που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Επέρριψε, μάλιστα, μέρος της μείωσης στα προβλήματα αυτά, αφού όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που μέχρι σήμερα επισκέπτονταν την Κύπρο να σταματήσουν να το πράττουν.

Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα της ύπαρξης Υφυπουργείου Τουρισμού τη δεδομένη στιγμή, λέγοντας στο ΚΥΠΕ ότι από τον Ιανουάριο του 2018 όλοι γνώριζαν ότι θα υπήρχε πτώση από τη Ρωσική αγορά, αλλά ούτε ο ΚΟΤ ούτε η κυβέρνηση προέβησαν σε οποιεσδήποτε ενέργειες για προσέλκυσή τους, ενώ δεν έγινε ούτε διαφήμιση για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες, ούτε τουριστική καμπάνια στη Ρωσία, ούτε προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ούτε δόθηκαν κίνητρα προς τους τουριστικούς πράκτορες.

From Russia (to Turkey) with love!

Εξηγώντας στη “Σ” την κατάσταση με τη ρωσική αγορά, ο Μάριος Ιωαννίδης, Business Development Manager της Attica Holidays Ltd, μίας ταξιδιωτικής εταιρείας που ασχολείται εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια με τη ρωσική αγορά, παραδέχεται ότι υπάρχει μία σημαντική μείωση στους τουρίστες από τη Ρωσία εξαιτίας τριών παραγόντων: την υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ αλλά και ταυτόχρονα της τουρκικής λίρας, την αύξηση των τιμών στα κυπριακά ξενοδοχεία κατά τη φετινή χρονιά και ο κυριότερος λόγος είναι το άνοιγμα και η επανένταξη της τουρκικής αγοράς στο πρόγραμμα των ταξιδιωτών από τη Ρωσία. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε ενέργειες ώστε να γλιτώσει τις απώλειες της Ρωσικής αγοράς. Όμως και αν ακόμη γίνονταν προσπάθειες, ανέφερε, από τη στιγμή που οι πόρτες τηυ Τουρκίας είναι ανοιχτές διάπλατα για τους τουρίστες από τη Ρωσία, με πακέτα τα οποία είναι επιδοτούμενα γενναιόδωρα από την τουρκική Κυβέρνηση, και τους Τούρκους ξενοδόχους να είναι αποφασισμένοι να κάνουν “χώμα” τις τιμές τους για να προσελκύσουν Ρώσους τουρίστες.

Το ίδιο παραδέχεται και ο Ivan Lavrov, General Director της εταιρείας TEZ DMC, μίας εταιρείας με εμπειρία 24 χρόνων και με παρουσία σε 17 χώρες. Όπως αναφέρει, το άνοιγμα της Τουρκίας ως προορισμός, θα λειτουργήσει αρνητικά για τη χώρα μας, αφού είναι μία χώρα που έχει τη δυνατότητα αλλά και τις υποδομές να απορροφήσει πάνω από 50 εκατομμύρια τουρίστες.

Όσον αφορά τον ΚΟΤ, οι δύο τουριστικοί πράκτορες τόνισαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού με τον Ivan Lavrov να αναφέρει πως ο ΚΟΤ έχει αλλάξει την εικόνα του τουρισμού και έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός μέχρι σήμερα ασχολείτο με κανονισμούς του 1960. Η ανάγκη, επεσήμανε που έχει η χώρα μας είναι να φτάσει στα 5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί εάν εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ομορφιές, τον ήλιο, την θάλασσα και τον μοναδικό καιρό και οι ξενοδοχειακές μονάδες επεκτείνουν την τουριστική περίοδο. Από την πλευρά του ο Μάριος Ιωαννίδης επεσήμανε την αναγκαιότητα να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στον τουρισμό από τη χώρα μας, ισάξιες με το προσφερόμενο προϊόν. Όσον αφορά τον ΚΟΤ, δε δίστασε να αναφέρει ότι πρόκειται για έναν υδροκέφαλο και δυσκίνητο οργανισμό που εκτελεί τις βασικές του υποχρεώσεις για να δικαιολογεί την ύπαρξή του. Εξέφρασε την ελπίδα η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού να επιφέρει περισσότερη στήριξη στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Το 2018 είναι η χρονιά της δοκιμασίας

Μιλώντας με τη σειρά του στη “Σ” ο Θεόδωρος Τάκκας, Πρέοδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ανέφερε πως η ρωσική αγορά έχει καταστεί η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την επαρχία Αμμοχώστου, και η οποία κατά τη φετινή χρονιά έχει τις διακυμάνσεις της, με αποτέλεσμα η χώρα μας να δοκιμάζεται από τις νέες προκλήσεις του τουρισμού. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε, η Ρωσία κάλυψε ένα μεγάλο κενό και πως έπρεπε η Κυβέρνηση να παρέχει στήριξη για συγκράτηση.

Σημείωσε, μάλιστα, πως κατά τον μήνα Μάιο οι ξενοδόχοι της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά αντιμετώπισαν μείωση της τάξης του 25%, ενώ αναμένεται αύξηση κατά τον Ιούνιο όπου θα πλησιάσουν τα νούμερα του 2017.

Ανέφερε δε για το θέμα της ίδρυσης του Υφυπουργείου Τουρισμού πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη αφού ο ΚΟΤ δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

“Παραμένει σημαντική αγορά” λέει ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμής, ανέφερε ότι το ερώτημα για τη Ρωσική αγορά είχε επανέλθει το 2014 όταν η χώρα βρισκόταν ξανά σε κρίση.
Πρόκειται, είπε, για μια τεράστια αγορά, με 144,3 εκατομμύρια πληθυσμό και εξερχόμενο τουρισμό της τάξης των 38 εκατομμυρίων ταξιδιών (2015: Περίπου 300 εκ στην ΕΕ, 83 εκ Γερμάνια, 23 εκ η Γαλλία).

Είναι μία χώρα, αναφέρει, που είναι σχετικά κοντά, ή τουλάχιστον είμαστε πιο κοντά από κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν ανταγωνιστικούς προορισμούς προς εμάς, ισχύει δηλαδή το αντίστροφο με την Κεντρική Ευρώπη που ως αγορά είναι γεωγραφικά πιο κοντά  προς αρκετές από τις ανταγωνιστικές μας αγορές.

Είναι μία αγορά που καταγραφεί παρουσία σχεδόν 30 ετών στη χώρα μας, και μία αγορά που διαθέτει τουρίστες για όλες τις μορφές τουρισμού και όλων των εισοδηματικών τάξεων.

Συνεπώς, αναφέρει, πάντοτε θα είναι μία πολύ σημαντική αγορά για τη χώρα μας και εξέφρασε τη διαφωνία του με όποιους εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Εκείνο που προκαλεί κάποιες συζητήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το προφίλ του Ρώσου τουρίστα που ομολογουμένως διαφέρει από το κλασικό προφίλ του τουρίστα που γνώρισε η τουριστική κοινότητα τη δεκαετίες του ’80 και του ’90. Αυτό το προφίλ όμως με τις συγκεκριμένες αγοραστικές συνήθειες που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους επαγγελματίες, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο άνθησης ή ανάδυσης κάποιων άλλων καταστημάτων ή ειδικών μορφών τουρισμού.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (17/6/2018)