Ελεγκτική Υπηρεσία: Ο Χάσικος αμφισβητεί τα… αυτονόητα

CEB1 84 Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος
Απάντηση στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών, έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «ο Υπουργός της ευρωπαϊκής Κύπρου αμφισβητεί αυτά που θεωρούνται δεδομένα ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες».

CEB1 1874 Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος

«Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθορίζονται στο Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, την οποία ο Υπουργός μπορεί εύκολα να δει στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (www.audit.gov.cy: επιλογή «Νομικό Πλαίσιο»)» αναφέρει ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία, για το θέμα της δημόσιας σύμβασης της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Κόσιη, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να ανατρέξει στους σχετικούς Κανονισμούς που διέπουν τις διαδικασίες σύναψης και διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων, για να δει το ρόλο και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Η αναφορά στις αποφάσεις διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Απόφαση Α/66/209), έγινε από την Υπηρεσία μας για να καταδειχθεί ότι ο Υπουργός της ευρωπαϊκής Κύπρου αμφισβητεί αυτά που θεωρούνται δεδομένα ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία απαντά στη γραπτή δήλωση του Σωκράτη Χάσικου ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά στην προώθηση της αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης, με την ενίσχυση των ανώτατων ελεγκτικών ιδρυμάτων, και το οποίο επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής, δεν μπορεί να καταλύει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί «άξιον απορίας πως ο Υπουργός, ο οποίος φρόντισε στην γραπτή δήλωση του ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015 να περιλάβει αναφορά πως η συμφωνία που έκανε με τον ιδιώτη εργολάβο έγινε δήθεν σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θυμήθηκε μόλις διαφάνηκε ότι αυτό δεν ευσταθούσε, να πει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει ρόλο και αρμοδιότητα στις δημόσιες συμβάσεις, και ότι η εκ μέρους της υποβολή εισηγήσεων συνιστά «κατάλυση(!) του Συντάγματος».

Αναφέρει μάλιστα ότι ο ίδιος ο Υπουργός είχε καλέσει τον Γενικό Ελεγκτή να μετέχει ως παρατηρητής στην τεχνοκρατική επιτροπή διαπραγμάτευσης που είχε διορίσει στις 7 Ιανουαρίου 2014. Υπενθυμίζεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε καθορίσει στην απόφαση του ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2013 ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ετίθετο προς έγκριση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής μετέχει και δια νόμου ως παρατηρητής.

«Εφόσον το θέμα έχει επιτέλους παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί εκεί. Θα έχει δε την ευχέρεια το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αναθέτουσα αρχή, να εξηγήσει πως είναι συμφέρουσα για τον Κύπριο φορολογούμενο (όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός) μια συμφωνία με την οποία ο Εργολάβος αποποιείται υπερκέρδη της τάξης των €13εκ. (που ούτως ή άλλως μπορεί να κριθεί ότι παράνομα λαμβάνει) και εξασφαλίζει για άλλα 7 χρόνια (χωρίς ανοικτό διαγωνισμό) πρόσθετα κέρδη της τάξης των €17εκ. (σε σχέση με την τιμή της αντίστοιχης Μονάδας της Λεμεσού), ειδικά όταν αφεθεί να επικρέμαται πάνω στο κράτος ο κίνδυνος να κληθεί το ίδιο να καταβάλει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Θα έχει επίσης την ευχέρεια το Υπουργείο Εσωτερικών να εξηγήσει πού βασίζει τη θέση του πως έχει δικαίωμα να καταλήγει σε δικά του συμπεράσματα επί νομικών ζητημάτων, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωματεύει διαφορετικά», σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ