Κουγιάλης: Αύξηση αποζημιώσεων για μείωση αερίων θερμοκηπίου

a Γεωργία, Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης
a 16 Γεωργία, Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους γεωργούς, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νικόλαος Κουγιάλης, με παρέμβασή τους στις εργασίες του Συμβουλίου 28 στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Συμβουλίου, είπε ότι η Κύπρος θα στηρίξει τους δύο κανονισμούς, για τη χρήση γης και τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, υπό αυτήν όμως την προϋπόθεση.

Συγκεκριμένα είπε: “Στο σημερινό Συμβούλιο συζητήσαμε μια σειρά από θέματα. Το πιο σημαντικό ήταν η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από την γεωργική μας δραστηριότητα. Συμφωνούμε και με τους δύο κανονισμούς που έχουν εγκριθεί για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και από την χρήση γης και από άλλους τομείς της γεωργίας. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους Γεωργούς μας και αποζημιώσεις ούτως ώστε να επέλθουν μεγαλύτερες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου”, σημείωσε ο Υπουργός.

Σε σχέση με την υπόλοιπη ατζέντα της συνάντησης ο Υπουργός περιέγραψε ότι “πέραν τούτου είχαμε το πολύ σημαντικό θέμα της βιολογικής γεωργίας”, επαναλαμβάνοντας την πάγια κυπριακή θέση, πως δεν μπορεί να επιτραπεί η χρήση φύτοπροστατευτικών ουσιών στην βιολογική γεωργία, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης στη σχετική αγορά.

“Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση της Κύπρου και τις ευαισθησίες μας ως προς την παρουσία φυτοπροστατευτικών ουσιών σε βιολογικά προϊόντα”, είπε ο Υπουργός. “Σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν θα συναινέσει σε αυτό το θέμα και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ούτως ώστε να έλθει ένας κανονισμός που θα μας ικανοποιεί, τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, έχουμε πει ότι αν επιτραπεί η χρήση φύτοπροστατευτικών ουσιών, τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και ολόκληρη αυτή η αγορά βιολογικών προϊόντων θα καταστραφεί δεν θα είναι ίδια με τη σημερινή”.

Τέλος αναφερόμενος στα συμπεράσματα για τη διατροφική αλυσίδα, ο Υπουργός δήλωσε πως “χαιρετίζουμε το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα συμπεράσματα θα περιλαμβάνεται και η θέση της Κύπρου για τη δημιουργία πρόληψης κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ