Τον τουρισμό τζιαι τα μμάθκια μας…

a 82 Ταρακουνήματα
a 4551 ΤαρακουνήματαΤου Σταύρου Χαραλάμπους:

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι μετά τα κουρέματα στις δύο μεγάλες τράπεζες του τόπου και την διάλυση της μιας από αυτές κατόπιν απαιτήσεως της τρόικας για να μας δανείσει τα 10 δις προς εξυγίανση των οικονομικών ελλειμμάτων μας, μας έχει καταστρέψει σχεδόν στην ρίζα του το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, έναν από τους πιο μεγάλους πυλώνες της Κυπριακής οικονομίας.

Και δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο μόνος μεγάλος πυλώνας που απέμεινε για να μπορεί να ανασαίνει η Κυπριακή οικονομία είναι η βιομηχανία του τουρισμού. “Μας έμειναν μόνο οι παραλίες”, είπε χλευαστικά ο υπουργός οικονομικών της Σουηδίας.

Επισημαίνω τα ποιο πάνω για να τονίσω την αναγκαιότητα καθιέρωσης μιας σωστής και ορθολογιστικής τουριστικής πολιτικής από όλους, Κυβερνήσεις, Δήμους, κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενων φορείς.

Γιατί, όπως φτάσαμε εδώ, δεν επιδέχονται ούτε λάθη ούτε παραλείψεις, ούτε κονταροκτυπήματα, ένθεν και ένθεν. Αυτό που χρειάζεται η τουριστική βιομηχανία αυτή την ώρα είναι ηρεμία, μακριά από προκλήσεις και ανταγωνισμούς για να φρεσκάρουμε το προϊόν μας.

Βασικοί λοιπόν άξονες για επίτευξη των στόχων μας ως κράτος θα πρέπει να είναι οι εξής έξης:

1) ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ο τουρίστας που θα επισκεφτεί το νησί μας θα πρέπει με το πάτημα του ποδιού του στο τόπο μας να αντικρίσει την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία από καλά καταρτισμένους εργαζόμενους που με χαμόγελο και φιλικότητα θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, ανάγκες και διευκολύνσεις των τουριστών μας.

2)ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Ο τουρίστας που θα επισκεφτεί το νησί μας αμέσως θα πρέπει να εντυπωσιάζεται με την καθαριότητα όπου και αν κινηθεί, στο ξενοδοχείο, στις παραλίες, στα μαγαζιά, εστιατόρια, στους δρόμους, στα δημόσια κοινής χρήσης κτήρια κ.α.

3)ΤΙΜΕΣ: Ο τουρίστας απαραίτητα πρέπει να αποκτήσει, ή αν θέλετε θα πρέπει να τον κάνουμε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας στις συναλλαγές του μαζί μας, είτε στο εστιατόριο ή το μπαρ, είτε θα κάτσει να φάει ή να πιει, είτε στο ταξί η λεωφορείο θα μπει, είτε στα σούπερ μάρκετ, είτε σε όλα τα άλλα τουριστικά προϊόντα θελήσει να εκμεταλλευτεί με την παραμονή του στο νησί μας.

4)ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Ο τουρίστας με την παραμονή του στο νησί μας θα πρέπει να νοιώθει το αίσθημα της ασφάλειας. Να ξέρει ότι οι παραλίες και οι πισίνες μας είναι στελεχωμένες με έμπειρους ναυαγοσώστες, τα νοσηλευτήρια μας είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή και ό,τι συμβεί στον τουρίστα να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους, το φαγητό ή το ποτό που θα κάτσουν να φάνε η να πιούν, δε θα τους βγει ποτέ δηλητηριασμένο η ακατάλληλο, η αστυνομία και η πυροσβεστική θα είναι πανέτοιμες να τον βοηθήσουν σε περίπτωση διένεξης ή ατυχήματος, κ.α.
5)ΚΡΑΚΤΙΣΜΟΣ-ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ: Ο τουρίστας στις λίγες μέρες της άδειάς του προτίμησε το νησί μας για να ησυχάσει να ηρεμήσει και ανέμελα να περάσει όμορφα τις διακοπές του. Δε θέλει ούτε να τον τραβάμε από δω και απ’ εκεί, ούτε να ξεκουφαίνει ή να μην κοιμάται από τα ψηλά ντεσιμπέλ.

6)ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ: Η παραμονή του τουρίστα μας, ιδίως αυτή την τουριστική περίοδο δεν θα πρέπει να συνοδεύεται σε καμία περίπτωση είτε με απεργίες είτε ανταπεργίες ή αντεγκλήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Οι προκλήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και με αίσθημα ευθύνης οι διαφορές να λύνονται χωρίς περιττά λόγια για αμοιβαίο όφελος.

Σταύρος Χαραλάμπους