Π. Πετρίδης: “Καμιά αλλαγή στους στόχους του ΓΕΣΥ”

a 24
a 3315

Καμιά αλλαγή από τους στόχους του Γενικού Συστήματος Υγείας ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης θέλοντας με αυτή τη δήλωση να δώσει τέλος, όπως είπε, «σε αυτό το παραμύθι» περί αλλαγής στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις βουλευτών κατά την ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπό τον τίτλο «Γενικό Σχέδιο Υγείας – Ωρα μηδέν» είπε ότι με αυτή τη δήλωση απαντά στην έντονη παραφιλολογία που αναπτύσσεται τους τελευταίους οκτώ μήνες για το καθεστώς του ΓΕΣΥ και τη φημολογούμενη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε ο,τι αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η διαδικασία προχωρά και ήδη κλήθηκαν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος «μας καθοδηγεί και μας νουθετεί για την πραγμάτωση του ΓΕΣΥ”.

Συνεχίζοντας είπε ότι το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς για να τους μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τους συνεργάτες του και να τους εκπαιδεύσει στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι στόχος του από την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η σύζευξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα προς όφελος της υγείας του πολίτη, «έξω από συμφέροντα, έξω από κατεστημένα και επιχειρηματικές επιδιώξεις».

Περαιτέρω ο κ. Πετρίδης αναφερόμενος στην αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό είπε ότι υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που ακόμα δεν μπορούν να γίνουν στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε θέσει στόχο τη μετάκληση ξένων επιστημόνων για να μεταλαμπαδεύσουν τις χειρουργικές τους γνώσεις και εμπειρίες στους Κύπριους επιστήμονες και ασθενείς.

Επεσήμανε δε ότι από τα 12 εκατομμύρια που περιλήφθηκαν αρχικά στον Προϋπολογισμό του κράτους για αγορά υπηρεσιών από το εξωτερικό με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες το ποσό αυτό μειώθηκε και δεν ξεπερνά τα 4 εκ, παρατηρώντας ότι με αυτό αποδεικνύεται ότι μπορούμε να συμμαζέψουμε τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αναφορικά με τον ιατρικό φάκελο ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αναλαμβάνοντας βρήκε στο Υπουργείο Υγείας πρωτοποριακά προγράμματα και εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ήδη σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και διαβεβαίωσε ότι σύντομα και μέχρι το 2015 θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος.

Διαβεβαίωσε ότι «προχωρούμε χωρίς σκεπτικισμό» θέτοντας πάνω από όλα την υγεία και το δικαίωμα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση στην υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τον έντονο προβληματισμό για τον καθορισμό της συν – πληρωμής και επανατονίζοντας ότι σε αυτό τον προβληματισμό βρίσκει στήριξη και από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ένας χαμηλοσυνταξιούχος υπάλληλος, ο οποίος παίρνει 500 ευρώ το μήνα, συμμετέχοντας σε ένα σύστημα υγείας, θα νοσηλεύεται στα νοσηλευτήρια του τόπου μας, πληρώνοντας 50 ευρώ την ημέρα μόνο για έξοδα νοσηλείας, εκτός του κόστος των φαρμάκων και των ιατροφαρμακευτικών εξετάσεων».

«Ευτυχώς υπάρχει ταυτογνωμία με τον Οργανισμό και έχουμε μεθοδεύσει τον εντοπισμό τρόπων κατοχύρωσης αυτών των ανθρώπων κατά τρόπο που να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας χωρίς την όποια επιβάρυνση», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άριστος Πετρίδης είπε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας χρονική περίοδο για την Κύπρο με στόχο του Συλλόγου να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Νέος αέρας πνέει στον τομέα της υγείας με την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το 2015 το ΓΕΣΥ», παρατήρησε ο κ. Πετρίδης προσθέτοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα του επισώρευσε η οικονομική κρίση επιτάσσουν την ανάγκη για εφαρμογή ενός σωστά σχεδιασμένου ΓΕΣΥ.

Ο κ. Πετρίδης διατύπωσε τη θέση ότι ο πολίτης μέσα από το ΓΕΣΥ πρέπει να δικαιούται το αυτονόητο και χωρίς να βρίσκεται έναντι του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης όταν τεθεί αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα των φαρμακοποιών να συμβάλουν στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας.