Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2017

CE91 3 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις
CE91 33 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις



Προβλέπει έσοδα 6,045 δις, και δαπάνες 6,649 δις


Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, ενώ αρνητικά οι βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ

Με 28 ψήφους υπέρ και 25 κατά ψηφίστηκε χθες σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2017. Θετικά ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, ενώ εναντίον οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, Οικολόγων και ΕΛΑΜ.

Σημειώνεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει έσοδα 6, 045 δις και δαπάνες 6,649 δις, ενώ από τις δαπάνες εξαιρούνται οι δαπάνες αποπληρωμής δανείων. Πριν τεθεί σε ψηφοφορία ο Προϋπολογισμός, ψηφίστηκαν τροπολογίες για αποκοπές και σταυρώματα κονδυλίων.

Εναντίον η ΕΔΕΚ


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δικαιολογώντας την ψήφο της ΕΔΕΚ, είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επειδή έχει ενώπιόν του έναν προϋπολογισμό λογιστικής διαχείρισης, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται έξω από την πολιτική φιλοσοφία του κόμματος και αναπαράγει την ίδια συμπτωματολογία».

Διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, εκτός από τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία υπερψηφίζει. Είπε ακόμα ότι υπερψηφίζει όλα τα σταυρώματα κονδυλίων και θα απέχει από όλες τις τροπολογίες, εκτός των τροπολογιών που κατέθεσε η ΕΔΕΚ.

Καταψήφισε η Συμμαχία Πολιτών

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, εκτός τα κονδύλια του Υπουργείων Υγείας και Άμυνας και τα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, που αφορούν κοινωνικές παροχές, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόμμα του υπερψηφίζει τα κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Ψήφισε μόνο τα κονδύλια της Άμυνας το ΕΛΑΜ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το Μέτωπο καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό εκτός των κονδυλίων για την Άμυνα.

Εξήντα τροπολογίες

Μετά την ψηφοφορία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σημείωσε την απουσία των Υπουργών κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, και ειδικά του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ενημέρωσε το νομοθετικό Σώμα ότι κατά την ψηφοφορία θα απουσιάζει από την αίθουσα της Ολομέλειας λόγω Eurogroup. Οι τροπολογίες των κομμάτων επί του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν περί τις 60 και αφορούσαν αποκοπές, σταυρώματα και ενημέρωση της Βουλής για εκταμιεύσεις.

Σταυρώματα κονδυλίων


Η Ολομέλεια με 35 ψήφους υπέρ, 16 εναντίον (παρόντες Βουλευτές ΔΗΣΥ) και 2 αποχές από την ΕΔΕΚ απέκοψε το 10% από τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, και την αγορά υπηρεσιών επιστημονικής εξέτασης αστυνομικών τεκμηρίων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Με 36 ψήφους υπέρ και τις 16 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ, η ολομέλεια της Βουλής σταύρωσε το κονδύλι των 450.000 ευρώ που αφορά την επιδιόρθωση της κρατικής στέγης Λατσιών, για σκοπούς μεταστέγασης του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ομόφωνα επίσης σταυρώθηκε το κονδύλι που τίθεται στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών δυσπραγούντων πολιτών, για επιχορήγηση λειτουργικών εξόδων σωματείων και την επιχορήγηση έκδοσης ενημερωτικών εντύπων των Θρησκευτικών Ομάδων.

Με 36 ψήφους υπέρ και τις 16 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ, η ολομέλεια της Βουλής σταύρωσε το κονδύλι των 3,5 εκ, για τη βελτίωση της οδού Τσερίου στον Στρόβολο και στο Τσέρι και του κεντρικού δρόμου της κοινότητας. Με την ίδια αναλογία ψήφων σταύρωσε το κονδύλι που αφορά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθεί για τον Προγραμματισμό του έτους η Επιτροπή Οικονομικών, πριν γίνει εκταμίευση.

Με τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον σταυρώθηκε και το ποσό των 58.930.498 ευρώ για τη φοιτητική χορηγία και τα φοιτητικά επιδόματα και άλλες ενέργειες στήριξης των φοιτητών. Ομόφωνα η Βουλή σταύρωσε τα κονδύλια που είναι στη διάθεση των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, Εργασίας, Παιδείας, Μεταφορών και Υγείας για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων.

Ομόφωνα σταύρωσε και το κονδύλι των 3,5 εκ για την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους και την αγορά οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας. Ομόφωνα τέθηκε σημείωση ώστε η Επιτροπή Οικονομικών να ενημερώνεται ανά εξάμηνο για τις δαπάνες που αφορούν την ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο, ύψους 13.831.200 ευρώ και το σχέδιο θεραπείας Κυπρίων στο Εξωτερικό ύψους 12.500.000 ευρώ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε και η σημείωση για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών, ανά εξάμηνο, αναφορικά με τις δαπάνες του Υπουργείου Εμπορίου για συμμετοχή σε Εκθέσεις, που ανέρχεται στα 2.844.000 ευρώ.

«Σταυρώθηκαν» τα συνέδρια

Με 37 ψήφους υπέρ και τις 16 ψήφους των Βουλευτών του ΑΚΕΛ εναντίον σταυρώθηκε κονδύλι 1.309.310 ευρώ για συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα, εκ των οποίων 985.000 ευρώ προορίζονται για εκπαίδευση και υποτροφίες σε θέματα υδρογονανθράκων.

Σταυρός τέθηκε κατά πλειοψηφία και στο κονδύλι των 2 εκ. που προορίζεται να καλύψει δαπάνες για τη διοργάνωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης, που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στη Λευκωσία.

Κατά πλειοψηφία αποκόπηκε το 10% από τον προϋπολογισμό του ΚΥΣΑΤΣ για μείωση της αντιμισθίας του Πρόεδρου, Αντιπροέδρου και των 5 μελών του. Κατά 10% απεκόπη και το κονδύλι του Φορέα Πιστοποίησης για μείωση στην αντιμισθία του Πρόεδρου, Αντιπροέδρου και των μελών του Φορέα, με πλειοψηφία. Επίσης με δύο ψήφους εναντίον (Οικολόγοι) απεκόπη 10% για εκπαίδευση προσωπικού, σεμινάρια και άλλα γεγονότα για όλα τα Υπουργεία, ανεξάρτητες υπηρεσίες και γραφεία.

Ένα εκατομμύριο για αυτονόμηση και ΓεΣΥ

Με 51 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον σταυρώθηκε το κονδύλι των 3.160.000 ευρώ για πολιτιστικές παροχές. Σταυρός μπήκε και στο κονδύλι των 401.000 ευρώ για υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων και συμβούλων. Απεκόπησαν επίσης κατά πλειοψηφία οι δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων για αποκρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, και σταυρώθηκαν τα εναπομείναντα κονδύλια.

Ακόμα σταυρώθηκε το κονδύλι του 1.000.000 για αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσοκομείων στο πλαίσιο της προώθησης του ΓεΣΥ.

Επίσης σταυρώθηκε το κονδύλι του 1.900.000 ευρώ για χορηγίες από το Υπουργείο Υγείας προς συνδέσμους που επιτελούν εθελοντική εργασία σε φορείς που σχετίζονται με την υγεία. Με 25 ψήφους εναντίον από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και τις 28 ψήφους των Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων αποκόπτεται το 10% από το επίδομα παραστάσεως, όπως και το 10% του επιδόματος φιλοξενίας. Ομόφωνα σταυρώθηκε το ποσό του 1 εκ. για το σχέδιο ενοίκιο αντί κατάσχεση, που αφορά την επιδότηση επιτοκίου για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σταυρός με πλειοψηφία 51 προς 2 εναντίον τέθηκε και στο 1,3 εκ. για επιδιορθώσεις στα κτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, όπως και στο κονδύλι των 2.030.000 ευρώ για την αγορά συστημάτων ασφάλειας και επικοινωνίας στη δημόσια υπηρεσία και τις διπλωματικές αποστολές και την αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Σταυρώθηκε επίσης το ποσό των 300.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών συμβούλων και αγορά υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης για τη διαχείριση και υποστήριξη έργων πληροφορικής.

Πηγή: SigmaLive