Αποναρκοθετούν την περιοχή Κάπαρη στη Νεκρή Ζώνη δίπλα στο φυλάκιο των ΗΕ

a Ειδήσεις
a 60 Ειδήσεις

Από την περασμένη Δευτέρα ειδικό συνεργείο ναρκαλιευτών των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποκαλύφθηκε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1, έχει αρχίσει εργασίες αποναρκοθέτησης, στην περιοχή της Αμμοχώστου εντός της νεκρής ζώνης των Δήμου Παραλιμνίου και Δερύνειας.

Στα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1 από την νεκρή ζώνη στην περιοχή Κάπαρη, φαίνονται οι εργασίες που εκτελούνται από την περασμένη Δευτέρα για εντοπισμό και καταστροφή ναρκών.

Η αποναρκοθέτηση δεν αποκλείεται να έχει σχέση με το πακέτο που προωθεί ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Την αποστολή έχει αναλάβει η ειδική ομάδα ναρκαλιευτών της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, η οποία αποτελείται από 21 μέλη από την Καμπότζη.

Στο παρόν στάδιο οι εργασίες εκτελούνται, σε χείμαρρο δίπλα από την θάλασσα και συγκεκριμένα κάτω από το παρατηρητήριο 146 του ΟΗΕ και απέναντι από την σκοπιά νούμερο ένα των κατοχικών στρατευμάτων.

Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1974, πριν οριοθετηθεί η γραμμή κατάπαυσης τους πυρός τα κατοχικά στρατεύματα προχώρησαν στην στρώση μεγάλου αριθμού αντιαρματικών ναρκών μεταξύ της Κάτω Δερύνειας μέχρι και τον Κάππαρη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ναρκοπέδια είναι εικονικά.

Όπως δήλωσε ο Δημοτικός Γραμματέας Δερύνειας, Τάσος Χατζηλευτέρης, “στην περιοχή της Δερύνειας φαίνεται να υπάρχουν οργανωμένα ναρκοπέδια ή και ανοργάνωτα ακόμη και μη εκραγέντα βλήματα χωρίς να μπορούμε να πούμε αν προέρχονται από πυροβόλα όπλα , όλμους ή και την αεροπορία”.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, η αποναρκοθέτηση αποτελούσε πάγιο αίτημα των αρχών και των αγροτών της περιοχής: “Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αγροτών των κτηνοτρόφων και όσων έχουν σχέση με την περιοχή της ουδέτερης ζώνης. Η πλείστη περιοχή της Δερύνειας που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη είναι σηματοδοτημένη ως ναρκοπέδιο.”

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προχωρήσει σε ειδικές διευθετήσεις με τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε να μπορούν να συλλέγουν τη σοδειά τους.

Αποναρκοθετούν την Αμμόχωστο; Κινήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται στην περιοχή της νεκρης ζωνης στην Αμμόχωστο, οι εργασίες των ναρκαλιευτών των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι εργάζονται για αποναρκοθετηση της περιοχής.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην περιοχή Καπαρη, βρίσκεται τουρκικό ναρκοπέδιο φαίνονται ναρκαλιευτές, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για αποναρκοθέτηση της περιοχής.

Οι ναρκαλιευτές φαίνονται να φορούν και ειδικό κράνος ασφαλείας, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούν σχεδιαγράμματα όπου καταγράφουν τις νάρκες που εντοπίζουν. Πρόκειται σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στον ΑΝΤ1 για το πρώτο στάδιο, της άρσης των ναρκοπεδίων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι εργασίες άρχισαν στις 19 Μαΐου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 του μήνα. Στην περιοχή υπάρχει και σήμερα έντονη κινητικότητα με τα 21 μέλη του συνεργείου από την Καμπότζη να διεξάγουν έρευνες για το κατά πόσον τα ναρκοπέδια είναι υπαρκτά.

Σύμφωνα και με το δήμαρχο Δερύνειας οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαΐου και οι έρευνες ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του δήμου.

Οι γεωργοί της περιοχής χωράφια των οποίων γειτνιάζουν με την περιοχή, ειδοποιήθηκαν να μην πλησιάζουν τον χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες εντός του ναρκοπεδίου, από τις 18 μέχρι τις 30 Μαΐου από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 14.00 το απόγευμα.

Το ΓΕΕΦ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ειδοποιηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.




Πηγή: ΑΝΤ1