Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης τέλεσε σήμερα (Σάββατο 27 Μαϊου 2017) τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης «Κάβο Γκρέκο». Η τελετή άρχισε με Αγιασμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και σεβαστό Ιερατείο.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι το Κέντρο αυτό αποτελεί μέρος των δράσεων που γίνονται από το κράτος για την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών που έχουν όπως είπε ως βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και ενθαρρύνουν την προστασία, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της Κύπρου.
Επίσης, πρόσθεσε ότι Περιβαλλοντικό Κέντρο είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ενσωμάτωσης της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του Περιβάλλοντος. «Είναι ένα έργο που αναμφίβολα θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Κύπρου ευρύτερα λόγω της ιδιαιτερότητας και του ποιοτικού περιεχομένου που το χαρακτηρίζει» σημείωσε ο κ.Υπουργός.
Στη ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας και της Επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην αναβάθμιση του Εθνικού δασικού πάρκου του Κάβο Γκρέκο όσο και στην ενημέρωση/εκπαίδευση των ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
΄Ενα έργο πρόσθεσε το οποίο «συνάδει πλήρως με τη στρατηγική του Δήμου, αυτής της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας, στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει οι επισκέπτες να λαμβάνουν τέτοιες εμπειρίες και αναμνήσεις έτσι ώστε με την επιστροφή τους στις πατρίδες τους να παίρνουν και λίγη Αγία Νάπα μαζί τους».
«Το ίδιο πιστεύουμε θα συμβαίνει και με το Περιβαλλοντικό Κέντρο όπου οι επισκέπτες με ένα εμπειρικό και βιωματικό τρόπο θα ανακαλύπτουν την μοναδικότητα και τις απαράμιλλες ομορφιές του Εθνικού Δάσους του Κάβο Γκρέκο κι έτσι με την επιστροφή στις χώρες τους θα παίρνουν μαζί τους και «λίγο Κάβο Γκρέκο».
Δήλωσε επίσης ότι ο επόμενος στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία Πάρκου ειδικού ενδιαφέροντος στο δάσος του Αγίου Νίκανδρου, το οποίο όπως επισήμανε θα είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς περιβαλλοντικής σημασίας.
Τέλος, ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Υπουργό, ο οποίος όπως είπε κατάφερε μέσα σε χαλεπούς καιρούς να εξεύρει τους οικονομικούς πόρους και να υλοποιήσει το εντυπωσιακό αυτό έργο. Συνεχάρηκε επίσης το Τμήμα Δασών, ιδιαίτερα τον Διευθυντή του κ. Τάκη Τσιντίδη και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Δήμο.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Δήμος θα στηρίξει το Περιβαλλοντικό Κέντρο και θα το προβάλει με όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Τάκης Τσιντίδης στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η λειτουργία του Κέντρου θα έχει πέρα από τους βασικούς σκοπούς του άμεσες θετικές επιδράσεις στην προστασία και ανάπτυξη του Κάβο Γκρέκο και θα λειτουργεί ως ερέθισμα για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των διευκολύνσεων και υπηρεσιών του Πάρκου.
Για το σκοπό αυτό πρόσθεσε «συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου όπου ήδη έχουμε συμφωνήσει την κατασκευή τεσσάρων σημείων κατάδυσης για στήριξη του καταδυτικού τουρισμού, τη βελτίωση του δρόμου προς τις Θαλασσινές Σπηλιές και άλλα».
Για το ίδιο το έργο μίλησε ο Αρχιτέκτονας κ. Μάριος Οικονομίδης ο οποίος ανέφερε ότι η φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό του ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου γήινου, με απλές μορφές, που να συνδιαλέγεται με τις υφές, τα υλικά, τα χρώματα της περιοχής.
Η πλήρης εναρμόνιση και ενσωμάτωση του κτιρίου με το τοπίο σημείωσε «ήταν βασική επιδίωξη μας ώστε να αποτελέσει τελικά άλλη μία φυσική προέκταση του Κάβο Γκρέκο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές κατασκευαστικές ενεργειακές και αισθητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Η εκδήλωση διανθίστηκε από τρία τραγούδια που τραγούδησαν οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του κ. Σπύρου Σπύρου και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου.
Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την τέλεση των εγκαινίων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, εδώ στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο.
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με αγωνία τα πολλαπλά και πολύπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα να διαιωνίζονται και να απειλούν τη ζωή πάνω στη γη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών, έχει ενσωματώσει την περιβαλλοντική διάσταση σε όλες τις πολιτικές της με απώτερο στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη. Δηλαδή «μια ανάπτυξη που να ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες χωρίς να υποθηκεύει τις δυνατότητες των μελλοντικών γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες».
Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος των δράσεων που γίνονται από το Κράτος για την υιοθέτηση αυτών των περιβαλλοντικών πολιτικών, αλλά παράλληλα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ενσωμάτωση της Κύπρου στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο αυτό αποτελεί, επίσης, την ολοκλήρωση μίας μακρόχρονης, επίπονης και επίμονης προσπάθειας που κατέβαλε το Τμήμα Δασών την τελευταία δεκαετία για να πετύχει τελικά το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα.
Η ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης είχε γεννηθεί το 2006, όταν διαπιστώθηκε η ανάγκη πληροφόρησης σε σχέση με την τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική αξία του Κάβο Γκρέκο.
Μετά από προκήρυξη διαγωνισμού, ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010 οι εργασίες για την ανέγερση του Κέντρου οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015, οπότε και άρχισε ο εμπλουτισμός του με εκθέματα. Η ολοκλήρωση των εκθεμάτων έγινε μόλις πριν ένα μήνα και έτσι σήμερα το Κέντρο ανοίγει και επίσημα τις πύλες του για το κοινό.
Το κτίριο είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενώ έχει σχεδιαστεί από το Αρχιτεκτονικό γραφείο Οικονομίδης και Ακκελίδου και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, το 2016.
Η φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό του ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου γήινου, με απλές μορφές, που να συνδιαλέγεται με τις υφές, τα υλικά, τα χρώματα της περιοχής. Η πλήρης εναρμόνιση και ενσωμάτωση του κτιρίου με το τοπίο ήταν βασική επιδίωξη ώστε να αποτελέσει τελικά άλλη μία φυσική προέκταση του Κάβο Γκρέκο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές κατασκευαστικές, ενεργειακές και αισθητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στο εσωτερικό του Κέντρου φιλοξενούνται εκθέματα και περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες υποδομές σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση, με κύριο αντικείμενο αναφοράς τα χερσαία και θαλάσσια οικολογικά χαρακτηριστικά της χερσονήσου του Κάβο Γκρέκο. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανήλθε σχεδόν στα 2 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση έγινε από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 καθώς επίσης και από εθνικούς πόρους.
Το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το τρίτο στη σειρά που δημιουργείται από το Τμήμα Δασών και σε αυτό έχει διοχετευτεί όλη η εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα από την ανέγερση των προηγούμενων δύο υφιστάμενων κέντρων, στο Τρόοδος και την Αθαλάσσα.
Επιπρόσθετα, όπως και αυτό της Αθαλάσσας, το κέντρο αυτό έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα οποία στελεχώνονται, πέρα από το προσωπικό του Τμήματος Δασών, από εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με κατάρτιση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Αγαπητοί φίλοι,
Οι κύριοι στόχοι που τέθηκαν ως βάση για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του Κέντρου ήταν:
• Η ανάδειξη της φυσικής αξίας και του οικολογικού ρόλου της χερσονήσου του Κάβο Γκρέκο,
• Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου και της περιοχής «NATURA 2000» Κάβο Γκρέκο,
• Η ευαισθητοποίηση του πολίτη στα προβλήματα που θέτει η συνύπαρξη αναπτυγμένων κοινωνιών με εύθραυστα φυσικά οικοσυστήματα,
• Η δημιουργία ενός ακόμα εκπαιδευτικού εργαλείου για τους μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το κέντρο αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο και της ελεύθερης Αμμοχώστου. Είναι ένα έργο που αναμφίβολα θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Κύπρου ευρύτερα, λόγω της ιδιαιτερότητας και του ποιοτικού περιεχομένου που το χαρακτηρίζει.
Είμαι βέβαιος ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Κάβο Γκρέκο θα αποτελέσει από εδώ και πέρα σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων Κυπρίων αλλά και ξένων τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που άλλο ένα έργο τέτοιας αξίας έχει υλοποιηθεί με την στήριξη αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει δείξει επανειλημμένα την ευαισθησία αλλά και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα περιβαλλοντικά θέματα. Θέλω να υπερτονίσω ότι παραμένουμε αρωγοί και στενοί υποστηρικτές σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και κατάλληλη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση, παράγουμε έργο και εφαρμόζουμε πολιτικές που έχουν ως βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και ενθαρρύνουν την προστασία, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της Κύπρου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Τμήμα Δασών το οποίο έχει εργαστεί σκληρά για να προσφέρει άλλο ένα ποιοτικό έργο στον τόπο. Επιπρόσθετα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου αυτού και ειδικότερα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, των οποίων η συμβολή ήταν πολύτιμη.”
SotiraNews
Discussion about this post