Αλλάζει όψη το ψαρολίμανο της Αγίας Νάπας

Με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του ξένου αλλά και ντόπιου επισκέπτη στην Αγία Νάπα, ο Δήμος άρχισε την εφαρμογή ενός σχεδίου σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή, για επαναφορά της ταυτότητας του ψαρολίμανου της Αγίας Νάπας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος «τα τελευταία χρόνια το ψαρολίμανο αντί σημείο αναφοράς είχε καταντήσει σημείο αποφυγής. Η Αγία Νάπα έχει επιλεγεί και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανάπλαση των αλιευτικών καταφυγίων ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στις 380 χιλιάδες ευρώ».

Πρόσθεσε πως ορισμένες ενέργειες που «άρχισαν ήδη να γίνονται και θα συνεχίσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, για διαμόρφωση δηλαδή του παραδοσιακού χαρακτήρα του λιμανιού του Δήμου είναι η κατασκευή δύο γλυπτών. Το πρώτο αφορά το μνημείο του ψαρά, αφιερωμένο στους ψαράδες της Αγίας Νάπας το οποίο θα γίνει και σημείο αναφοράς και το δεύτερο γλυπτό αφορά την γοργόνα. Επίσης θα υπάρχουν ηλιακά ρολόγια, μια μεγάλη άγκυρα το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στα 2-3 μέτρα ύψος, παγκάκια και διάφορα άλλα έργα, ενώ θα αφαιρεθούν και κιόσκια διαφήμισης που υπάρχουν στις πλατείες της Αγίας Νάπας» είπε.

Ακόμα θα αγοραστούν βάρκες για τοπιοτέχνηση γύρω από το λιμάνι, θα φωταγωγηθούν οι δύο λιμενοβραχίονες ενώ θα βελτιωθεί η όψη των καταστημάτων και των σκέπαστρων δια της κατασκευής ενιαίου στεγάστρου. Ο κ. Καρούσος εξήγησε πως «τα καταστήματα γύρω από το ψαρολίμανο χρησιμοποιούν έξι μέτρα δημόσιο χώρο στην πλατεία και οι ιδιοκτήτες των υποστατικών έχουν συμφωνήσει να ρίξουν τις παράνομες κατασκευές. Ο Δήμος έχει παρουσιάσει στους καταστηματάρχες σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα κατασκευαστεί ένα ενιαίο στέγαστρο προκειμένου να υπάρξει ομοιομορφία στη περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως ορισμένα από τα έργα έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται ενώ «εντός των ημερών ο Δήμος Αγίας Νάπας θα βγει σε προσφορές για ολόκληρο το έργο, ενώ αναμένεται ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσουν οι κατασκευές του ενιαίου σκέπαστρου».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας σημείωσε πως έχει ζητηθεί από το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπως «βάλει μια τάξη εντός του λιμανιού, δεδομένου ότι τα μεγάλα σκάφη αναψυχής βρίσκονται μαζί με τις ψαρόβαρκες. Εχουμε ζητήσει όπως τα σκάφη αναψυχής μεταφερθούν για ελλιμενισμό στο νότιο λιμενοβραχίονα ούτως ώστε στο βόρειο λιμενοβραχίονα να υπάρχουν μόνο ψαρόβαρκες που θα δώσουν ένα παραδοσιακό χαρακτήρα στο χώρο» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «το Τμήμα Αλιείας προχωρεί σύμφωνα με τα σχέδια και όπως είχε υποσχεθεί, για κατασκευή τεχνητού υφάλου στην περιοχή της Περνέρας. Το Τμήμα Αλιείας προσανατολίζεται στην δημιουργία κατασκευών στο τεχνητό ύφαλο ενώ ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να βυθιστεί πλοίο, το οποίο υπάρχει διαθέσιμο και έχει ζητήσει να του το παραχωρήσει, ώστε να βυθιστεί στην περιοχή».

Τις επόμενες ημέρες κατέληξε «θα γνωρίζουμε κατά πόσον τελικά η κυβέρνηση θα μας παραχωρήσει το πλοίο ή θα προχωρήσει σε κατασκευές στον τεχνητό ύφαλο».

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024