Υπομονή μέχρι το 2020 για το Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων

CEB1 67 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1224 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Υπομονή μέχρι το 2020 θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Κοκκινοχωριών για να τελειώσει το έργο του αποχετευτικού συστήματος. Τα νέα σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Αχνας, στον οποίο θα συνδεθεί το σύστημα για να τεθεί σε λειτουργία, δεν είναι καθόλου καλά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών κατέστη σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία ανάθεσης του συμβουλίου για το Βιολογικό Σταθμό. Οι προσφορές από τρεις εταιρείες, δύο κυπριακές και μια από το εξωτερικό είναι στάσιμες στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από την οποία δεν προβλέπεται να αποδεσμευτούν σύντομα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο ΣΑΚ, η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων στην Αναθεωρητική Αρχή ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί ούτε εντός του 2017! Αυτό σημαίνει ότι υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις η κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων μπορεί ν’ αρχίσει μέσα στο 2018. Σε συνδυασμό με το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο Σταθμός και να συνδεθεί με το σύστημα, ο οποίος υπολογίζεται ανάμεσα σε 22 και 25 μήνες, γίνεται αντιληπτό ότι το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2020 και ακόμα και τότε, υπό προϋποθέσεις!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, ενδεικτικό στοιχείο της οποίας είναι ότι οι προσφορές για κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων υποβλήθηκαν στις 12 Νοεμβρίου του 2013! Θα χρειαστούν, συνεπώς, τέσσερα χρόνια μόνο για την τελική κατακύρωση του συμβολαίου, η πρωτοβάθμια κατακύρωση του οποίου έγινε τον Ιούλιο του 2014. Ακολούθησε υποβολή ιεραρχικών προσφορών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από τους αποτυχόντες προσφοροδότες και τον Ιανουάριο του 2015 η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ακύρωσε την πρωτοβάθμια ανάθεση. Ακολούθησε έκθεση αξιολόγησης από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που είναι Αναθέτουσα Αρχή και από τον Ιανουάριο του 2015 αναμένεται η απόφαση της Αναθεωρητικής η οποία, στο καλύτερο σενάριο, θα εκδοθεί το 2017.

Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως ένεκα της ατέρμονης διαδικασίας ανάθεσης του έργου του Βιολογικού Σταθμού, το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωριών βγαίνει πέντε χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ώστε να γίνει εφικτή η άντληση των σχετικών κονδυλίων από την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι με την πορεία των διαδικασιών είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφύγει το έργο ακόμα και εκτός της επόμενης προγραμματικής περιόδου που είναι η περίοδος 2014-2020!!

Τραγικά λάθη στην υπογειοποίηση των αγωγών

Το έργο της δημιουργίας αποχετευτικού συστήματος για το σύμπλεγμα των δέκα δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Κοκκινοχωριών αγγίζει τα όρια του σκανδάλου εάν συνυπολογίσει κανείς το τραγικά χαμηλό επίπεδο των εργασιών υπογειοποίησης των αγωγών με φοβερές κακοτεχνίες, οι οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια αυτό το διάστημα με τους τελικούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με σύστημα CCTV και έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες προβληματικά σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν επιδιορθώσεις. Αυτό σημαίνει νέες εκσκαφές και συνέχιση της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία έχουν υποβάλει τους πολίτες οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τα τελευταία χρόνια. Το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες του συμπλέγματος έχει στην κυριολεξία καταστραφεί και από το 2010 που άρχισαν οι εργασίες εκσκαφών για να τοποθετηθούν οι αγωγοί, μόλις τους τελευταίους μήνες έγινε κατορθωτό να γίνει τελική παραλαβή του έργου από τις τοπικές αρχές, ώστε να μπορέσει να γίνει τελική επίστρωση των δρόμων με νέο ασφαλτικό στρώμα και αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Ακόμα και έξι χρόνια μετά όμως, υπάρχουν εκατοντάδες σημεία όπου δεν μπορεί να γίνει κλείσιμο και τελική αποκατάσταση των δρόμων λόγω των κακοτεχνιών και των προβλημάτων στην υπογειοποίηση των αγωγών. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των κακοτεχνιών ήταν στο Αυγόρου και στη Δερύνεια, όπου υποχώρησε το οδόστρωμα σε σχίσματα του αποχετευτικού και έπεσαν αυτοκίνητα μέσα στα χαντάκια!

Το «Αποχετευτικό Εργο του Συμπλέγματος Κοκκινοχωριών» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του Αξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και έχει μεταφερθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η υλοποίηση του πιο πάνω Εργου επιβάλλεται για την εναρμόνιση της Κύπρου με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα, που απαιτεί την κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το έτος 2012, σε κοινότητες με ισοδύναμο πληθυσμό (το σύνολο του μόνιμου, εποχιακού και τουριστικού πληθυσμού) μεγαλύτερο από 2000. Tο σύστημα καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Αχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλων-Αχερίτου.

Σταμάτησε στην Αναθεωρητική και ο Κοκκινόκρεμμος

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, εκτός από το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωριών, άλλο ένα μεγάλο έργο που αφορά στην περιοχή έχει διακοπεί για τον ίδιο λόγο. Το υδρευτικό έργο Κοκκινόκρεμμος οδηγήθηκε σε στασιμότητα επίσης λόγω προσφυγής προσφοροδότη στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τα συχνά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται στους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, τα οποία παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η απρόσκοπτη παροχή νερού ύδρευσης στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου θα διασφαλιστεί με την ολοκλήρωση του υδατικού έργου Κοκκινόκρεμμος, το οποίο εκτιμάται ότι θα τελειώσει σε τρία χρόνια. Βάση του έργου είναι υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 30 χιλιάδων τόνων νερού που θα κατασκευαστούν στην ομώνυμη τοποθεσία ανάμεσα στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα και οι οποίες υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσουν αυτονομία παροχής νερού διάρκειας 48 ωρών από την οποιαδήποτε διακοπή από τις πηγές άντλησης.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης αγωγό από την αφαλάτωση Δεκέλειας μέχρι τις δεξαμενές και αναμένεται να στοιχίσει περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα έργα που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου στις 30 Ιουλίου 2015.

Η σημασία του υδατικού έργου Κοκκινόκρεμος είναι μεγάλη επειδή εξυπηρετεί την κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή της Κύπρου, η οποία κάθε χρόνο φιλοξενεί άνω του ενός εκατομμυρίου τουριστών. Τα συχνά προβλήματα στην παροχή νερού ύδρευσης καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ολοκλήρωση των αποθηκευτικών χώρων και τη σύνδεσή τους με τη μονάδα αφαλάτωσης, ώστε οριστικά να εξασφαλιστεί επάρκεια νερού και απρόσκοπτη παροχή.

Πηγή: Τάσος Περδίος / dialogos.com.cy