Χριστόφιας: Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Μιλτιάδη

a 118 Ειδήσεις
a 1607 Ειδήσεις

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου τις απαιτήσεις του εργολάβου και άλλοτε στενού του φίλου Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο οποίος κίνησε νομική διαδικασία ώστε να μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον Δημήτρη Χριστόφια για δάνειο ύψους €2 εκατ. που εγγυήθηκε ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου, όταν ήταν πρόεδρος της Ομόνοιας.

Ο κ. Νεοφύτου θεωρεί πως ο κ. Χριστόφιας έχει ευθύνη στη σύναψη του δανείου και στο γεγονός ότι εγγυήθηκε την εξόφληση του ο πρόεδρος του σωματείου.

Ο εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, Χρίστος Πουτζιουρής, κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες του κ. Νεοφύτου ο οποίος τον θεώρησε ως «τριτοδιάδικο» στην υπόθεση του δανείου, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταχωρηθεί αίτηση παραμερισμού της «ειδοποίησης τριτοδιάδικου» που εξέδωσε η πλευρά του κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Πουτζιουρής ανέφερε πως η πλευρά του κ. Νεοφύτου θέλει να εμπλέξει τον πελάτη του, ώστε σε περίπτωση που το Δικαστήριο καταδικάσει τον κ. Νεοφύτου, να διεκδικήσει από τον κ. Χριστόφια να καταβάλει μέρος του οφειλόμενου ποσού.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταχωρήσουμε αίτηση παραμερισμού της ειδοποίησης «τριτοδιάδικου», επειδή θεωρούμε πως δεν υπάρχει κανένα πραγματικό υπόβαθρο στα όσα ισχυρίζεται η άλλη πλευρά, είπε ο κ. Πουτζιουρής, ο οποίος πρόσθεσε: Ουδεμία συμβατική δέσμευση ανέλαβε ο κ. Χριστόφιας ούτε και υπάρχει κάποιο έγγραφο το οποίο να τον εμπλέκει στη σύναψη του δανείου και στο γεγονός ότι ο κ. Νεοφύτου ανέλαβε ως εγγυητής να αποπληρώσει το δάνειο.

«Πρόκειται για κουβέντες του καφενέ, για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση την οποία χρησιμοποίησε πρόσφατα και υπουργός της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Πουτζιουρής.

Αν και ανέφερε ότι δεν θέλει να πει περισσότερα επειδή εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου, δήλωσε πως η άλλη πλευρά εξέφρασε διάφορους ισχυρισμούς, όχι μόνο αβάσιμους αλλά και ψευδείς, οι οποίοι συγκρούονται με τις σταθερές θέσεις του πελάτη του, ο οποίος τις έχει δημοσιοποιήσει ήδη.

Περαιτέρω ο κ. Πουτζιουρής χαρακτήρισε ως σκανδαλώδη, ενοχλητικά και στερούμενα πραγματικού υποβάθρου τα όσα υποστηρίζει η άλλη πλευρά.

Η αίτηση τριτοδιάδικου υποβάλλεται, ώστε σε περίπτωση που καταδικαστεί κάποιος, να αιτηθεί συνεισφορά από κάποιον άλλο από τον οποίο έχει κάποια απαίτηση. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Πουτζιουρής, αν δεν καταδικαστεί ο Μιλτιάδης Νεοφύτου δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα συμμετοχής του κ. Χριστόφια στην αποπληρωμή του δανείου. Ωστόσο, σε περίπτωση που καταδικαστεί ο κ. Νεοφύτου, επιδιώκει να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Ο δικηγόρος του κ. Χριστόφια διευκρίνισε, πως για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει αποζημιώσεις από κάποιον τρίτο θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες, κατά την εκτίμησή του, δεν συντρέχουν στην παρούσα περίπτωση.

Ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου στηρίζεται στη Διάταξη 10 των θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας, με βάση την οποία δίνεται στον εναγόμενο (στην προκειμένη περίπτωση στο Μιλτιάδη Νεοφύτου) το δικαίωμα να προσθέσει τριτοδιάδικο (στην προκειμένη περίπτωση τον Δημήτρη Χριστόφια) στη διαδικασία, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτόν

Η σύμβαση του δανείου από την Russian Commercial Bank στην ΟΜΟΝΟΙΑ υπεγράφη στις 18/1/2012 και το δάνειο θα εξοφλείτο στις 18/01/2013. Το δάνειο δεν αποπληρώθηκε και στις 15/04/2013 η τράπεζα καταχώρησε αγωγή στο Δικαστήριο.

Η διαδικασία «τριτοδιάδικου» μπορεί να παραμεριστεί οποιαδήποτε στιγμή από το Δικαστήριο. Εντός παρελθόντος Δεκεμβρίου ο κ. Μιλτιάδης προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης εμπλέκοντας τον κ. Χριστόφια, ο οποίος εμφανίστηκε (διά των δικηγόρων του) στις 2 τρέχοντος μηνός. Την άλλη βδομάδα αναμένεται να ζητήσει παραμερισμό της διαδικασίας τριτοδιαδίκου.

Η Ομόνοια αγνοούσε τα του δανείου

Τέως μέλος του συμβουλίου της Ομόνοιας υποστήριξε ότι η σύναψη του δανείου ήταν άγνωστη στο Δ.Σ. του σωματείου και ότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα και κατά συνέπεια δεν ελήφθη απόφαση σύναψης του δανείου.

Το ίδιο μέλος υποστήριξε επίσης πως, με βάση το καταστατικό του σωματείου, για σύναψη δανείου πέραν του €1 εκατ. χρειάζεται και έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Όταν το συμβούλιο έλαβε γνώση, μετά την αποχώρηση του κ. Νεοφύτου, μέλη του συμβουλίου υποστήριξαν ότι το δάνειο δεν δεσμεύει το σωματείο αφού δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες. Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με εκπροσώπους της τράπεζας, η οποία επέμεινε στην εξόφληση του δανείου και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης διεκδικώντας τα €2 εκατ. από την Ομόνοια και τον κ. Νεοφύτου.

Εκκρεμούν και άλλα

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου διεκδίκησε από τον κ. Χριστόφια και περίπου €600.000 ευρώ για εργασίες τις οποίες εκτέλεσε σε δύο σπίτια του ως εργολάβος.

Από πλευράς του ο κ. Χριστόφιας αμφισβήτησε το ύψος των απαιτήσεων και μάλιστα υποστήριξε ότι παρακαλούσε τον κ. Νεοφύτου να πληρωθεί και τελικά πληρώθηκε με το ζόρι ποσό €270.000, ενώ αρνείτο για δύο χρόνια να πάρει το ποσόν που του προσέφερε η οικογένεια του κ. Χριστόφια.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ