Πλούσιο και φέτος το 30ο Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

a 85 Νέα Αμμοχώστου
a 2168 Νέα Αμμοχώστου

Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο θα εορτάσει φέτος ο Δήμος Αγίας Νάπας τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ως Δήμος.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος «σε προεόρτια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 στις επτά το βράδυ οι Φιλαρμονικές των Δήμων Παραλιμνίου, Λεμεσού και Λακατάμειας θα παιανίζουν στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στις 19.30 το βράδυ οι χορωδίες του Δήμου Σωτήρας, “Ευαγόρας” Αμμοχώστου, Δήμου Λακατάμειας και η Χορωδία “Μελιζόνα” του Δήμου Παραλιμνίου θα τραγουδήσουν στο Μουσείο “Θάλασσα” σημαίνοντας την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων του 30ού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης» είπε.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα «είναι πλούσιο και ποικίλο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία των καταξιωμένων και Διεθνώς αναγνωρισμένων Ρώσων Τενόρων, στις 27 του μήνα, τη γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου η οποία θα παρουσιάσει μαζί με τον χορευτικό ΄Ομιλο Αγίας Νάπας την παράσταση “Παραδοσιακά Μελτέμια” στις 26 Σεπτεμβρίου. Επίσης θα υπάρχουν πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις από ντόπια και ξένα σύνολα από τα Ιωάννινα, το Ρέθυμνο και το Μεταλλοστρόϋ με τις οποίες η Αγία Νάπα είναι αδελφοποιημένη».

Σημείωσε επίσης ότι «το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης συναυλίας των Ρώσων Τενόρων θα γίνει η τελετή αδελφοποίησης με την πόλη Ivanovo Ρωσίας».

Ο κ. Καρούσος είπε ακόμα ότι «στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί και το Αγροτόσπιτο σαν εκθεσιακός χώρος με όλο τον εξοπλισμό, τα έπιπλα, τα γεωργικά εργαλεία και την οικιακή διακόσμηση ενός Παραδοσιακού Κυπριακού Σπιτιού».

Επίσης «στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλουμιών, μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ. Θα παρουσιάζονται επίσης επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοϊα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα».

Ακόμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν και αρκετές εκθέσεις μεταξύ των οποίων Γεωργικών Προϊόντων και Λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, φωτογραφική έκθεση: «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς», φωτογραφική έκθεση: «Πολιτιστική κληρονομία της Κερύνειας: Σύληση και καταστροφή», έκθεση Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, έκθεση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων με θέμα «Παραδοσιακή Κεραμική της Κύπρου», έκθεση από Χάρτες και Χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, έκθεση του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου» και έκθεση Φωτογραφίας Δήμου Αγίας Νάπας με θέμα «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Ο κ. Καρούσος σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των εορτασμών των τριάντα χρόνων του Φεστιβάλ την «Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις πέντε το απόγευμα, κατά μήκος της κεντρικής Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄ η προσπάθεια για κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες στους χορούς “Ζορμπάς”, “Καλαματιανό” και Καλίνκα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα».

Η είσοδος και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.