Γαλάζιες σημαίες για 59 κυπριακές παραλίες

a 1 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νίκος Κουγιάλης, Πρωταράς
a 829 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νίκος Κουγιάλης, Πρωταράς

Η καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη, και ιδιαίτερα μέσα από την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, δήλωσε την Τετάρτη (25/5/2016) ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Κουγιάλης, μιλώντας στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία στην παραλία Fig Tree Bay.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως η απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας» αποτελεί ουσιαστικά ένα επιτυχημένο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας μεγάλης πρόκλησης πανευρωπαϊκού επιπέδου, που σκοπό έχει τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων από τη μια, και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη.

Ανέφερε πως η Κύπρος για την φετινή χρονιά είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας. Όλες οι περιοχές νερών κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξαιρετικής ποιότητας, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως για την κολυμβητική περίοδο του 2015, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 113 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

a1 2 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νίκος Κουγιάλης, Πρωταράς

Ανέφερε πως σημαντικό επίτευγμα είναι ότι οι 59 παραλίες από τις 113 των περιοχών νερών κολύμβησης πέρα από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούν επιπλέον 32 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο.

Ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πως “είναι πολύ σημαντικό μέσα από την δράση μας ως Πολιτεία να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε εκείνες τις πτυχές που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας που θα στοχεύσει σε μια μορφή ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην Αειφορία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος”.

Μοναχά έτσι, επεσήμανε, “θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του τόπου μας να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία”.

Είπε ακόμη πως η σημερινή βράβευση αποδεικνύει την στροφή προς την ανάδειξη και προστασία του θαλάσσιου μας περιβάλλοντος που αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην διατήρηση της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό.

CEB12 2 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νίκος Κουγιάλης, Πρωταράς

Με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύθηκε η παραλία Fig Tree Bay στον Πρωταρά

Η παραλία Fig Tree Bay στον Πρωταρά βραβεύτηκε σήμερα με την Γαλάζια Σημαία σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Εθνικό Κριτή Γαλάζιας Σημαίας, τον Οργανισμό CYMEPA και τον Δήμο Παραλιμνίου, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Δημάρχων και Κοινοτήτων της περιοχής, βουλευτών και άλλων επισήμων.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης αναφέρθηκε στις 9 συνολικά γαλάζιες σημαίες που κατέχει ο Δήμος Παραλιμνίου και είπε ότι «η παροχή υπηρεσιών στους λουόμενους που επισκέπτονται τις παραλίες μας σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων ξένων αλλά και ντόπιων επισκεπτών. Παράλληλα καταδεικνύουν τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ταυτόχρονα συνέχισε «αναδεικνύεται η φυσική αξία και ομορφιά των παραλιών μας, ενώ μέσω της θάλασσας, αναβαθμίζεται και ενισχύεται ο τουρισμός και η οικονομία τόσο του Δήμου Παραλιμνίου όσο και της Κύπρου γενικότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη «στόχος του Δήμου Παραλιμνίου είναι η συνεχής αναβάθμιση των παραλιών αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών στις παραλίες, με τη συνεχή στήριξη των αρμόδιων Υπηρεσιών ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός απόκτησης γαλάζιων σημαιών στον Πρωταρά στον διπλάσιο και όχι μόνο αριθμό».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εθνικού Κριτή Γαλάζιας Σημαίας, Δρ. Μιχαλης Ιερείδης ανέφερε ότι «η Κύπρος έχει τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες παγκόσμια κατ` αναλογία πληθυσμού και κατά μήκος της ακτογραμμής».

Ο Δρ. Μιχάλης Ιερείδης και ο Υπουργός Γεωργίας απένειμαν συνολικά 59 γαλάζιες σημαίες σε Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου.

Σημειώνεται ότι «μέσα από τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας βραβεύονται οι παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν ψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους καθώς και παρεχόμενες υπηρεσίες για τους λουόμενους, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη σημασία για κάθε παραλιακό Δήμο της Κύπρου γνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή της θάλασσας στον τουρισμό αλλά και την οικονομία του νησιού».

SotiraNews/ΚΥΠΕ