Η Κύπρος “έδειξε” το δρόμο- Το bail in και επίσημα εργαλείο

a 150 Ειδήσεις
a 1638 Ειδήσεις

Η Κύπρος “έδειξε” το δρόμο, μετά το οικονομικό πείραμα, στο οποίο υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2013.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, τέθηκε σε ισχύ η οδηγία της ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει και το γνωστό `bail in` ή εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η οδηγία αυτή αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με την ΕΕ, θα εναρμονίσουν και θα βελτιώσουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων σε όλη την ΕΕ. Θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών καταβάλλουν το μερίδιό τους στο κόστος, μέσω του μηχανισμού «bail-in”. Η οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών υιοθετήθηκε την Άνοιξη του 2014 αλλά τίθεται σε εφαρμογή από φέτος. Ο Βρετανός Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ ανέφερε ότι η οδηγία για ανάκαμψη και εξυγίανση δίδει για πρώτη φορά στις κρατικές Αρχές ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και εργαλείων για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών, με παράλληλη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. “Από τώρα και στο εξής, θα είναι οι μέτοχοι και οι πιστωτές της τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι που θα επιβαρύνονται με το σχετικό κόστος από τις απώλειες μιας τράπεζας”, είπε.

Δεν θα “πληρώνουν” τη νύφη οι φορολογούμενοι πλέον Ο οικονομολόγος Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να διορθώσουν τα λάθη τους και να εφαρμόζουν τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς δεν θα νοιώθουν πλέον την ασφάλεια ότι θα πληρώσει τα «σπασμένα» ο φορολογούμενος. Επιπλέον, οι τράπεζες θα λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρεθλόντος, είπε ο κ. Θεοχαρίδης.