Πρύτανης Παν. Κύπρου: Καταργήστε τις εισαγωγικές εξετάσεις

CEB1 51 Ειδήσεις, Παιδεία
Κατάργηση των εξετάσεων για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόσβαση όλων των υποψηφίων, κατά τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους, εισηγείται ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

CEB1 1840 Ειδήσεις, Παιδεία

Ο ίδιος κατέθεσε την πρότασή του, επίσημα, κατά τη χθεσινή συνεδρία των Συμβουλίων Παιδείας, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων, σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης. Η αιφνιδιαστική εισήγηση του πρύτανη προκάλεσε την έκπληξη των παρευρισκομένων, αλλά και ποικίλες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοφίδης προτείνει στο υπουργείο Παιδείας την κατάργηση των εξετάσεων για σκοπούς εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Εισηγείται όπως, όλοι οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί για φοίτηση στον κλάδο της επιλογής τους, κατά τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους. Στη συνέχεια, τον δεύτερο χρόνο, να συνεχίζουν εκείνοι που εξασφαλίζουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων του κάθε τμήματος. Δηλαδή, κατά το δεύτερο έτος να γίνεται «ξεκαθάρισμα», κατά τα πρότυπα του γαλλικού συστήματος.

Ο πρύτανης εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης θα στοιχίσει γύρω στα €5 εκατομμύρια, σημειώνοντας ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, καθώς δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Υποστήριξε ακόμα, ότι θα επιτρέψει στο δημόσιο σχολείο να επικεντρωθεί στον ρόλο του, που είναι το απολυτήριο, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει τους μαθητές από τα φροντιστήρια.

Κατά τ’ άλλα, στη χθεσινή συνεδρία των Συμβουλίων Δημοτικής, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε η πρόταση της επιτροπής για τις Παγκύπριες που προνοεί μεταξύ άλλων: διαχωρισμό των απολυτήριων εξετάσεων από τις εξετάσεις πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την καθιέρωση εξετάσεων τετραμήνων για σκοπούς διαμορφωτικής αξιολόγησης. Επίσης, οι ανεξετάσεις Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν Ιούνιο, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών, να προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία δύο εβδομάδων.

Το υπουργείο έθεσε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών εταίρων, χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους. Στόχος είναι η διαμόρφωση τελικής πρότασης και η προώθηση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή πριν την εκπνοή του 2015, με απώτερο σκοπό την εφαρμογή νέου εξεταστικού συστήματος από την επόμενη σχολική χρονιά 2016-17.