Κουγιάλης: “Κατοχύρωση Κολοκασιού Σωτήρας και υδροδότηση επ. Αμμοχώστου”

CEB1 40 Γεωργία, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης
CEB1 1198 Γεωργία, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης

Τροχοδρομούνται οι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας καθώς απομένουν 18 μήνες μέχρι τη λήξη της παρούσας διακυβέρνησης, με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη να δηλώνει στο ΙnBusinessNews πως υπάρχει μια σειρά από θέματα όπως η ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την απρόσκοπτη υδροδότηση των επαρχιών Λευκωσίας και ελεύθερης Αμμοχώστου, η χρήση του ανακυκλωμένου νερού, η κατοχύρωση γεωργικών προϊόντων, και η ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας μέσω του συστήματος εκταρικών επιδοτήσεων.

Υδροδότηση
Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας βρίσκεται η ολοκλήρωση των έργων υδροδότησης της ευρύτερης επαρχίας Λευκωσίας με το έργο του Βασιλικού και της ευρύτερης ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με το έργο Κοκκινόκρεμμος. Το κόστος κατασκευής των δύο έργων υποδομής αναμένεται να ανέλθει στα €80 εκατ., σύμφωνα με το κ. Κουγιάλη ο οποίος επισήμανε πως στόχος των δύο αυτών έργων αποτελεί η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού για την επόμενη τριακονταετία. Ήδη για το έργο Βασιλικού η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει δάνειο €40 εκατ. με ευνοϊκούς όρους.

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως τροχοδρομούνται οι διεργασίες για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού μέσα από τα διάφορα συστήματα αποχετεύσεως και την τριτοβάθμια επεξεργασία. Στόχος, είπε, είναι όπως ενταχθούν γύρω στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μέσα στην επόμενη επταετία, ώστε να ενισχυθεί η γεωργία.

Ανάπτυξη μέσω της κατοχύρωσης προϊόντων
Πέραν της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, μέχρι στιγμής έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης το παφίτικο λουκάνικο, το κολοκάσι – πούλλες Σωτήρας και το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από προϊόντα προς κατοχύρωση και συγκεκριμένα πέντε προϊόντα από την περιοχή Πιτσιλιάς, οι φάκελοι των οποίων θα προωθηθούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή όπου έχουν ήδη κατοχυρωθεί κάποια προϊόντα και έχει διαφανεί το όφελος σε αυτές τις τοπικές οικονομίες, το ενδιαφέρον μεγαλώνει για κατοχύρωση κι άλλων προϊόντων», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης και επισήμανε πως η κατοχύρωση προϊόντων οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη καθώς για την παρασκευή των εν λόγων προϊόντων απαιτείται η πρώτη ύλη να προέρχεται από την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. «Άρα με αυτό τον τρόπο στηρίζονται νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νέες μεταποιητικές μονάδες και φυσικά δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες απασχόλησης και συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές».

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ στηρίζει την κατοχύρωση προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις, σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας προσθέτοντας πως τα κατοχυρωμένα προϊόντα έχουν προστιθέμενη αξία, έχουν ταυτότητα και μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομίας της Κύπρου.

Βιολογική καλλιέργεια
Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα με τον κ. Κουγιάλη να επισημαίνει στο InBusinessNews πως το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με διάφορα μέτρα μεταξύ αυτών και την επιπλέον εκταρική επιδότηση. Στόχος του Υπουργείου είναι όπως αναπτυχθεί η βιολογική καλλιέργεια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. «Θεωρώ ότι οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες ευνοούν την βιολογική καλλιέργεια».

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πως η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιεία είναι δύο τομείς τους οποίους το κράτος έχει στηρίξει σημαντικά, διαθέτοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κονδύλι που ξεπερνά τα €25 εκατ. «Εδώ θέλω να συγχαρώ τους ιδιώτες που έχουν αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια, γιατί έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιείας, έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου και είμαι βέβαιος ότι είναι ένας από τους τομείς που έχει εξαιρετικό μέλλον στην Κύπρο. Αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα με τον τομέα αυτό τον έχουν θέσει σε επιστημονική και επαγγελματική βάση και τα αποτελέσματα είναι εμφανή».

«Pay as you throw»
Η διαχείριση οικιακών και άλλων αποβλήτων αποτελεί ακόμη ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ώστε να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση και πιο δίκαιη τιμολόγηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ», ώστε να δοθούν στους πολίτες τα κατάλληλα κίνητρα για μείωση της παραγωγής οικιακών αποβλήτων, να αυξηθεί η ανακύκλωση και να γίνει πιο δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών σε ότι αφορά την τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες θα μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα «pay as you throw». Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είπε ο κ. Κουγιάλης, οι Τοπικές Αρχές θα ενημερωθούν για τα διάφορα συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο. Το κράτος, πρόσθεσε, θα επιτρέψει στις Τοπικές Αρχές να επιλέξουν το σύστημα που οι ίδιες κρίνουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό και η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια στα πρώτα της βήματα.

Πηγή: InBusiness