Προπηλάκισαν το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πέτρο Ευθυμίου (βίντεο)

a 129 Αγαπημένα Βίντεο, Ειδήσεις
a 7112 Αγαπημένα Βίντεο, Ειδήσεις
Προπηλακίστηκε από μέλη της «Χρυσής Αυγής» σε καφετέρια του Αμαρουσίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, Πέτρος Ευθυμίου. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, αργά το μεσημέρι, και ενώ βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση με υποστηρικτές του… 

Εκείνη την ώρα, αρκετά μέλη της «Χρυσής Αυγής», που φαίνεται ότι ενημερώθηκαν για την παρουσία του ενώ μοίραζαν φυλλάδια με δικό τους προεκλογικό υλικό στην περιοχή, έσπευσαν μαζί με κάμερες που, κατά ορισμένες πληροφορίες, ανήκαν και σε ξένα ΜΜΕ που κάνουν ρεπορτάζ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Τον εξύβρισαν, του πέταξαν καφέδες και νερά, όπως και στους συνομιλητές του, φώναζαν συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και έφυγαν λίγα λεπτά πριν καταφτάσει η Αστυνομία που είχε ήδη κληθεί, αφού πρώτα έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο κ. Ευθυμίου ενημέρωσε αμέσως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγλο Βενιζέλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά την έναρξη της προεκλογικής του ομιλίας στη Λαμία το βράδυ. «Η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού», είπε και αφού καταδίκασε την ενέργεια κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν για να συγκροτήσουν «ένα πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οπαδοί της Χρυσής Αυγής επέλεξαν την 21η Απριλίου, προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Η θρασύτητα της «Χρυσής Αυγής» ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης».

Το περιστατικό σχολίασε και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι «οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και πολιτών, είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Το δίλημμα μπροστά μας, ανέφερε, «δεν είναι απλά οικονομικό. Οσο και εάν πονάει σήμερα η Ελλάδα, καθοριστικό για το μέλλον θα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση. Τα μέσα με τα οποία θα αγωνιστούμε, οι πρακτικές που θα ακολουθήσουμε και οι αντιλήψεις που θα καλλιεργήσουμε, αφορούν και το αποτέλεσμα, το τι θα δρέψουμε αύριο. Για αυτό, το δίλημμα σήμερα, είναι μεταξύ της δημοκρατίας και της βαρβαρότητας».

Την επίθεση των μελών της «Χρυσής Αυγής» κατά του κ. Ευθυμίου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι «οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας και στίγμα για τη Δημοκρατία», καταδικάζοντας την επίθεση και ζητώντας να διερευνηθεί σε βάθος. «Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας», πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι χρησιμοποιούν την επίθεση κατά του Π. Ευθυμίου για ψηφοθηρικούς λόγους, «ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού. Η φασιστική «Χρυσή Αυγή», όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρότο. Ας θυμηθούμε ότι τον Λεπέν στη Γαλλία τον ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά ο σοσιαλιστής Μιτεράν». Και καταλήγει το ΚΚΕ ότι ο δρόμος πάλης για την αντιμετώπιση τέτοιων οργανώσεων είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης και της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

«Μέχρι τώρα προκαλούσαν οι Αντιεξουσιαστές της Άκρας Αριστεράς. Τώρα, στο παιχνίδι των προκλήσεων μπαίνουν και οι Νέο-ναζιστές. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κοινωνία, τότε η Δημοκρατία θα δεχθεί μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος Γιώργος Κύρτσος.

«Η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης που λειτουργεί σαν παρακράτος ,έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι απαιτείται να σταματήσει κάθε ανοχή στην ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική. Στην ανακοίνωση η κ. Φώφη Γεννηματά καλείται «να ανακαλέσει το σαφή υπαινιγμό της ότι όσοι αρνούνται, καταγγέλλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν την Χρυσή Αυγή».

«Σήμερα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζοντας φασιστική την επίθεση κατά του κ. Ευθυμίου.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Ζορμπάς, δήλωσε ότι καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται. «Καλούμε τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».

Λίγες ώρες αργότερα, πάλι στο Μαρούσι, στο χώρο έξω από το Δημαρχείο, δημιουργήθηκε ένταση λίγο πριν αρχίσει προγραμματισμένη ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και υποψηφίου στη Β’ Αθηνών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όταν ομάδα ατόμων προερχόμενων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο φώναξαν συνθήματα και έριξαν φέιγ βολάν. Οι αστυνομικοί που είχαν ήδη αναπτυχθεί στο χώρο τους απομάκρυναν και έγιναν και επτά προσαγωγές, ενώ η ομιλία του κ. Χρυσοχοϊδη πραγματοποιήθηκε κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη έδωσε αφορμή για ένταση συνδέεται και με την εκκαθαριστική επιχείρηση δύο κτιρίων ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, την Παρασκευή το πρωί, στην περιοχή των Εξαρχείων.