Η Υπ. Εργασίας στην Αγία Νάπα: “Το 2013 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό μας”

a 65 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2991 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα τη μέγιστη πρόκληση που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας πως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης είναι η στήριξη του τουριστικού τομέα αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας.

Κηρύσσοντας τις εργασίες του παγκύπριου τουριστικού συνεδρίου με τίτλο, «Τουρισμός-All Inclusive» που πραγματοποιείται στην Αγία Νάπα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας» προσθέτοντας πως «καλούμαστε να τον διαφυλάξουμε και να τον στηρίξουμε με όλα τα μέσα και με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει τη θετική πορεία του μέσα από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Το 2013 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό μας» είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτή η θετική εικόνα θα συνεχιστεί και για το 2014» αφού η κυπριακή οικονομία χρειάζεται τον τουρισμό.

Είπε ακόμα ότι στο συνέδριο «οι προβληματισμοί, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος όπως και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην εφαρμογή της τάσης του All Inclusive, αποτελούν κλειδί, με απώτερο στόχο την αναζήτηση λύσεων στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας».

Χρειαζόμαστε από όλους πιο δυναμικές παρεμβάσεις στις κρίσιμες και σημαντικές προκλήσεις του τουρισμού, σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητά μας ως προορισμός, την προώθηση της αυθεντικότητας και της φιλοξενίας μας. Ο τουρισμός επιβάλλεται να ανταποκριθεί στα εναλλασσόμενα δεδομένα που δημιουργούνται σήμερα επειδή σταθερός στόχος παραμένει η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού».

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε η υπουργός Εργασίας «η Κύπρος αντιμετωπίζει, ολοένα και πιο έντονα το πρόβλημα της εποχικότητας και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. Το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε μειωμένη αποδοτικότητα του επενδυόμενου κεφαλαίου και έχει σοβαρές συνέπειες στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και την απασχόληση».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ειδικότερα είπε «καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του θεσμού της αναστολής εργασιών ώστε να λειτουργεί κατά τρόπο που να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Για το σκοπό αυτό, επεξεργαστήκαμε δύο σχέδια, τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αφορούν ιδιαίτερα τις ξενοδοχειακές μονάδες».

Εξήγησε πως το ένα σχέδιο είναι το «Έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες», που βρίσκονταν σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014 και το δεύτερο Σχέδιο αφορά «Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Νεοπροσλαμβανόμενους Ανέργους στον Τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας».

Τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα διεξάγονται ενδοεπιχειρησιακά στις Ξενοδοχειακές Μονάδες στην Ελληνική Γλώσσα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές και θα είναι διάρκειας δύο μηνών, είπε η υπουργός προσθέτοντας πως «στους ανέργους που θα συμμετέχουν στο Σχέδιο θα καταβάλλεται επίδομα κατάρτισης ύψους €125 την εβδομάδα».