Δερύνεια: Βούλγαροι ζούσαν απλήρωτοι σε τρώγλη

a 114 Ειδήσεις
a 2498 Ειδήσεις

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες ζει από τον περασμένο Ιούνιο ζεύγος Βούλγαρων σε αγρόκτημα στην περιοχή Δερύνειας – Φρενάρου. Το ζεύγος από τη Βουλγαρία ζούσε σε μια τρώγλη, χωρίς πόσιμο νερό, με οροφή από σκουριασμένους τσίγκους, και χωρίς νεροχύτη και υποδομή για μπάνιο, ενώ για αυτούς το ζεστό νερό αποτελούσε είδος πολυτελείας.

Οι δύο Βούλγαροι, έχοντας φτάσει ένα βήμα από τη λιμοκτονία, υπέβαλαν καταγγελία κατά του εργοδότη τους. Η Αστυνομία Αμμοχώστου σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας διερευνούν υπόθεση παραβίασης βασικών προνοιών εργοδότησης κοινοτικών υπηκόων και πιθανής εκμετάλλευσής τους.

Ο Παύλο 45 ετών και η σύζυγος του Μάργκα 49, έδωσαν κατάθεση στην Αστυνομία Δερύνειας, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης τους, όταν έφτασαν στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, τους έβαλε να διαμένουν σε υποστατικό το οποίο προηγουμένως ήταν χώρος διαμονής αγελάδων. Η οροφή αποτελείται μόνο από τσίγκους και αυτοί οξειδωμένοι. Επίσης, το υποστατικό δεν είχε πόσιμο νερό, τζάμια, νεροχύτη και στοιχειώδη υποδομή για ντους. Ακόμη, δεν υπήρχε καμιά πρόνοια για ζεστό νερό.

Ανέφεραν ακόμη ότι ο εργοδότης τους για ένα διάστημα ισχυριζόταν ότι κατακρατούσε τους μισθούς τους για να αποπληρωθεί το αεροπορικό ναύλο με το οποίο ταξίδεψαν στην Κύπρο. Ακολούθως όμως ισχυριζόταν ότι δεν είχε χρήματα για να τους καταβάλει τα ημερομίσθια τους, δηλαδή μισθούς για εργασία 29 ημερών το μήνα με ωράριο πέραν των οκτώ ωρών.

Κατήγγειλαν επίσης ότι, ο εργοδότης τους ισχυριζόμενος ότι δεν είχε χρήματα, από την ημερομηνία εργοδότησης τους και μέχρι χθες, τους κατέβαλε για την εργασία τους στο αγρόκτημα, μόνο το ποσό των 450 ευρώ και αυτό έγινε πριν από τέσσερις μήνες.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι τους παρείχε ακατάλληλες συνθήκες διαμονής, ενώ αν δεν βοηθούνταν από συμπατριώτισσα τους, θα λιμοκτονούσαν αφού δεν τους παρείχε χρήματα ούτε καν για τη διατροφή τους.

Το ζεύγος κατέφυγε στην Αστυνομία και το Γραφείο Εργασίας, όταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αντιλήφθηκαν ότι ο εργοδότης τους σκόπευε να τους κόψει εισιτήρια και να τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους, χωρίς να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους. Οι δύο Βούλγαροι ανέφεραν ακόμη ότι κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Κύπρο, δεν μπόρεσαν να στείλουν καμιά οικονομική βοήθεια στα δυο παιδιά τους στη Βουλγαρία. Είπαν ακόμη ότι δεν θα επιβίωναν καν, αν δεν είχαν βοήθεια από μια συμπατριώτισσα τους.

Το ζεύγος έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία Δερύνειας με τη βοήθεια διερμηνέα που κλητεύτηκε από την Αστυνομία για το σκοπό αυτό.

Αστυνομικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αργότερα χθες επρόκειτο να επιθεωρηθεί το μέρος όπου διαμένει το ζεύγος των Βουλγάρων, ενώ ο εργοδότης τους θα κληθεί για κατάθεση, πριν ο φάκελος της υπόθεσης παραπεμθεί στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά το Γραφείο Εργασίας Αμμοχώστου, θα ασχοληθεί με την πτυχή των δεδουλευμένων που όπως ισχυρίζονται οι δύο παραπονούμενοι, έχουν να παίρνουν από τον εργοδότη τους.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ