Αποποινικοποιείται η αποχή από εκλογές – Επιφυλάξεις για οριζόντια

1434171711 thumb Ειδήσεις

Την αποποινικοποίηση της υποχρέωσης των πολιτών να συμμετέχουν στις εκλογές μελετά το υπουργείο Εσωτερικών. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές, όπως:

1434171711 thumb Ειδήσεις

1. Κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας με τη διαγραφή του σχετικού άρθρου από την κείμενη νομοθεσία.
2. Να παραμείνει ως υποχρεωτική η ψηφοφορία στις εκλογές αλλά να καταργηθούν οι ποινές. Τονίζεται ότι, ανάλογη ρύθμιση ισχύει στις Ευρωεκλογές.
3. Επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Έφορο Εκλογών αντί της ποινικής δίωξης.Παράλληλα, ο κ. Χάσικος εκφράζει τις σοβαρές αμφιβολίες του για το ενδεχόμενο εισαγωγής της οριζόντιας ψήφου και της υιοθέτησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. «Το μέτρο δεν αναμένεται να προωθηθεί άμεσα λόγω τεχνικών ή και οικονομικών προβλημάτων», αναφέρει στο σημείωμα του.Σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Χάσικος πληροφόρησε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι, το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Ωστόσο, στη συνέχεια αποσύρθηκε με τη σύμφωνο γνώμη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών λόγω νομικών ζητημάτων άνισης μεταχείρισης που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας.Σε ό,τι αφορά στην αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των Τουρκοκυπρίων για σκοπούς Ευρωεκλογών, τροποποιήθηκε ο σχετικός Νόμος περί Εκλογών και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Τέλος, ο κ. Χάσικος ενημέρωσε το Υπουργικό ότι το υπουργείο του μελετά την εφαρμογή του μέτρου της παραχώρησης της δυνατότητας στους πολίτες να ζητούν τη θεσμοθέτηση προτάσεων για θέματα ειδικότερου ή ευρύτερου ενδιαφέροντος. Επί του θέματος αυτού, το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε ήδη δύο συναντήσεις με τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ