31 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

a 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 51 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Την παράνομη, αποσχιστική αυτή ενέργεια καταδικάζει ο κυπριακός ελληνισμός με αντικατοχικές εκδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις.

Η θλιβερή επέτειος της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η συντήρηση και διατήρηση αυτού του μορφώματος μέχρι σήμερα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης, να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 541και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων- 40 χρόνια κατοχής, 40 χρόνια ελπίδας», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η με κάθε τρόπο παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αντίθετα, σημειώνει, ενισχύουν την αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Γ. Ομήρου

31 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή είμαστε εδώ στην εκδήλωση της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων, για να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία κορυφώθηκε με την επιδρομική ενέργεια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δήλωσε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Η πρόσφατη νέα επιδρομική ενέργεια, με παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ηλίου φαεινότερον ότι επιδιώκει συγκυριαρχία επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και αρπαγή του φυσικού αερίου, σημειώνει. Πέραν δηλαδή των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στον υποθαλάσσιο πλούτο της νότιας περιοχής της Κύπρου.

Στα κατεχόμενα τούρκοι αξιωματούχοι

Στο μεταξύ, παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιούν ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Αρίντς, και ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ για να συμμετάσχουν στα πανηγύρια για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και να παρακολουθήσουν τη λεγόμενη στρατιωτική παρέλαση.

Μάλιστα ο Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε προκλητικά ότι η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών είναι πραγματικότητα και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό.