Άνοιξε ο φάκελος των στημένων αγώνων

a 107 Νέα Αμμοχώστου
a 1597 Νέα Αμμοχώστου

Την άκρη του νήματος για να ξετυλίξουν το κουβάρι των υποθέσεων που σχετίζεται με την αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων εκτιμούν ότι βρήκαν οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές. Η Αστυνομία, βασιζόμενη στο σύνολο των στοιχείων που εξασφαλίστηκαν τις τελευταίες μέρες μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή, προχώρησε στη σύλληψη του Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, και του Μιχάλη Σπύρου, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, πρώην μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και υπεύθυνος των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Λαμβάνονται καταθέσεις και γίνονται προσπάθειες να εξακριβωθεί κατά ποσό ενέχονται κι άλλα πρόσωπα σε στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δήλωσε χθες αρμόδια αστυνομική πηγή.

Χθες, ο ύποπτος Μιχάλης Σπύρου, 56 χρονών, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα περαιτέρω κράτησής του για τέσσερις μέρες.

Εναντίον του διερευνώνται τα αδικήματα που αφορούν διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά κατά παράβαση του άρθρου 3 του Περί Προλήψεως και Διαφθοράς Νόμου.

Η σύλληψη του υπόπτου, όπως ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ο εξεταστής της υπόθεσης, λοχίας του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Μίτας, έγινε μετά από σχετικές καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένα παιχνίδια στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, εναντίον του υπόπτου υπάρχει γραπτή καταγγελία ότι κατά το 2010 – 2011 που διατελούσε μέλος της επιτροπής διαιτησίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, και είχε την ευθύνη για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις κατά το 2011 προσπάθησε να πείσει διαιτητή να αλλοιώσει αποτέλεσμα υπέρ της μιας εκ των δύο ομάδων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο ύποπτος ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός και επιφορτισμένος με την εκτέλεση του καθήκοντος του ορισμού και ελέγχου των διαιτητών, προσπάθησε στις τέσσερις περιπτώσεις –με τρόπο που δηλώνει δεκασμό– να ζητήσει ωφέλημα οποιουδήποτε είδους για ομάδες της αρεσκείας του. Ως αντάλλαγμα, παρουσίαζε μελλοντική ενέργεια ή παράλειψη κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του λειτουργήματός του (δηλαδή για μελλοντική καλή βαθμολόγηση του συγκεκριμένου διαιτητή).

Επίσης, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του διενήργησε κατάργηση εμπιστοσύνης που επηρεάζει το κοινό (δηλαδή τις ομάδες που δεν ήταν της αρεσκείας του) παραμελώντας εσκεμμένα την εκτέλεση του καθήκοντός του να βαθμολογεί και να αξιολογεί διαιτητές αξιοκρατικά για ανέλιξη. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, ο ύποπτος πρόσφερε για την τέλεση της επιθυμητής διαιτησίας δώρα στον συγκεκριμένο διαιτητή, με υπόσχεση για ανέλιξη ή μη τιμωρία για τα διαιτητικά λάθη που θα υπέκυπτε.

Επικαλούμενος την κατάθεση του συγκεκριμένου διαιτητή από τη Λεμεσό, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι ο ύποπτος άρχισε να του τηλεφωνεί κατά το 2010, και του ζητούσε να βοηθά ομάδες που ανήκουν στη δεξιά παράταξη, δηλαδή στο κόμμα του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο ύποπτος τηλεφώνησε στον συγκεκριμένο διαιτητή και του ζήτησε να βοηθήσει μια εκ δύο ομάδων για τα ακόλουθα τέσσερα παιγνίδια, τα οποία ήταν της αγωνιστικής περιόδους 2010 – 2011 και αφορούσαν τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Σπάρτακου Κιτίου και Διγενή Ορόκλινης, για το πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας, τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Κωνσταντίνος – Ευριπίδης Τραχωνίου εναντίον Φοίνικα Αγ. Μαρίνας Χρυσοχούς για το πρωτάθλημα Δ’ κατηγορίας, καθώς επίσης και δύο αγώνες U21 μεταξύ των ομάδων Άρη Λεμεσού – Ομόνοιας Λευκωσίας και Πάφου – Ομόνοιας Λευκωσίας.

Ανακρινόμενος, ο ύποπτος, σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, ενώ στη συνέχεια σε γραπτή κατάθεσή του προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται. Χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρή την υπόθεση, ο εξεταστής ζήτησε την κράτηση του υπόπτου, αφού όπως υποστήριξε τυχόν απόλυση μπορεί να επηρεάσει μαρτυρίες οι οποίες θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με το ανακριτικό έργο, ο λοχίας του ΤΑΕ Αρχηγείου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής λήφθηκαν 15 καταθέσεις και ερευνήθηκαν τα γραφεία της ΚΟΠ, ενώ αναμένεται να ληφθούν πέραν των 30 καταθέσεων από τις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από προέδρους και παράγοντες των οκτώ ομάδων που εμπλέκονται, από έξι συγκεκριμένους διαιτητές και συμπληρωματική κατάθεση από τον παραπονούμενο διαιτητή. Επίσης, θα ληφθεί κατάθεση από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της ΚΟΠ που θήτευσαν με τον ύποπτο, από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του υπόπτου, ενώ θα ζητηθεί αποκάλυψη των τραπεζικών του λογαριασμών.

Προσσέγισε τον Παναγή για να στήσει παιχνίδι

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα αποφασίσει σήμερα αν θα εκδώσει ή όχι διάταγμα τετραήμερης κράτησης του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Μιχάλη Αργυρού, ο οποίος συνελήφθη προχθές σχετικά με δύο κατηγορίες που διερευνώνται εναντίον του: α) Διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος ήτοι της αποδοχής ωφελήματος με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνος που διεξάγεται μεταξύ σωματείων. β) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Ο συνήγορος του υπόπτου, Χρίστος Ιωαννίδης, έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύλογη υποψία εναντίον του υπόπτου, αφού δεν είναι αυτός που διορίζει διαιτητές, δεν είναι αυτός που διοικεί στον ΚΟΑ, και ελλείπει το συστατικό στοιχείο του αδικήματος που είναι η αντιπαροχή.

Από την πλευρά της, η δικαστής Μαριλένα Μηλιώτου διέταξε όπως ο ύποπτος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι σήμερα, οπότε θα κριθεί κατά πόσο θα παραμείνει ή όχι ακόμα τρεις μέρες υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την κατάθεση του υπαστυνόμου, τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 7 Απριλίου 2012 στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών, όπου ο ύποπτος μαζί με δεύτερο πρόσωπο βρισκόταν εκεί για φαγητό.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ο ύποπτος ενεργούσε ως οδηγός – συνοδός του δευτέρου προσώπου. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ο διαιτητής Μάριος Παναγή, στον οποίο ο ύποπτος ανέφερε πως το πρόσωπο που συνόδευε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με διοικητικό στέλεχος της ΚΟΠ και συζητούσαν για συγκεκριμένο αγώνα που έγινε εκείνη τη μέρα.

Ο ύποπτος πρόσθεσε πως το διοικητικό στέλεχος του φώναζε γιατί είχε ορίσει συγκεκριμένο διαιτητή και του «τούμπαρε» τον αγώνα, αφού το αποτέλεσμα δεν ήταν αρεστό στο διοικητικό στέλεχος. Στη συνέχεια, ο ύποπτος ζήτησε από τον Παναγή να διαιτητεύσει ένα από δύο παιχνίδια που θα διεξάγονταν στις 22 Απριλίου 2012 ή 29 Απριλίου 2012. Συγκεκριμένα, του ανέφερε:

«Εν να κάμεις τζιαι εσύ κανένα παιχνίδι, το Παραλίμνι με τον Άρη ή την επόμενη συνάντηση στο Τσίρειο, Άρης – Παραλίμνι, να βοηθήσεις λίγο την κατάσταση». Ο Παναγή αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για μια ξεκάθαρη απόπειρα επηρεασμού για να βοηθήσει συγκεκριμένη ομάδα και αρνήθηκε, λέγοντάς του να βάλουν άλλον συγκεκριμένο διαιτητή, πράγμα με το οποίο ο ύποπτος συμφώνησε. Η συνομιλία αυτή έγινε στην παρουσία του προσώπου που συνόδευε ο ύποπτος.

Ο κ. Παπαευρυβιάδης ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις, ενώ για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης χρειάζεται η λήψη ακόμα 24 καταθέσεων από το επαγγελματικό περιβάλλον του υπόπτου, από παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων που κατονομάστηκαν, καθώς επίσης και από τον χώρο της διαιτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις και οι έρευνες της Αστυνομίας θα επεκταθούν και στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού.

Αντεξετάζοντας τον υπαστυνόμο, ο συνήγορος του υπόπτου, Χρίστος Ιωάννιδης, τον ρώτησε ποια θα ήταν η ανταμοιβή του Παναγή σε περίπτωση που συμφωνούσε να κανονίσει το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο κ. Παπαευρυβιάδης απάντησε πως εκτός από χρήματα, η ανταμοιβή ήταν η ψηλή βαθμολόγηση του διαιτητή που σήμαινε ανέλιξή του, και ταξίδια στο εξωτερικό για να διαιτητεύσει ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Τα εισιτήρια για το εξωτερικό θα ήταν πληρωμένα, καθώς και η παραμονή του, ενώ θα έπαιρνε και ψηλό μισθό.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ