Συμμόρφωση Χάσικου για Κόσιη

CEB1 101 Ειδήσεις
Ανέστειλε τη συμφωνία για το ΟΕΔΑ λόγω Ελεγκτή.
Μετά τη σφοδρή και δημόσια αντιπαράθεση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Σωκράτης Χάσικος αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην ΚΕΑΑ για εξέταση.

CEB1 1891 Ειδήσεις

Να αναστείλει την υπογραφή της επταετούς επέκτασης της σύμβασης με τον ανάδοχο της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου (περιοχή Κόσιης) και να παραπέμψει το όλο θέμα στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) για αξιολόγηση αποφάσισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Προέδρου της ΚΕΑΑ, με τον πρώτο να μεταφέρει στον δεύτερο την απόφαση του Υπουργού να παραπέμψει τον φάκελο της νέας συμφωνίας με τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ Κόσιης στην ΚΕΑΑ για εξέταση, σε σχέση με τη νομιμότητά της.

«Θα εξετάσουμε τις αλλαγές στη σύμβαση»
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε με δήλωσή του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΚΕΑΑ Στράτης Ματθαίου, αναφέροντας πως «υπάρχει συνεννόηση με τον Γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών να τεθεί το θέμα προς εξέταση στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Συνέχισε λέγοντας πως θα εξεταστούν και με την ανάδοχο εταιρεία οποιασδήποτε ουσιώδες αλλαγές ή τροποποιήσεις στη δημόσια σύμβαση. Σημειώνεται πως η απόφαση που θα λάβει η ΚΕΑΑ για το θέμα είναι δεσμευτική για το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των σχετικών κανονισμών.

Οι προειδοποιήσεις και ο «μπαμπούλας»
Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να παραπέμψει το θέμα στην ΚΕΑΑ λαμβάνεται λίγες βδομάδες αφότου ξέσπασε η σφοδρή και δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αφορμή τις έντονες επιφυλάξεις του τελευταίου σε σχέση με τη νομιμότητα της επταετούς επέκτασης της σύμβασης, χωρίς την προκήρυξη προσφορών, ως αντάλλαγμα για μείωση των τελών. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, στον Σωκράτη Χάσικο την παραπομπή του θέματος για εξέταση στην ΚΕΑΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αντιπαράθεση έγινε δημόσια όταν η «Σημερινή» αποκάλυψε το περιεχόμενο δύο προειδοποιητικών επιστολών του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Ελεγκτής τόνιζε στις επιστολές του κινδύνους που υπάρχουν για ενδεχόμενη επιβολή ευρωπαϊκών προστίμων εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο Ανάδοχος της ΟΕΔΑ Κόσιης είναι εταιρεία συμφερόντων ομίλου-κολοσσού στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, της γνωστής οικογένειας Μπόμπολα. Σε δηλώσεις ο Υπουργός ανέφερε πως η συμφωνία εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς μειώνονται σημαντικά τα τέλη και πως ο Ελεγκτής δεν μπορεί να την αποτρέψει. Χαρακτήρισε τον Ελεγκτή μπαμπούλα για τους δημοσίους υπαλλήλους και ότι συμπεριφέρεται σαν εκτελεστική εξουσία. Ο Γενικός Ελεγκτής, που απέφυγε να απαντήσει στους χαρακτηρισμούς, δήλωσε πως ο μόνος κερδισμένος από τη συμφωνία είναι ο εργολάβος.

Συζητείται στη βουλή την Τρίτη
Το επόμενο σήριαλ μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, ενδεχομένως να παιχτεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Όπως πληροφορούμαστε το θέμα της σύμβασης για την ΟΕΔΑ Κόσιης έχει προγραμματιστεί για συζήτηση στη Συνεδρία της Επιτροπή Ελέγχου, που αρχίζει στις 10:30 το πρωί. Χάσικος και Οδυσσέας έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν.

Υπέρ της συμφωνίας οι Δήμοι
Στο μεταξύ, την άμεση εφαρμογή της νέας συμφωνίας για σημαντική μείωση του κόστους που θα πληρώνουν στο ΧΥΤΥ Κόσιης ζητούν, μέσω χθεσινής ανακοίνωσής τους, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, προειδοποιώντας με δραστικά μέτρα. Αναφέρουν στην ανακοίνωση πως η λειτουργία της ΟΕΔΑ Κόσιης έχει γονατίσει τους Δήμους μας οικονομικά και πως η υφιστάμενη συμφωνία κρίθηκε από όλους ως άδικη και ετεροβαρής.

Πηγή: Φιλελεύθερος