Κουγιάλης: “Προτεραιότητα η επ. Αμμοχώστου για την Κυβέρνηση”

CEB1 112 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης
CEB1 462 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Κουγιάλης



Την δέσμευση ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση εξέφρασε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.


Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στο υδατικό έργο “Κοκκινόκρεμμος” στην επαρχία Αμμοχώστου αναφέροντας ότι το έργο εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή νερού στην επαρχία για τα επόμενα 20 χρόνια με δεξαμενές χωρητικότητας 40.000 κ.μ. και με ασφάλεια υδατοπρομήθειας 48 ωρών.


Αποκαλύπτει, επίσης, τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τα έργα που υλοποιούνται, αυτά που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά και στο στόχο η ανομβριόπληκτη Κύπρος να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες νερού για όλες τις χρήσεις, τόσο για την ύδρευση όσο και την άρδευση, μέσα από τον περιορισμό της εξάρτησης της παροχής νερού από τη βροχόπτωση.


Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας προωθεί τη λήψη αποτελεσματικών και αποδοτικών μέτρων με στόχο την οριστική επίλυση των καθημερινών αλλά και διαχρονικών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το υδατικό. Ένα τέτοιο ζήτημα αφορά στις υποδομές, όπου μετά τα φράγματα και τις αφαλατώσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου, απαιτούνται έργα έτσι ώστε περιοχές όπως της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου να μην υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.

Πρόσφατα παραβρεθήκατε σε εκδήλωση για την υλοποίηση του υδατικού έργου Κοκκινόκρεμμος στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Έχετε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο ως ορόσημο για την περιοχή. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη είπα ότι θα ανασύρουμε τα προβλήματα που είχαμε χρόνια κρυμμένα κάτω από το χαλί για να τα επιλύσουμε. Ένα από τα έργα αυτά αφορά στην ασφάλεια της υδροδότησης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Σήμερα ήρθε η ώρα να το επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε το έργο με στόχο να διασφαλίσουμε την υδροδότηση της περιοχής για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό γίνεται με την κατασκευή νέων δεξαμενών χωρητικότητας 40.000 κ.μ., οι οποίες θα παρέχουν ασφάλεια υδατοπρομήθειας 48 ωρών στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου κατά τις μέρες αιχμής.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε με την κατασκευή νέου αγωγού 26 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει νερό από την αφαλάτωση της Δεκέλειας προς τις δεξαμενές του Κοκκινόκρεμμου στην περιοχή της Αμμοχώστου, θα αναβαθμίσουμε το Αντλιοστάσιο Δεκέλειας και σταδιακά θα αντικαταστήσουμε τον παλαιό αγωγό μέχρι την Αμμόχωστο.

Αυτό το έργο θα στηρίξει την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή που αυξάνονται οι κλίνες μετά τα κίνητρα που έδωσε η Κυβέρνηση για να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες.

Επομένως χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού για να στηριχθεί η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, τόσο η οικιστική μέσω του τοπικού σχεδίου όσο και η επιχειρηματική σε ολόκληρη την Επαρχία.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο αφού θα εξοικονομήσουμε σημαντικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας του συστήματος διανομής νερού (€700.000 ετησίως) με συνεπακόλουθη μείωση των ρύπων.

Σημαντική επίσης είναι η αξία του έργου που προκύπτει από τη δυνατότητα τροφοδοσίας της πόλης της Αμμοχώστου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτούς τους λόγους έχω πει ότι το έργο είναι ορόσημο, αφού πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή.

Πότε θα παραδοθεί το έργο;

Σχετικά με την κατασκευή του έργου, να αναφέρω ότι θα υλοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 θα διασφαλίζεται απρόσκοπτη παροχή νερού και παράλληλα υδατική ασφάλεια 24 ωρών, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 με την ολοκλήρωση του έργου, διασφαλίζεται υδατική ασφάλεια για 48 ώρες, έναντι των μόλις 4 ωρών που παρέχονται σήμερα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι πέρα από την υδροδότηση των περιοχών Αγία Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, λόγω της διασύνδεσης του αγωγού με τον υφιστάμενο αγωγό Χοιροκοιτίας-Αμμοχώστου, ωφελούνται και οι υπόλοιπες κοινότητες Κοκκινοχωρίων, δηλαδή Ορμήδεια, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Φρενάρου και Λιοπετρίου.

Την περασμένη χρονιά τουριστικοί δήμοι και κοινότητες στην επαρχία Αμμοχώστου ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα υδροδότησης. Αν προκύψουν και το φετινό καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση, πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Πέρσι είχαμε ένα απρόσμενο γεγονός και κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι καθημερινές ποσότητες που λαμβάνουν οι περιοχές με αυξημένη ζήτηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πιο χαμηλές από τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα έργα των δεξαμενών νερού θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Έχουμε όμως προχωρήσει σε αναβάθμιση του αντλιοστασίου στο Αυγόρου ώστε να στέλνουμε μεγαλύτερες ποσότητες λόγω του υφιστάμενου αγωγού. Αν προκύψουν προβλήματα υπάρχουν σχέδια δράσης και θα τα αντιμετωπίσουμε στον μεγαλύτερο βαθμό. Το έργο αυτό έπρεπε να γίνει χθες.

Η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν είναι σε δεύτερη μοίρα, αλλά η ανάπτυξη και η ευημερία της αποτελούν προτεραιότητά της. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διασφαλίζεται απρόσκοπτη παροχή νερού και υδατική ασφάλεια και δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής.

Παρόμοια προβλήματα με την επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν και με την περιοχή της Λευκωσίας όπου και πάλι υπάρχει εξάρτηση από τον Νότιο Αγωγό και σε περίπτωση βλάβης η πρωτεύουσα θα βρεθεί εκτεθειμένη. Προγραμματίζετε εργασίες για την επίλυση του προβλήματος;

Άλλο μεγάλο έργο υποδομής, που βρίσκεται στα σκαριά, αφορά στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την αφαλάτωση Βασιλικού στη Λευκωσία. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας και θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Με την κατασκευή του έργου επιλύονται τα διαχρονικά προβλήματα της υδροδότησης ολόκληρης της επαρχίας, η οποία σήμερα τροφοδοτείται μέσω πεπαλαιωμένου αγωγού και ενισχύεται η αξιοπιστία του δικτύου διανομής νερού, με εναλλακτική τροφοδοσία.

Το έργο συνολικού κόστους €54 εκατ. περιλαμβάνει την κατασκευή 167 χιλιομέτρων αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων υποστηρικτικών έργων υποδομής με δυνατότητα μεταφοράς 60.000 m3 αφαλατωμένου νερού ανά ημέρα για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της πόλης της Λευκωσίας και των 28 κοινοτήτων της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας.

Οι 28 κοινότητες, που προτείνεται να υδροδοτηθούν από το έργο, είναι οι ακόλουθες: Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Άγιοι Τριμιθιάς, Αγροκηπιά, Ακάκι, Ανάγυια, Αναλυόντας, Αρεδιού, Αστρομερίτης, Δένεια, Επισκοπειό, Εργάτες, Καμπιά, Καπέδες, Κάτω Δευτερά, Κλήρου, Κοκκινοτριμιθιά, Κοτσιάτης, Μαλούντα, Μάμμαρι, Μαρκί, Μένοικο, Μιτσερό, Πάνω Δευτερά, Παλιομέτοχο, Πέρα, Περιστερώνα, Πολιτικό, Ψημολόφου.

Πέραν των 28 κοινοτήτων, προτείνεται όπως υδροδοτηθούν από το έργο και οι Δήμοι Τσερίου και Λακατάμιας. Επισημαίνεται ότι εξασφαλίστηκε δάνειο ύψους €40 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Έργου.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Ποιες είναι αυτές;

Συγκεκριμένα, το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Φάση Α: Κεντρικός Παροχετευτικός Αγωγός Χοιροκοιτία-Λευκωσία

Η Φάση Α του έργου περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς του νερού από τη νέα δεξαμενή στη Χοιροκοιτία μέσω του αντλιοστασίου Κοφίνου στη νέα δεξαμενή στο Σταυροβούνι και στη συνέχεια με βαρύτητα μέχρι και τις δεξαμενές του ΣΥΛ στο μανιτάρι. Η Φάση Α περιλαμβάνει αγωγούς συνολικού μήκους 71.750 m, τρεις νέες δεξαμενές, δύο αντλιοστάσια καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα.

Φάση Β: Έργα σύνδεσης Κοινοτήτων Δυτικής Επαρχίας Λευκωσίας

Η Φάση Β στόχο έχει την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για μεταφορά του νερού στις υπό μελέτη κοινότητες και περιλαμβάνει αγωγούς συνολικού μήκους 95.400 m, τέσσερα αντλιοστάσια, δύο δεξαμενές και των απαραίτητων υποστηρικτικών έργων. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του αγωγού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, γίνεται παράλληλα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικονομικό κόστος ούτε χρονικές καθυστερήσεις, λόγω απαλλοτριώσεων, αφού πρόκειται για ήδη απαλλοτριωμένη γη.

Τελευταία γίνεται μεγάλος θόρυβος για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στο υδατικό με τις προωθούμενες αυξήσεις από πλευράς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στο νερό που προμηθεύονται τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Μπορούσαν να αποφευχθούν τα νέα τέλη;

Σήμερα είναι δύο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική. Το πρώτο αφορά στην ανομοιομορφία στην πολιτική χρέωσης του νερού ύδρευσης και το δεύτερο στην απουσία του τέλους περιβάλλοντος και φυσικού πόρου στη χρέωση του νερού. Στόχος είναι σταδιακά να μεταβούμε ομαλά σε μια παγκύπρια τιμολόγηση.

Οι νέες χρεώσεις είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη μετάβαση. Όσον αφορά στη διαφοροποίηση στις τιμολογήσεις, αυτή προκύπτει από ευρωπαϊκές οδηγίες που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το 2010. Το τέλος είναι απαιτούμενη προϋπόθεση για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αντλήσει €250 εκατ. από τα συγχρηματοδοτούμενα διαρθρωτικά ταμεία για έργα του περιβάλλοντος.

Σε κάποιες περιπτώσεις η χρέωση αυξάνεται και σε άλλες μειώνεται. Για τους αγρότες, για παράδειγμα, οι χρεώσεις παραμένουν οι ίδιες ή μειώνονται.

Να σημειώσω ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική είναι ομόφωνη πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ), η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων και από εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και των Συμβουλίων Αποχετεύσεων.

Για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής έχουν ληφθεί υπ’ όψιν κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, και έχει τεθεί σε ευρεία διαβούλευση.

Πού βρίσκεται το θέμα με την αφαλάτωση της Πάφου;

Όσον αφορά στην αφαλάτωση Πάφου, έχει ληφθεί οριστική απόφαση για αποξήλωση της παλαιάς μονάδας και προκήρυξη νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 15.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής της Κυβέρνησης για απεξάρτηση της ύδρευσης από τη βροχόπτωση, όλες οι περιοχές Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου μπορούν να εξυπηρετούνται από τις υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες έχουν συνολική δυναμικότητα 220.000 κ.μ. νερού την ημέρα.

Η μόνη περιοχή που δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από μονάδα αφαλάτωσης είναι η περιοχή της μείζονος Πάφου. Και επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες όσον αφορά στη βροχόπτωση συνεχώς χειροτερεύουν ενώ οι ανάγκες της επαρχίας Πάφου σε νερό συνεχώς αυξάνονται, η εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η ασφάλεια της ύδρευσης της επαρχίας.

Καταθέσαμε σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών. Η νέα μονάδα προτείνεται να ανεγερθεί εντός του χώρου όπου το 2009 είχε κατασκευαστεί η προσωρινή μονάδα αφαλάτωσης, με στόχο την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών στον χώρο αυτό.

Πολλά λέγονται για το θέμα του αφαλατωμένου νερού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι γίνεται χρήση αφαλατωμένου νερού, ενώ υπάρχουν αποθηκευμένες ποσότητες στα φράγματα;

Αντίθετα η πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν η αγορά όσο το δυνατόν μικρότερων ποσοτήτων νερού.

Την τετραετία 2013-2016 έχουν δαπανηθεί €155 εκατ., έναντι €250 εκατ. τις χρονιές 2009-2012, δηλαδή €100 εκατ. λιγότερα.

Η δική μας πολιτική αποδεικνύεται μέσα από τα οικονομικά δεδομένα, είναι η ορθή χρήση του νερού σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και την πληρότητα των φραγμάτων. Όταν τα φράγματα έχουν ικανοποιητική πληρότητα, τότε οι ποσότητες που αγοράζονται από τις αφαλατώσεις είναι μικρές.

Πηγή: SotiraNews / Φιλελεύθερος