Στα €10 και απεριόριστες διαδρομές το κόμιστρο λεωφορείων

a 122 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2846 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την εισήγηση του υπουργού Συγκοινωνιών ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αντί €15 για σχολικά -που ισχύει από τις αρχές 2014- και €20 για όλες τις διαδρομές για μαθητές -που ισχύει από τον Ιούλιο- καθιερωθεί ενιαίο εισιτήριο των €10 τον μήνα που θα ισχύει και τους 12 μήνες του έτους και για σχολικά αλλά και για όλες τις υπόλοιπες διαδρομές.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμιστρο των €15 για σχολικά ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου 2014 μετά από σειρά αναβολών, ενώ το μηνιαίο κόμιστρο των €20 για όλες τις διαδρομές για μαθητές ισχύει από τον Ιούλιο 2013 και αποτελεί το 50% του κανονικού μηνιαίου κομίστρου.

Με τους υπολογισμούς, αυτή η λύση δεν διαφέρει αισθητά σε έσοδα από την πρώτη των €15 που θα εισέπρατταν οι οργανισμοί δημοσίων συγκοινωνιών για τους 8 μήνες του έτους, εφόσον αναμένεται ότι το νέο σημαντικά μειωμένο κόμιστρο θα βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση ανάμεσα στους μαθητές, ενώ θα καταβάλλεται και τους θερινούς μήνες.

Επηρεάζει λιγότερο οικονομικά τις οικογένειες, αφού μάλιστα εκτός του πήγαινε-έλα στο σχολείο τα παιδιά τους θα μπορούν χωρίς καμιά άλλη δαπάνη να διακινούνται ελεύθερα με τα λεωφορεία εκτός των σχολικών ωρών, τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα, τα νυκτερινά δρομολόγια για τις εξόδους τους και τις περιόδους σχολικών διακοπών.

Επίσης, εξασφαλίζεται ο στόχος ενθάρρυνσης των νέων για χρήση των δημοσίων μέσων μεταφοράς, που πέραν της κοινωνικής σημασίας, σημαίνει και μελλοντικά αυξημένα έσοδα για τις δημόσιες μεταφορές.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απόφαση για δωρεάν κάρτες σε μαθητές των κατηγοριών όπως διαμορφώθηκαν από τον περασμένο μήνα. Επειδή το υπουργείο Εργασίας δήλωσε αδυναμία λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, να εντοπίσει παιδιά άλλων κατηγοριών γονέων που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, αποφασίστηκε χθες, όπως σε κάθε σχολική μονάδα καθιερωθεί διαδικασία με την οποία όταν διαπιστώνονται μαθητές με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, να υπάρχει τρόπος να εξασφαλίζονται διακριτικά δωρεάν κάρτες κομίστρου.

Ακόμα, στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού ο Τάσος Μητσόπουλος συζήτησε και το ενδεχόμενο να θέσει στο μικροσκόπιο του κάποιες διευκολύνσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ισχύσουν προσωρινά μέχρι την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ