ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τεχνητά οικολογικά νησάκια στην Αγία Θέκλα

a 7 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 38 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τρία έως τέσσερα νησάκια τα οποία θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Αγίας Θέκλας, λαμβάνοντας υπόψη και το Διαχειριστικό Σχέδιο «Νατούρα 2000», περιλαμβάνει το Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής, το οποίο θα εκπονήσει ο Δήμος Σωτήρας. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο δήμαρχος, Γιώργος Ττάκκας, σχετική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη και το Σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου ένα χρόνο.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι πρόθεση δεν είναι η αντιπαράθεση ούτε με το Τμήμα Περιβάλλοντος ούτε και με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη μεν πρώτη περίπτωση θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της πρόσφατης περιβαλλοντικής μελέτης για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, ενώ στην περίπτωση που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών το Σχέδιο Περιοχής θα υποβληθεί όταν θα είναι έτοιμο, ώστε να τύχει έγκρισης.

«Σκοπός μας δεν είναι η σύγκρουση με κανέναν, αλλά να αξιοποιήσουμε σωστά και νόμιμα την παραλιακή μας περιοχή. Εμείς δεν φοβόμαστε το θέμα του Νατούρα 2000, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε και τις πρόνοιες του Νατούρα για προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής της Αγίας Θέκλας», τόνισε επίσης ο δήμαρχος Σωτήρας.

Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας ακριβώς υπόψη ότι υπάρχουν ειδικά κονδύλια χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Νατούρα, ο Δήμος Σωτήρας θα προτείνει την κατασκευή αυτών των μικρών νησιών εντός της θαλάσσιας περιοχής της Αγίας Θέκλας «για να προστατευτούν τα πουλιά, εξάλλου με αυτό τον στόχο εφαρμόστηκε το Νατούρα στη συγκεκριμένη περιοχή».

«Το μεγάλο έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας θα μας επηρεάσει θετικά κι εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι στόχος μας είναι η αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και όσους άλλους εμπλέκονται στο έργο. Αλλά ταυτόχρονα, η Σωτήρα ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της ανάπτυξης -στα δικά της όρια βεβαίως», σημείωσε ο δήμαρχος Σωτήρας.

Ο κ. Ττάκκας δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιστολή του προς τον Δήμο της Σωτήρας έχει διευκρινίσει ότι το μέρος της έκθεσής του που αναφερόταν στις εγκαταστάσεις του δήμου και γινόταν εισήγηση κατεδάφισής τους δεν αποτελεί το καθαυτό τμήμα της έκθεσης και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

a1 8 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

«Θέλουμε ανάπτυξη, όπως και η Αγία Νάπα»

Στις δηλώσεις του ο κ. Ττάκκας τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Σωτήρα αποτελεί συνέχεια της παραλιακής περιοχής της Αγίας Νάπας και, κατά την άποψη των κατοίκων της, δεν μπορεί να σταματά η αξιοποίηση αυτής της ζώνης στα όρια της Αγίας Νάπας. «Είμαστε φυσική συνέχεια της Αγίας Νάπας. Θέλουμε και εμείς να αξιοποιήσουμε αυτό τον πλούτο που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου μας», υπογράμμισε ο κ. Ττάκκας.

Θέλοντας να εξάρει τα θετικά αποτελέσματα που είχε για τον δήμο η δημιουργία τουριστικής καφετερίας και άλλων υποδομών στην παραλία της Αγίας Θέκλας, ο δήμαρχος Σωτήρας ανέφερε πως τα έσοδα από την εκμετάλλευσή της πριν από τρία χρόνια ήταν €24.000 ετησίως, ενώ το 2014 έφτασαν τις €150.000, μετά την υλοποίηση των έργων. Φέτος ο δήμος προσδοκά σε έσοδα πέραν των €200.000.

Σε σχέση με τη δημιουργία νησιών στη θαλάσσια ζώνη της Αγίας Θέκλας, ο δήμαρχος Σωτήρας αποκάλυψε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» πως την περασμένη βδομάδα έγινε δημόσια διαβούλευση και με την εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Περιοχής Αγίας Θέκλας. Συμφωνήθηκε όπως ο σχεδιασμός κινηθεί σε πλαίσια που να μην προκαλείται ρήξη με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών. Επισημάνθηκε επίσης όπως το έργο μπορεί να τύχει και αξιοποίησης, όπως π.χ. δημιουργία παρατηρητηρίων, γεφυρών προσέγγισης σε αυτά κ.λπ.

Επίσης, το Διαχειριστικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορες άλλες πτυχές, όπως χώρους στάθμευσης, κτηριακές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται στο πλαίσιο συγκροτημένης ορθολογιστικής ανάπτυξης, με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη του χαρακτήρα και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ