Επιτάσσονται τεμάχια στη λίμνη Παραλιμνίου-Σωτήρας – Παραμένει το σκοπευτήριο

ΕιδήσειςΚανονικά προχωρεί η διαδικασία για την απόκτηση της ακίνητης ιδιοκτησίας συνολικού εμβαδού 2.335.181 τετραγωνικών μέτρων της Λίμνης Παραλιμνίου που ανήκει σε 291 ιδιώτες. Σε πρώτο στάδιο προχωρεί η επίταξη και των 35 τεμαχίων για ένα χρόνο και θα ακολουθήσει απαλλοτρίωση στα επόμενα τρία χρόνια…

Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν, είτε με καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, είτε με μεταφορά των αναπτυξιακών τους δικαιωμάτων σε άλλες ιδιοκτησίες, είτε με ανταλλαγή με κρατική γη σε άλλη περιοχή εκτός των Ζωνών Προστασίας. Προς το παρόν κανένας δεν πρότεινε στους ιδιοκτήτες τρόπο αποζημίωσης, ενώ υπάρχει χάσμα απόψεων ανάμεσα στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών γης για την ανά μέτρο οικονομική αποζημίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο δύο συνιδιοκτήτες τεμαχίων της Λίμνης Παραλιμνίου δεν παρέλαβαν τη γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης με συστημένη επιστολή, κάτι που οδήγησε το Τμήμα Περιβάλλοντος να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για την επίταξη των τεμαχίων.

Σημειώνεται ότι η γη της Λίμνης Παραλιμνίου είναι αναγκαία για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της που προκύπτουν μέσα από την ένταξη της Λίμνης στο Δίκτυο Φύση 2000. Επιπλέον, το Τμήμα Περιβάλλοντος μελετά το ενδεχόμενο να λάβει σοβαρά μέτρα προς όφελος των κατοίκων και κοινοτήτων της περιοχής μέσω της χρηματοδότησης κάποιων δράσεων. Μία από τις υπηρεσίες οι οποίες κρίνεται αναγκαίο να παραμείνει στη Λίμνη, είναι το σκοπευτήριο, όπου μεγάλο μέρος του παραμένει εκτός του Δικτύου Φύση 2000. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται συγκεκριμένη δράση ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα του, χωρίς να προκαλεί ζημιά στο ευρύτερο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει με τους διαχειριστές του σκοπευτηρίου, παραμένει μέχρι να εξευρεθεί άλλος χρόνος να μετακινηθεί.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αποδέχτηκε την παρουσία του παρακολουθώντας μακροπρόθεσμα τη λειτουργία του και τα ενδεχόμενα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Ανεξάρτητα πάντως από τη διαδικασία που ακολουθείται, αναμένεται σύντομα ο υπουργός Γεωργίας με γνωμάτευσή του να εξαιρέσει τη Λίμνη Παραλιμνίου από τον κατάλογο των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να δικαιώσει εταιρείες ιδιοκτήτες γης (Pier Cyprian Estates, George D Lordos & Sons Ltd και Lordos Developments Company Ltd) που υποστήριξαν ότι ακολουθήθηκε λανθασμένη διαδικασία για καθορισμό της Λίμνης ως ζώνη ειδικής προστασίας των πουλιών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ