Αγόρασε διαμέρισμα και ανακάλυψε ότι διέμεναν παράνομα αλλοδαποί μέσα (BINTEO)

Διέμενε στο εξωτερικό και όταν επέστρεψε στη Κύπρο ανακάλυψε ότι το διαμέρισμά της ήταν κατεστραμμένο, σε άθλια κατάσταση με αλλαγμένη κλειδαριά- Μέσα στο διαμέρισμά της διέμεναν αλλοδαποί χωρίς η ίδια να είναι ενήμερη

36A58776 0111 4ADE 9FF2 0AE39BDA62F6

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ιδιοκτήτρια εξοχικής κατοικίας στην Πάφο η οποία διέμενε εξωτερικό και επέστρεψε στη Κύπρο για να ανακαλύψει ότι το διαμέρισμά της ήταν κατεστραμμένο, σε άθλια κατάσταση με αλλαγμένη κλειδαριά. Δεν έφταναν όλα αυτά η ιδιοκτήτρια ανακάλυψε ότι μέσα στο διαμέρισμά της διέμεναν αλλοδαποί χωρίς η ίδια να είναι ενήμερη.

Το περιστατικό γνωστοποίησε η ίδια αρχικά στο Facebook με οπτικοακουστικό υλικό και το SigmaLive επικοινώνησε μαζί της για περισσότερες πληροφορίες.

DA674C3A FA70 4B93 830B 79D657D3B410

Η ίδια σε απάντηση μέσω e-mail αναφέρει τα ακόλουθα «Αφού ταξιδέψαμε στην Πάφο τον Μάρτιο του 2020 για να αγοράσουμε μια εξοχική κατοικία με τον σύζυγό μου εγκατασταθήκαμε στο προαναφερθέν διαμέρισμα, το οποίο είδαμε μερικές φορές, και υπογράψαμε συμβόλαιο στις 3 Απριλίου 2020»

Η ίδια έχει επισυνάψει στο σχετικό email και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

6F3B449F 4AAE 4E80 9F05 5BA469D7B517

«Οι πισίνες ήταν άδειες και ο κήπος ήταν ελαφρώς απεριποίητος, αλλά μας είπαν από τον κτηματομεσίτη ότι η διοίκηση άλλαζε χέρια και θα επισκευαζόταν για το καλοκαίρι. Συμφωνήθηκε ότι οι πωλητές θα πληρώσουν τα έξοδα διαχείρισης για δύο χρόνια. Ο κτηματομεσίτης, B.C, σύστησε τον δικηγόρο M.M που ήταν και ο δικηγόρος των πωλητών.

«Δυστυχώς, λόγω του Covid, δεν μπορέσαμε να πετάξουμε στην Κύπρο για δύο χρόνια. Στην πραγματικότητα, προσπαθήσαμε να επισκεφτούμε το νησί δύο φορές, αλλά οι πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω του lockdown. Τον Οκτώβριο του 2021, προτού καταλάβουμε ότι η πτήση θα ακυρωθεί, επικοινωνήσαμε με τον M.Β από μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων (LCPM ) για να το καθαρίσουμε πριν από την άφιξή μας.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής:

«Λυπάμαι που πρέπει να το πω αυτό, αλλά φαίνεται ότι οι Σύροι μετανάστες ζουν στα περισσότερα κτίρια και τα συγκροτήματα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είμαι πρώην Νοτιοαφρικανός και έχω πάει στρατό και δεν ένιωθα ασφαλής εκεί. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να κάνετε διακοπές εκεί. Επίσης, λυπάμαι πολύ, αλλά δεν θα επιστρέψουμε εκεί με οποιοδήποτε κόστος».

«Ο Μ δεν μπήκε στο συγκρότημα, επομένως δεν γνωρίζαμε την κατάσταση του συγκεκριμένου διαμερίσματός μας. Τόσο ο κτηματομεσίτης όσο και ο δικηγόρος δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Καταλάβαμε ότι θα έπρεπε απλώς να περιμένουμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε το ταξίδι.

Επισκεφθήκαμε τα διαμερίσματα στις 17 Μαΐου 2022 και σοκαριστήκαμε. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι γεμάτοι σκουπίδια, μέρη από έπιπλα, τζάμια (από σπασμένα τζάμια), ηλεκτρικά καλώδια, χώμα και το γραφείο, η καφετέρια, οι πισίνες έχουν βανδαλιστεί. Στους τοίχους υπάρχει γραφή στα αραβικά.
Στο δρόμο προς το διαμέρισμά μας, είδαμε ολόκληρα κτίρια να έχουν βανδαλιστεί εντελώς, πόρτες, παράθυρα, λέβητες και κλιματιστικά να έχουν τραβηχτεί έξω. Αναθάρρησα όταν είδα ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη στο διαμέρισμά μας. Ωστόσο, όταν δοκιμάσαμε τα κλειδιά που μας είχε κρατήσει ο κτηματομεσίτης, η πόρτα δεν άνοιγε. Η κλειδαριά είχε αλλάξει. Καταφέραμε να μπούμε μέσα από το μπαλκόνι και σοκαριστήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι τα πάντα είχαν κλαπεί ή σπάσει.

Τα βίντεο δείχνουν ακριβώς την κατάσταση.

Η αστυνομία μας πρότεινε να πάμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας και συναντηθήκαμε με τον κ. Νικόλα Λιασίδη, επικεφαλής του Συμβουλίου. Είχα την εντύπωση ότι γνώριζε την κατάσταση αλλά όχι την έκταση, οπότε πήγαμε στο σημείο μαζί του, την αστυνομία, εκπρόσωπο από το Επαρχιακό Γραφείο και την ΑΗΚ».

Στο email αναφέρει πως από πληροφορίες που μάζεψε η εταιρεία διαχείρισης των διαμερισμάτων χρωστάει λεφτά στην τράπεζα και αυτή την στιγμή εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

«Η εταιρεία διαχείρισης από την πλευρά της φέρεται να νοικίασε τα διαμερίσματα σε μετανάστες/πρόσφυγες από τη Συρία, τη Νιγηρία και το Κονγκό.

Φαίνεται επίσης ότι έχει αλλάξει και τις κλειδαριές σε ιδιωτικά διαμερίσματα και τις νοίκιασε στους πρόσφυγες.

Μετά από καταγγελίες για συμπλοκές μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν εκεί και της αστυνομίας που ανακάλυψε ότι όλο το συγκρότημα είχε βανδαλιστεί, , η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι μετανάστες έπρεπε να μετακινηθούν.

Το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας διέκοψε την παροχή νερού πριν από αρκετά χρόνια στο συγκρότημα λόγω των μεγάλων οικονομικών οφειλών της εταιρείας η οποία αγόρασε δεξαμενές νερού αμφιβόλου ποιότητας».

Όπως η ίδια πληροφορείται, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Κοινοτικό Συμβούλιο κήρυξαν το συγκρότημα ακατάλληλο για διαβίωση. Η είσοδος ήταν αποκλεισμένη από κάποιους ογκόλιθους, αλλά ήταν πολύ εύκολο να μπεις.

18898653 0ECC 4A74 98CB 434CDE4E2013

Υπάρχουν, αναφέρει, ακόμα περίπου 50 διαμερίσματα με άτομα που μένουν σε αυτά.

Η ιδιοκτήτρια πρότεινε μάλιστα και λύση στο πρόβλημα που όπως αναφέρει θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση των υπολοίπων προσφύγων από το συγκρότημα. Επίσης ζητά αποζημίωση από την Κυπριακή Κυβέρνηση στους ιδιώτες και δίωξη της εταιρείας και άλλων για ενοικίαση ακινήτων που δεν κατέχουν.

Τέλος προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει πώληση με διαγωνισμό συγκροτήματος σε έναν ή δύο αξιοσέβαστους κατασκευαστές ώστε να ανακαινίσουν τους κοινόχρηστους χώρους και τα διαμερίσματα.

Σε παρόμοια απεγνωσμένη κατάσταση φαίνεται να είναι και άλλοι ιδοκτήτες διαμερισμάτων στο ίδιο συγκρότημα

BC13CD38 BE4F 4F17 890D 883F6262B658

«Είμαι εντελώς τρομοκρατημένος. Το διαμέρισμά μου έχει μια οικογένεια 5 ή 7 ατόμων που μένει εκεί, αλλά κανείς δεν με ρώτησε.. Yπήρχαν σκουπίδια α πριν μετακομίσουν μέσα. Ο ηλεκτρικός μετρητής μου έχει καταρρεύσει και η καλωδίωση είναι παντού. Το ξέρω από έναν φίλο που έχει πάει εκεί κάτω και έχει βγάλει φωτογραφίες για μένα», αναφέρει.

Κλειστό με διάταγμα το συγκρότημα

Το SigmaLive επικοινώνησε και με τον κοινοτάρχη Χλώρακας για το θέμα. Όπως διαπιστώνεται, πρόκειται για το ίδιο διαμέρισμα με αυτό που έγιναν οι άγριες συμπλοκές που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στο SigmaLive o Νικόλας Λιασίδης επανέλαβε τη δημόσια πρότασή του, όπως όλοι οι μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο να φιλοξενούνται προσωρινά σε κλειστές δομές μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Αν η αίτησή τους απορριφθεί τότε να ενεργοποιούνται άμεσα οι ενέργειες απέλασής τους, προτείνει ο κ.Λιασίδης.

Το εν λόγω συγκρότημα θεωρείται κλειστό με διάταγμα της Επαρχιακής Διοίκησης. Για το εν λόγω συμβάν έγινε επί τόπου καταγραφή από τον κοινοτάρχη και την Αστυνομία, όπως μας δηλώθηκε.

«Το γραφείο ευημερίας έχει φτάσει στα όρια του»

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των ασυνόδευτων παιδιών στη Χλώρακα μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Αρχικά αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία από την απογραφή του πληθυσμού είπε ότι με βάση τα στοιχεία του 2021 στην επαρχία της Πάφου ζουν 102 χιλιάδες άνθρωποι. «Από τις 102 χιλιάδες το 38% είναι μη Κύπριοι».
Συνέχισε λέγοντας, «Η Πάφος έχει βουλιάξει, με όλη τη σημασία της λέξης. Έχει βουλιάξει στα θέματα της παιδείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία στην επαρχία που δεν παραδίδεται παιδεία. Δεν γίνονται νορμάλ μαθήματα.

Υπάρχουν σχολεία στην Πάφο που από τα 185 παιδία τα 149 είναι μη Κύπριοι. Οι γονείς δεν μιλούν ελληνικά και δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους και δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν φροντιστήρια για να τα ενισχύσουν. Το 12% των παιδιών που φοιτούν στην Πάφο δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα».

Μετέπειτα αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην επαρχία της Πάφου. «Η επαρχία της Πάφου, είναι η πιο ψηλή σε χρήση ναρκωτικών, η αστυνομία σταμάτησε να κάνει ναρκοτεστ γιατί είναι τόσο ψηλά τα ποσοστά θετικότητας που χαλούν τα στατιστικά τους. Αυτό το πράγμα έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν αυτές οι ομάδες των μεταναστών που είναι ανεξέλεγκτες και το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί.
Η αμοιβή που πληρώνουν κάποιοι για παράδειγμα Σύριοι ή και άλλων εθνικοτήτων από την Αφρική στους διακινητές που τους δέχονται εδώ για να τους κάνουν τις αιτήσεις και να τους βάλουν στο σύστημα η αμοιβή είναι να μεταφέρουν ναρκωτικά. Πληρώνουν σε είδος, σε ναρκωτικά. Και για να έχουν έσοδα αυτοί τα διοχετεύουν στην τουριστική βιομηχανία της Πάφου».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με τα ασυνόδευτα παιδιά είπε τα εξής,
«Από τα 170 παιδιά που διαμένουν εκεί, 130 είναι αγόρια και 40 κορίτσια, ένας σημαντικός αριθμός δεν είναι ανήλικοι απλά επειδή δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα οι διακινητές τους συμβουλεύουν να δηλώνουν ανήλικοι γιατί αντιμετωπίζονται διαφορετικά με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το γραφείο ευημερίας έχει φτάσει στα όρια του. Κάθε μέρα τους προστατεύει η αστυνομία εκεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Πάφου. ​