Αδικείται η Αγία Νάπα δηλώνει ο Καρούσος

a 88 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3013 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αδικείται η Αγία Νάπα επωμιζόμενη μεγάλες δαπάνες και ζημιές λόγω του ΧΥΤΥ Κόσιης, το διαμοιραμό της κρατικής χορηγίας και τη συντήρηση της ναυαγοσωστικής ομάδας, δηλώνει ο Δήμαρχός της Γιάννης Καρούσος.

«Ο Δήμος Αγίας Νάπας αδικείται με μια ζημιά της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (για το ΧΥΤΥ Κόσιης) χωρίς ωστόσο να μας δοθεί το οποιοδήποτε δικαίωμα ανάκτησης αυτού του κόστους και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο», δήλωσε ο κ. Καρούσος. Για το 2014 το κόστος του ΧΥΤΥ για το Δήμο μας θα είναι περισσότερο από τη κρατική χορηγία που θα πάρουμε, είπε και εξήγησε ότι η κρατική χορηγία υπολογίζεται με βάση τον πληθυσμό που έχει ένας Δήμος με βάση τους ψηφοφόρους των τελευταίων Δημοτικών εκλογών, ενώ το κόστος για το ΧΥΤΥ υπολογίζεται βάσει των κατοίκων ενός Δήμου ή μιας Κοινότητας.

Πρόσθεσε πως άλλη αδικία εις βάρος της Αγίας Νάπας είναι «η ναυαγοσωστική ομάδα της οποίας η ύπαρξη είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Η ομάδα αυτή στοιχίζει στο Δήμο γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως, το Υπουργείο Εσωτερικών μας επιδοτεί με 120 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιά ύψους 380 χιλιάδων ευρώ ετησίως» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η Αγία Νάπα «αδικείται και από τον τρόπο διαμερισμού της κρατικής χορηγίας, επειδή δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη ο τουρισμός και τα έσοδα που εισρέουν στα ταμεία, κάτι που είναι μεγάλη αδικία για τους Δήμους”.

Εάν, συνέχισε «κάποιος αναλογιστεί ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι 27ος στον κατάλογο των Δήμων για την κρατική χορηγία και ταυτόχρονα έχει τον 7ο μεγαλύτερο προϋπολογισμό εσόδων, μπορεί να φανταστεί την αδικία που γίνεται εναντίον του. Δηλαδή οι αδικίες που υπόκειται ο Δήμος μας από το ΧΥΤΥ, τη ναυαγοσωστική ομάδα και τη κρατική χορηγία, αδικίες που έχουν γίνει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μας ζημιώνουν πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «για το 2014 ο Δήμος Αγίας Νάπας θα πάρει ως κρατική χορηγία το ποσό των 860 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή θα πάρουμε όσα θα πάρει ο Δήμος Πέγειας, που βρίσκεται στην 28η θέση στον πίνακα με τους Δήμους της ελεύθερης Κύπρου». Η αδικία, κατέληξε, «έγκειται στο γεγονός ότι ο Δήμος μας είναι από τους τελευταίους στην παραλαβή της κρατικής χορηγίας αλλά από τους πρώτους, δηλαδή στην 7η θέση όλων των Δήμων, στα ετήσια έσοδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ