Αλλαγές στην πολεοδομική πολιτική (χάρτες)

a 90 Ειδήσεις
a 2816 Ειδήσεις

Η ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής στην ύπαιθρο είναι από χθες γεγονός και με κυβερνητική βούλα. Ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη Δήλωση Πολιτικής η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Ουσιαστικά, όποιος διαθέτει χρήματα και μεγάλες εκτάσεις γης θα μπορεί να κτίσει σχεδόν ολόκληρα χωριά εις βάρος υφιστάμενων.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τους νέους χάρτες των επαρχιών, καθώς και οδηγιές όσον αφορά στο πώς θα βρείτε τη ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητό σας και τι είδους ανάπτυξη δικαιούστε.

Η ανατροπή αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας «Δήλωσης Πολιτικής» η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες κατόπιν και των πιέσεων που άσκησαν μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείτε εδώ τη νέα «Δήλωση Πολιτικής»

Η Κυβέρνηση δημιουργεί νέες κοινότητες πέραν των υφιστάμενων οι οποίες θα μοιάζουν με μικρές πολιτείες στις οποίες θα μπορεί να βρίσκει κανείς από εστιατόρια μέχρι και καταστήματα, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και γενικά όλα όσα βρίσκει και σε μια πόλη, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των υφιστάμενων κοινοτήτων.

Στη Δήλωση Πολιτικής «επιστρατεύονται» στρατηγικές αναπτύξεις (νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις), μέσω των οποίων ανοίγει ο δρόμος για να παραχωρηθεί στους επενδυτές συντελεστής δόμησης μέχρι και 25% ο οποίος, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει μέχρι και 35% πολλαπλασιάζοντας την αξία των περιοχών που θα αξιοποιηθούν ή που θα πουληθούν σε άλλους επενδυτές.

Περιοχές εφαρμογής της Δήλωσης Πολιτικής

Η νέα πολιτική περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων» και για να υλοποιηθούν γίνεται επίκληση «στρατηγικών στόχων του Κράτους για καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου». Οι επενδυτές θα μπορούν να κτίσουν οικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν π.χ. ένα κολέγιο «υγείας και ομορφιάς» ή ένα μικρό νοσοκομείο ή ένα πανεπιστήμιο κ.λπ.

Οι οικιστικές αναπτύξεις που θα επιφέρουν και το κέρδος των επιχειρηματιών χαρακτηρίζονται ως «συμπληρωματικές χρήσεις».

Στο έγγραφο της Δήλωσης Πολιτικής αναφέρεται ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενοποιημένες αναπτύξεις, θεωρείται αναγκαία η παροχή ανάλογων κινήτρων για εμπλουτισμό του έργου και ως τέτοιες αναπτύξεις αναφέρονται:

*Ενιαίο Οικιστικό Συγκρότημα
Το ενιαίο οικιστικό συγκρότημα (δηλαδή αμιγής οικιστική) προσαρμόζεται λειτουργικά στον χώρο και διαθέτει οργανωμένους χώρους στάθμευσης και στόχος είναι να δημιουργηθεί πολύ ψηλό ποιοτικό επίπεδο περιβάλλοντος κατοικίας. Οι οικιστικές μονάδες προορίζονται όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καταστήματα κ.λπ. της ανάπτυξης, αλλά και για τους χρήστες των χώρων, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει στέγη οποιοσδήποτε θεωρείται χρήστης των υπηρεσιών της ανάπτυξης.

*Χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων
Ο χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση που θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, χρήσεις και χώρους πρασίνου. Ο χώρος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
-Μικρής κλίμακας εμπορικές διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο των χρηστών της όλης ανάπτυξης στις οποίες δυνατόν να περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων λαϊκής τέχνης.
– Μικρής κλίμακας γραφειακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγω των χρηστών της ανάπτυξης όπως για παράδειγμα ασφαλιστικό/ταξιδιωτικό γραφείο, υποκαταστήματα τράπεζας κ.λπ.
– Συνεδριακό κέντρο, συνεδριακές εγκαταστάσεις, διευκολύνσεις υψηλής τεχνολογίας και κέντρο επιστημονικών ερευνών.
– Μικρής κλίμακας παρεμφερείς διευκολύνσεις αναψυχής/ψυχαγωγίας για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ανάπτυξης κατά κύριο λόγο (π.χ. εστιατόρια και καφετερίες).
– Τουριστικά καταλύματα δυνατόν να περιλαμβάνονται υπό μορφή ξενοδοχείου, τουριστικού χωριού, συγκροτήματος τουριστικών επαύλεων ή οργανωμένων διαμερισμάτων ή συνδυασμού δύο εκ των πιο πάνω.

*Κέντρα ευεξίας
Κέντρα ευεξίας μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά σε οποιανδήποτε από τις στρατηγικές χρήσεις. Ως κέντρο ευεξίας μπορεί να θεωρηθεί η ανάπτυξη η οποία προσφέρει επιστημονικές υπηρεσίες για σωματική, ψυχική και πνευματική βελτίωση και φυσική ευεξία, μέσα από εξειδικευμένες θεραπείες φυσιατρικής αποκατάστασης, γυμναστικής κ.λπ.

Χωροταξικές περιοχές της Δήλωσης Πολιτικής κατά Επαρχία
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών της Δήλωσης Πολιτικής
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λευκωσίας
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λεμεσού
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Πάφου
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Αμμοχώστου
Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λάρνακας
Δήλωση Πολιτικής – Περιοχές Δικτύου Natura 2000
Δήλωση Πολιτικής: Προστασία της φύσης και του τόπου

Πώς να βρείτε τη ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητό σας και τι είδους ανάπτυξη δικαιούστε:

Όποιος ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να ενημερωθεί κατά πόσον τα ακίνητα του εντάχθηκαν σε άλλη ζώνη ανάπτυξης (στο πλαίσιο της νέας Δήλωσης Πολιτικής που δημοσιεύθηκε προχθές) ή αν τα τεμάχια του εντάχθηκαν σε ζώνη προστασίας, μπορεί να το πράξει εξετάζοντας τον χάρτη της επαρχίας στην οποία εμπίπτει η περιουσία του.
Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει περιουσία στο χωριό «Analiontas», μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
-Αρχικά να καταφεύγει στην παραπομπή «Επαρχία Λευκωσίας»
-«Αναθεώρηση Πολεοδομικών Ζωνών 2011-2013
-XOROTAKSIKES PERIOXES LEYKWSIAS (Σημειώνεται, πως κάθε χωροταξική περιοχή που παρουσιάζεται με λατινικούς χαρακτήρες, αποτελείται από αριθμό κοινοτήτων, οπόταν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εντοπίσει τη χωροταξική περιοχή στην οποία εμπίπτει η κοινότητα του και κατ’ επέκταση η περιουσία του)
-Χωροταξική περιοχή ii 01/02/2013
-analiontas.pdf (Μέγεθος αρχείου…)
-Πατάμε με το ποντίκι στο όνομα της κοινότητας και ανοίγει ο χάρτης
-Τα τεμάχια είναι χρωματισμένα αναλόγως της πολεοδομικής ζώνης στην οποία εμπίπτουν. Στη δεξιά πλευρά του χάρτη υπάρχει ο «Πίνακας Προνοιών Πολεοδομικών Ζωνών».
Με το γράμμα «Η» 1, 2 ή 3 κλπ, η ζώνη είναι οικιστική, με το γράμμα «Γ» καθορίζεται η Γεωργική Ζώνη, με το «Ζ» η ζώνη προστασίας κλπ.
Ο ιδιοκτήτης βρίσκει το τεμάχιο του (ανάλογα με τον αριθμό του τεμαχίου του) και ελέγχει το χρωματισμό του τεμαχίου. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη, αν το τεμάχιο ενός ιδιοκτήτη βρίσκεται στη ζώνη Η1, τότε ο συντελεστής είναι 1,20:1, δηλαδή 120%.
Επίσης μπορεί να κτίσει κτήριο 2-3 ορόφων με ύψος μεταξύ 8.30-11.40 μέτρα ενώ το ανώτατο ποσοστό κάλυψης (του τεμαχίου στο οποίο μπορεί να κτίσει) είναι 70%

Οι προϋποθέσεις για δωρεάν συντελεστή

Οι αναπτύξεις που αναφέρονται πιο πάνω, θα υλοποιούνται εκτός ορίου ανάπτυξης, αλλά μπορούν να χωροθετούνται και σε ζώνες παραθεριστικής κατοικίας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στην ύπαιθρο και εκτός ορίου ανάπτυξης επιτρεπόταν, κατά βάση, η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας για στεγαστικούς σκοπούς και αυτή υπό προϋποθέσεις.

Στις στρατηγικές χρήσεις που αποτελούν το όχημα για να κτιστούν κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία και άλλες οικοδομές, περιλαμβάνονται οι εξής:

– Εκπαίδευση
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων. Εκπαιδευτήριο μπορεί να περιλαμβάνει σχολή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κολέγια επαγγελματικής κατάρτισης ή τριτοβάθμια εκπαίδευση (πανεπιστήμιο). Απαιτείται η συνύπαρξη τουλάχιστον δύο βαθμίδων εκπαιδευτηρίων στον χώρο αυτό, πλην της περίπτωσης του πανεπιστημίου η οποία μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελής στρατηγική χρήση. Κολέγιο επαγγελματικής κατάρτισης περιλαμβάνει εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και έρευνας διαφόρων τύπων τα οποία μπορούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητα ή και να συνδέονται ή να αποτελούν παράρτημα αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι σχολές νοσηλευτών, θεραπευτών υγείας και ομορφιάς ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επαγγελμάτων κοκ. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις αναγκαίες αθλητικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις εστίασης και αναψυχής των μαθητών/σπουδαστών και του προσωπικού. Επιπρόσθετα είναι δυνατόν να περιλαμβάνει κλειστό γυμναστήριο, νηπιαγωγείο, βρεφοκομικό και παιδοκομικό σταθμό, ιατρείο, όπως και χώρους για τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του ιδρύματος. Το έργο μπορεί να προνοεί επίσης τη δημιουργία αριθμού διαφόρων τύπων φοιτητικών εστιών σε άμεση και λειτουργική σχέση με το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις στεγαστικές ανάγκες αριθμού φοιτητών.

– Ιδιωτικό νοσοκομείο/μεγάλη πολυκλινική/κλινική
Η ανάπτυξη είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ιδιωτικό νοσοκομείο ή μεγάλη πολυκλινική ή κλινική με τουλάχιστον 30 κλίνες για νοσηλευτική φροντίδα. Σε περίπτωση ιδιωτικού νοσοκομείου θα διατίθεται μονάδα εντατικής παρακολούθησης και ψηλού επιπέδου διαγνωστικό κέντρο. Κάθε νοσηλευτήριο είναι δυνατόν να περιλαμβάνει επιπρόσθετα και εργαστήρια έρευνας καθώς και διευκολύνσεις για τη δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας και φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας.

– Μεγάλα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα
Αφορά ανάπτυξη χωρίς κλίνες για νοσηλευτική φροντίδα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ειδικότητες ιατρικής, που θα συνδυάζεται απαραιτήτως με μεγάλο διαγνωστικό κέντρο. Θα περιλαμβάνει αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, μαστογραφία, υπερηχοτομογραφία κ.λπ.

– Κέντρα Έρευνας και ανάπτυξης ψηλής τεχνολογίας
Τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνουν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, των ευφυών συστημάτων αυτόματου ελέγχου, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της βιοϊατρικής τεχνολογίας, της ρομποτικής, των δικτύων και της τεχνολογίας ανάπτυξης και συντήρησης λογισμικού, σε συνδυασμό με χώρους πειραμάτων και δοκιμών. Το έργο μπορεί να περιλαμβάνει υποστηρικτικές χρήσεις περιορισμένου μεγέθους όπως μικρό καφεστιατόριο, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, μικρό ιατρείο κ.λπ.

– Οργανωμένα αθλητικά κέντρα πολλαπλών δραστηριοτήτων
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει απαραιτήτως κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών και ομαδικών αθλημάτων, τουλάχιστον καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, με κερκίδες για να χρησιμοποιείται για αγώνες πρωταθλήματος, καθώς και συναφείς βοηθητικούς χώρους π.χ. αποδυτήρια, αποχωρητήρια και δωμάτιο πρώτων βοηθειών. Το οργανωμένο αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει και χώρους ατομικών αθλημάτων, ενώ θα συνδυάζεται με μεγάλους ανοικτούς τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου και παιδότοπους.

– Έργα πολιτισμού και περιβάλλοντος
Τα έργα μπορούν να περιλαμβάνουν μουσεία διαφόρων τύπων, αμφιθέατρο, αίθουσες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσες συνεδρίων, αίθουσες για την έκθεση έργων τέχνης, παραδοσιακά εργαστήρια προαγωγής της τοπικής κουλτούρας, συνεδριακό κέντρο και άλλα παρόμοια.

– Έργα περιβαλλοντικού εμπλουτισμού
Τα έργα περιλαμβάνουν εκτεταμένους ανοικτούς χώρους, πάρκο κυπριακής πανίδας και χλωρίδας, μεγάλους ανοικτούς χώρους πρασίνου, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, διαμορφώσεις αναβαθμίδων, εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις κ.λπ. Στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικού εμπλουτισμού και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εκτέλεση έργων που στοχεύουν στη διαφύλαξη, προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμιση αξιόλογων στοιχείων της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας, όπως υφιστάμενη βλάστηση κ.λπ.