Πτώση του τουρισμού το 2013

a 76 Ειδήσεις
a 5420 ΕιδήσειςΤο 2013 θα είναι μια δύσκολη τουριστική χρονιά για την Κύπρο σε σχέση με την άφιξη τουριστών από τη Βρετανία, απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και των αναθεωρήσεων στα προγράμματα των Οργανωτών Ταξιδίων λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Κύπρου, υπό τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη και τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της ετήσιας τουριστικής έκθεσης «World Travel Market», μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους της στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΟΤ, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με τους κυριότερους Οργανωτές Ταξιδίων της Βρετανίας, όπως και αεροπορικές εταιρίες και έγινε ανασκόπηση τόσο για την τρέχουσα χρονιά, όσο και για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, διαπιστώθηκε ότι η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν. Διαφάνηκε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και άλλα γεγονότα όπως η διοργάνωση μέσα στο 2012 στη Βρετανία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων και του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ έδρασαν ανασταλτικά ως προς την κάθοδο Βρετανών περιηγητών.

Όσον αφορά το 2013, αφού διαπιστώθηκε ότι θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο στόχος που τέθηκε από τον ΚΟΤ και από τους άλλους εταίρους στον τουρισμό είναι να διατηρηθεί η τουριστική κίνηση από Βρετανία στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Με την ολοκλήρωση των επαφών στο Λονδίνο, προστίθεται στην ανακοίνωση, μέρος της αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον κ. Ορουντιώτη, μετέβη στο Άμστερνταμ όπου είχε προκαθορισμένες συναντήσεις με Κινέζους Οργανωτές Ταξιδίων και άλλους Κινέζους παράγοντες.

Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν η καλύτερη προετοιμασία σημαντικών επαφών που θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ ΚΟΤ και παραγόντων του τουρισμού της Κίνας, προσδοκώντας σε συμπερίληψη της Κύπρου στα τουριστικά προγράμματα Κινέζων Τουριστικών Πρακτόρων προς Ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς προορισμούς.