Στη λίστα των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης το Κολοκάσι

CE9ACE9FCE9BCE9FCE9ACE91CEA3CE99CEA0CE9FCEA02 Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης
CE9ACE9FCE9BCE9FCE9ACE91CEA3CE99CEA0CE9FCEA02 Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης

Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι, η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.

PDO Logo.svg Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης

Ο Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.

Όπως ανέφερε, τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας, ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως ΠΟΠ.

Το προϊόν θα παράγεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Σωτήρας.

Η σημασία της σημερινής κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ενώ με την σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του Χοιρομεριού Πιτσιλιάς, Ποσυρτής, Λούντζας Πιτσιλιάς, Λουκάνικου Πιτσιλιάς και του Ροδοστάγματος Αγρού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, το Υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας, ανέφερε ο Υπουργός καταληκτικά.

OfficialJournaloftheEUaboutKolokasi Γεωργία, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νίκος Κουγιάλης

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, κύριος Γεώργιος Τάκκας με τη σειρά του δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης του κολοκασιού και ανέφερε ότι οι κόποι των προσπαθειών της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο Δήμος Σωτήρας μαζί με τους παραγωγούς κολοκασιού της Σωτήρας επιτέλους ανταμείβονται και το κολοκάσι μπαίνει πλέον σε νέα επίπεδα, τόσο όσον αφορά την παραγωγή, όσο και την προώθησή του.

Ο κ. Τάκκας σημείωσε ότι ο Δήμος Σωτήρας έχει συνδέσει την ανάπτυξή του με το τοπικό του προϊόν και για αυτό τον λόγο έχει προβεί σε δυναμική προώθηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιτέλους δημιούργησαν καρπούς. Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε, θα δημιουργθούν άμεσα οφέλη για τους παραγωγούς της Σωτήρας, αφού αφενός η παραγωγή ήδη έχει σημειώσε κατακόρυφη αύξηση, αφετέρου το ενδιαφέρον για εξαγωγές έχει ήδη γίνει πιο ζωηρό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην παραλία Αγίας Θέκλας, στην οποία διάσημοι και διακεκριμένοι σεφ θα δημιουργούν νέες εναλλακτικές γκουρμέ συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει. Η εκδήλωση αυτή, όπως ανέφερε, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας, η οποία έχει συντελέσει στο να μπει το κολοκάσι στην κάθε κουζίνα και σε κάθε συνταγή της κυπριακής γαστρονομίας.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο Σωτήρας τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά την προώθηση του Δήμου σε κάθε επίπεδο, όπου μια από αυτές είναι η προστασία της τοπικής κληρονομιάς και η αναδειξή της, με τα παράλληλα οφέλη, όπως η στήριξη του γεωργικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το κολοκάσι έχει λάβει το 2015 το Βραβείο Γαστρονόμος Καλύτερου Γεωργικού Προϊόντος.

SotiraNews