Ο Δήμος Σωτήρας γιόρτασε την κατοχύρωση του κολοκασιού με τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας (photos)

14322757 395536950570097 1388796538892354732 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης
14322757 395536950570097 1388796538892354732 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Την κατοχύρωση των τοπικών του προϊόντων, “Κολοκάσι Σωτήρας” και “Κολοκάσι-Πούλες Σωτήρας” ως Πιστοποιημένα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης γιόρτασε το περασμένο Σάββατο βράδυ στην παραλία Αγίας Θέκλας ο Δήμος Σωτήρας με τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού.

14203114 395530347237424 1518994371482642603 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Διακεκριμένοι σεφ έφτιαξαν περισσότερες από 10 καινούριες αλλά και παραδοσιακές συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες οι 3 χιλιάδες περίπου επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν σε μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

14330160 395540287236430 2412565221348703596 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης συνεχάρη τον Δήμο Σωτήρας για την σπουδαία επιτυχία κατοχύρωσης του φακέλου του κολοκασιού Σωτήρας, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ικανοποίησή του που η Πιστοποίηση του Κολοκασιού Σωτήρας οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, τονώνοντας παράλληλα την γεωργική οικονομία της Σωτήρας αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα.

14263991 395525560571236 3448061183107176588 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης



Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε εδώ

Ο Δήμαρχος Σωτήρας σε χαιρετισμό του τόνισε πως η Σωτήρα έχει συνδέσει το όνομά της με το τοπικό της προϊόν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Σωτήρα έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη από την διεθνή αναγνώριση του κολοκασιού Σωτήρας.

14316736 395543027236156 6203366957377633056 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Παράλληλα αναφέρθηκε στην γενικότερη ανάπτυξη που έχει συντελεστεί στον Δήμο Σωτήρας τα τελευταία χρόνια, με υλοποιημένα έργα της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, με έργα να βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης της τάξης των 4 εκατομμυρίων και με προγραμματισμένα έργα που ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κυρίως με μία πλεονασματική πολιτική, παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης, και όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Δήμος Σωτήρας απέδειξε πως δεν αποτελεί απλά ένα εύρωστο οικονομικά και αναπτυξιακά Δήμο, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι σεφ οι οποίοι συμμετείχαν στη βραδιά αλλά και οι συντελεστές της κατοχύρωσης του Κολοκασιού Σωτήρας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με jazz μουσική από το συγκρότημα “Electric Cats” και ρεμπέτικο πρόγραμμα με τη Νεανική Χορωδία Σωτήρας ‘Μικροί Ρεμπέτες”.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι δημοφιλείς τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί παρουσιαστές, Ρούλα Γεωργιάδου και Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό TIME OUT.

14330160 395540287236430 2412565221348703596 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Υπουργός Γεωργίας: Σημαντική η κατοχύρωση τοπικών προϊόντων ως Π.Ο.Π.

Συνεχής και επίμονη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο η Κύπρος έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων ως Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων

Ως Υπουργείο Γεωργίας, συνέχισε «εργαζόμαστε για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών μας προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) γιατί πραγματικά πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές».

Ταυτόχρονα κάλεσε «τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 όπως είναι για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία».

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη. Υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ».

Σημείωσε πως «μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύουμε την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία ενώ εμπλουτίζουμε με τρόπο ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας. Με ορθή και συνεχή προώθηση μπορούμε να προσδώσουμε επιπρόσθετη αξία στα προϊόντα μας καθιστώντας τα ως τους πιο αποτελεσματικούς μας πρεσβευτές στο εξωτερικό».

Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης «είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας».

14292370 395543747236084 2238065866000167838 n Animals, Γιώργος Τάκκας, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης

Δήμαρχος Σωτήρας: Η Σωτήρα συνέδεσε το όνομά της με το Κολοκάσι

Από τον περασμένο μήνα η Σωτήρα γιορτάζει την κατοχύρωση των τοπικών της προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιορτάζει την πιστοποίηση των προϊόντων «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης. Μία επιτυχία η οποία κορυφώνεται με την αποψινή βραδιά γευσιγνωσίας με πρωταγωνιστή το Κολοκάσι Σωτήρας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πρόοδος και η ανάπτυξη μίας πόλης, συνδέεται συνήθως με τα τοπικά της προϊόντα. Τα τρανά παραδείγματα πιστοποιημένων με ονομασία προέλευσης προϊόντων, όπως οι ελιές Καλαμάτας, το Κρητικό Παξιμάδι, το Κατίκι Δομοκού, και άλλα, αποδεικνύουν ότι η ιδιαίτερη φήμη που λαμβάνει το πιστοποιημένο προϊόν, υποβοηθά και την τοπική προβολή της περιοχής προέλευσης. Την ίδια ακριβώς στρατηγική ακολουθήσαμε και στη Σωτήρα, όπου παρά το ότι η παραγωγή του κολοκασιού ξεπερνά το 85% περίπου της παγκύπριας παραγωγής, εντούτοις, θεωρήσαμε χρέος μας να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς μας ώστε να διαφυλάξουν το τοπικό μας προϊόν από τον φόβο της σταδιακής απαξίωσης.

Η αξιοσημείωτη διατροφική αξία του κολοκασιού, η ευκολία μαγειρέματος, αλλά και η αγάπη των κυπρίων για ένα συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου μας γαστρονομικό προϊόν, όλα αυτά οδήγησαν στην επικέντρωση της σημασίας μας στον γαστρονομικό θησαυρό του τόπου μας και στην περαιτέρω ανάδειξή του.

Είναι γνωστές εξάλλου και οι ιστορικές πηγές που θέλουν το κολοκάσι να σερβίρεται σε δείπνο κατά τους εορτασμούς του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια του 1191, ενώ πιστεύεται πως το κολοκάσι καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν ακόμα από την καλλιέργεια της πατάτας.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας προχώρησε σε μία δυναμική εκστρατεία προώθησης του Κολοκασιού και του Κολοκασιού-Πούλλες Σωτήρας, κάτι το οποίο τόνωσε κατά πολύ την γεωργική οικονομία, αφού παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση και την παραγωγή του κολοκασιού.

Η ενθάρρυνση που μας έδωσε η προβολή του τοπικού μας προϊόντος συνέβαλε ουσιαστικά και σε μία περαιτέρω προσπάθεια για ανάπτυξη του Δήμου μας. Η σχεδιασμένη ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού, των πολιτικών γάμων αλλά και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται με την ανέγερση του πρώτου πεντάστερου πολυτελούς ξενοδοχείου στα όρια του Δήμου Σωτήρας.

Παράλληλα, με υλοποιημένα έργα της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, με έργα να βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης της τάξης των 4 εκατομμυρίων και με προγραμματισμένα έργα που ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κυρίως με μία πλεονασματική πολιτική, παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Σωτήρας απέδειξε πως δεν αποτελεί απλά ένα εύρωστο οικονομικά και αναπτυξιακά Δήμο, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Σημαντικά έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο προσεκτικών σχεδιασμών, όπως η ανάπλαση ολόκληρης της πλατείας της Σωτήρας, η διαμόρφωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, η ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου, αλλά και έργα βελτίωσης και επέκτασης του οδικού μας δικτύου, όλα αυτά αποδεικνύουν πως η Σωτήρα δεν παραμένει πλέον το φτωχό γεωργικό χωριουδάκι, ούτε ο φτωχός συγγενής των γειτονικών τουριστικών Δήμων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, αλλά αντίθετα, αποτελεί τον ανερχόμενο Δήμο που σχεδιάζει μία ορθολογιστική πορεία ανάπτυξης και προόδου, με επίκεντρο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Δημοτών του.

Με αφορμή την αποψινή παρουσία του φίλου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κύριου Νίκου Κουγιάλη, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εγκάρδια για την αδιάκοπη στήριξη που παρείχε στον Δήμο μας για την υλοποίηση του ονείρου της διεθνούς αναγνώρισης του τοπικού μας προϊόντος, που σε παλαιότερα χρόνια παρέμενε περιθωριοποιημένο και παραγνωρισμένο.

Παράλληλα, ευχαριστώ θερμά τους σεφ και τους εθελοντές, που αποδεικνύουν την εθελοντική τους αγάπη για το κολοκάσι. Ευχαριστώ θερμά και την Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας για την κοινή συνεργασία και κοινό όραμα στην κατοχύρωση του Κολοκασιού Σωτήρας.

Τέλος, ευχαριστώ και όλους εσάς, που απλοί επισκέπτες, συνδράματε απόψε για να γνωρίσετε το τοπικό μας προϊόν.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή γευσιγνωσία.


SotiraNews