Στα χαρακώματα τα κόμματα για το Μνημόνιο

a 23 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5507 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Εν αναμονή της άφιξης της Τρόικας και της διαμόρφωσης του τελικού Μνημονίου, τα κόμματα βρίσκονται εντός χαρακωμάτων και επιλέγουν να αλληλοπυροβολούνται βάσει και των διαφόρων εγγράφων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το καυτό θέμα του Μνημονίου προβληματίζει τα επιτελεία των κομμάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης, καθώς και συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική έναντι των όποιων προτάσεων υπάρξουν στο τελικό Μνημόνιο.

Ωστόσο, οι οδηγίες που δόθηκαν στα κομματικά στελέχη είναι ρητές και ξεκάθαρες, ότι δεν πρέπει να γίνονται τοποθετήσεις επ’ αυτών των ζητημάτων εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα έκθεσης του κόμματος, σε θέματα τα οποία ενδεχομένως να θεωρούνται «υπερευαίσθητα» για τους πολίτες.

Ένα από τα βασικότερα σημεία που προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία είναι το θέμα του 13ου μισθού καθώς και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ. Θέσεις, που εκφράζονται από πλευράς Τρόικας και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα αποδεχτεί τη μη συμπερίληψη των δύο αυτών σημείων στο τελικό Μνημόνιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, τόσο το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και η πλευρά της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να προβούν σε διαχείριση «κρίσεως» μιας και όλοι συμφωνούν στη διατήρηση του 13ου αλλά και στη μη κατάργηση της ΑΤΑ, παρά μόνο αναθεώρηση του όλου συστήματος.

Παράλληλα, ένα τρίτο σημείο που προβληματίζει τα κόμματα είναι οι μειώσεις των μισθών δημόσιων υπαλλήλων με την Τρόικα να εμφανίζεται αρνητική ως προς την κλιμακωτή αποκοπή εισοδημάτων και να επιμένει στην οριζόντια αποκοπή της τάξεως του 15%. Και πάλι πρόκειται για ένα «κρίσιμο» ζήτημα, αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση συμφωνούν ότι πρώτον, δεν πρέπει να γίνει οριζόντια αποκοπή μισθών και δεύτερον ότι αποκοπές της τάξεως του 15% κρίνονται ως «ισχυρό πλήγμα» στα εισοδήματα των δημόσιων υπαλλήλων.

Γραμμή επιτελείων
Ως εκ τούτου, τα κομματικά επιτελεία θα ήθελαν να αποφύγουν ενδεχόμενες «φιλοτροϊκανές» απόψεις και τοποθετήσεις στελεχών τους προς αυτά τα ζητήματα, αφού τέτοιες ενέργειες ενδεχομένως «να τινάξουν την προεκλογική στον αέρα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην «Κ» κομματικός αξιωματούχος της αντιπολίτευσης. Η στρατηγική των επιτελείων ως προς το Μνημόνιο θα εξαρτηθεί από το τελικό κείμενο της Τρόικας. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται, όταν τα επιτελεία βάζουν κάτω στο τραπέζι τα δεδομένα για την εξεύρεση της συγκεκριμένης στρατηγικής. Και συζητώντας με αξιωματούχους των επιτελείων, διαφάνηκε πως και τα τρία επιτελεία, Ν. Αναστασιάδη, Σ. Μαλά και Γ. Λιλλήκα, συγκλίνουν στα εξής δεδομένα:

Πρώτον. Κανένα επιτελείο δεν έχει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση έναντι του Μνημονίου.

Δεύτερον. Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα υπογραφής του Μνημονίου το συντομότερο δυνατόν.

Τρίτον. Κανένας υποψήφιος δεν προτίθεται να ταχθεί κατά της υπογραφής του Μνημονίου, δεδομένης και της τακτικής της Τρόικας να ζητά, εν καιρώ προεκλογικής, από τους κύριους υποψηφίους Προέδρους την «υπογραφή» τους.

Τέταρτον. Κανένας υποψήφιος δεν επιθυμεί να εμφανιστεί με την ίδια φρασεολογία και ρητορική ανθυποψηφίου του.

Πέμπτον. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί φρασεολογία, μέσα από την οποία να εκφράζεται η διαφωνία του υποψηφίου με συγκεκριμένα μέτρα της Τρόικας και από την άλλη να τάσσεται υπέρ της υπογραφής του Μνημονίου.

Τα πιο πάνω προκαλούν πονοκέφαλο στα επιτελεία, τα οποία και θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη ευελιξία για να μπορέσουν να εφαρμόσουν συγκεκριμένη στρατηγική επί του Μνημονίου, η οποία να επιτρέπει την ομαλή προεκλογική εκστρατεία χωρίς «δυσάρεστα» και απώλεια ψήφων.

Οι εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η επικέντρωση σε άλλα θέματα, παρεμφερή του Μνημονίου και όχι κατ’ ανάγκη αυτό καθαυτό το Μνημόνιο και τα μέτρα, κάτι όμως που αναγνωρίζεται ότι θα είναι παρά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Πάντως και τα τρία επιτελεία παραδέχονται ότι πρόκειται για «κολύμπι αντοχής σε βαθιά νερά», το οποίο ενδεχομένως να έχει σοβαρές απώλειες και ανατροπές, «και ως εκ τούτου απαιτείται σοβαρός και προσγειωμένος χειρισμός».

Πόλεμος εξόντωσης με έγγραφα
Επί του παρόντος, τα κόμματα επέλεξαν να κονταροχτυπηθούν μέσα από μία σειρά αποκαλύψεων εγγράφων που γίνεται τις τελευταίες δέκα μέρες περίπου και έχει ενταθεί την τελευταία βδομάδα. Αρχής γενομένης με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για τα αξιόγραφα, την οποία ακολούθησε εσωτερικό έγγραφο, στο οποίο κατονομάζονται τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή στο όλο ζήτημα (μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παραπληροφόρηση).

Ακολούθησε κατάλογος μισθολογίου των «golden boys» των τραπεζών, έγγραφο με τα ονόματα αυτών που απολαμβάνουν τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος με εξευτελιστικά ενοίκια, όπως επίσης και έγγραφα που αποκαλύπτουν κενά της εποπτικής αρχής για το θέμα των αξιογράφων, ενώ το σκηνικό φούντωσε με έγγραφο που αφορούσε διαγραφή χρεών εταιρείας στην οποία μετέχουν στελέχη του ΑΚΕΛ. Στον πόλεμο, ενεπλάκησαν και συντεχνίες, με τη συντεχνία των δημόσιων υπαλλήλων να ασκεί δριμεία κριτική κατά του κ. Σιαρλή και να τον καλεί «να επιστρέψει το μπόνους και μετά να κάνει τον σωτήρα».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ