Το άρθρο του Φιλελευθέρου:
Αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία της Σωτήρας
Η καταστροφή περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Φύση 2000 συνεχίζεται σε όλη την Κύπρο, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα. Μετά τις Αλυκές Λάρνακας και την Πόλη Χρυσοχούς, σειρά παίρνει η παραλία της Σωτήρας. Τη διεξαγωγή παράνομων εργασιών σε δύο παραλιακά τμήματα της περιοχής Σωτήρας εκ μέρους του Δήμου Σωτήρας (τοποθεσία Αγία Θέκλα), χωρίς την εξασφάλιση εκ μέρους του δήμου των απαιτούμενων αδειών, καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Οι εργασίες αυτές που έχουν αλλοιώσει πλήρως το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής Δικτύου Φύση 2000 για προστασία των πτηνών και οι οποίες πλέον επηρεάζουν σε σοβαρό βαθμό τις ανέσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε:
α) Πλήρης εκβραχισμός της παραλίας σε δύο μεγάλα τμήματα για δημιουργία εκ μέρους του δήμου δημόσιας παραλίας.
β) Μεταφορά άμμου από άγνωστη περιοχή στα δύο πιο πάνω παραλιακά τμήματα και τοποθέτηση με ακαλαίσθητο τρόπο κάθετων βράχων ή/και προκατασκευασμένων τοίχων από μπετόν για σκοπούς περίφραξης/απομόνωσής τους.
γ) Ανέγερση οικοδομών εντός πάντοτε της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας που στεγάζουν δημόσια αποχωρητήρια και αποδυτήρια για σκοπούς εξυπηρέτησης της αποκλεισμένης από τον δήμο παραλίας.
δ) Μετατόπιση του παραλιακού εγγεγραμμένου χωματόδρομου σε βάρος κρατικής γης την οποία ο δήμος επέλεξε να οικειοποιηθεί.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους, ο δήμος δεν έχει εξασφαλίσει καμία απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα καταπατούνται νομοθεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Ταμείου Θήρας, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Έργων και του Τμήματος Κτηματολογίου.
Μάλιστα, κάποιες από τις Υπηρεσίες αντέδρασαν προς τον δήμο με σχετική αλληλογραφία, χωρίς όμως ο Δήμος Σωτήρας να τερματίσει τις εργασίες και να αποκαταστήσει την περιοχή Αποφεύγουν να εφαρμόσουν διάταγμα Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει εκδώσει διάταγμα επιβολής (δηλαδή τερματισμό εργασιών), το οποίο ο Δήμος Σωτήρας αγνοεί επιδεικτικά. Οι Οικολόγοι ζητούν την επιβολή του νόμου με την αποκατάσταση της ακτής και την αφαίρεση οποιασδήποτε κατασκευής από την παραλία. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει το όνομα της Κύπρου έναντι αναμενόμενων καταγγελιών στα ευρωπαϊκά όργανα, για μη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δεσμεύσεις της αναφορικά με τις περιοχές προστασίας του Δικτύου Φύση 2000. Σύμφωνα με τους Οικολόγους, θα αποτελέσει επίσης ένδειξη αντικειμενικής άσκησης εξουσίας της Πολιτείας έναντι αυθαιρεσιών από όπου και αν αυτές προέρχονται, για παραδειγματισμό και του πολίτη.
Του: Άγγελου Νικολάου
Το όλο ιστορικό:
Το 2012 το Δημοτικό Συβμούλιο Σωτήρας με ομόφωνη απόφασή του, ξεκίνησε έργα ανάπλασης της παραλιακής περιοχής Σωτήρας με στόχο την προσέλκυση τουριστών. Με μεγάλο σεβασμό στο φυσικό στοιχείο, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στον καθαρισμό των παραλιών από τα αγριόχορτα και τα σκουπίδια για να γίνουν προσιτές σε λουόμενους. Χωρίς έξοδα αλλά και χωρίς επέμβαση στο φυσικό στοιχείο οι παραλίες καθάρισαν εξωτερικά και εγκαταστάθηκαν, μετά από έγκριση του επάρχου Αμμοχώστου, κρεββατάκια και ομπρέλες. Επίσης, μετά και από παρότρυνση του ΚΟΤ εγκαταστάθηκαν υπηρεσίες που προσφέρονται σε Άτομα με Αναπηρία, ντουζ και τουαλέτες για το κοινό.
Το όλο πρόβλημα, όμως, το οποίο φάνηκε στην πορεία ήταν πως ολόκληρη η περιοχή από τον ποταμό του Λιοπετρίου μέχρι και τον Μακρόνησο εντάσσεται στο σχέδιο Natura 2000, στην ένταξη του οποίου προχώρησε αυτόκλητα η τότε κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση στην Τοπική Αρχή. Ο λόγος ένταξης στο σχέδιο Natura, κατά την Υπηρεσία Θήρας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι η εμφάνιση σπανίως ενός θαλασσόγλαρου. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι γιατί η περιοχή του Μακρονήσου, του ξενοδοχείου “Dome” αλλά και η νέα μαρίνα που θα ανεγερθεί δεν επηρεάζουν το σχέδιο Natura 2000, ενώ η Σωτήρα το επηρεάζει.
Μετά και από συνάντηση του Δημάρχου Σωτήρας με την προηγούμενη Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ελένη Μαύρου, δόθηκε η διαβεβαίωση πως παρά την ύπαρξη του σχεδίου Natura, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε κατασκευές, αρκεί να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα το φυσικό στοιχείο, κάτι που ο Δήμος το έκανε.
Επίσης, έχοντας ως γνώση το χρονοβόρο των διαδικασιών της γραφειοκρατίας και του Δημοσίου Τομέα για την έκδοση αδειών, ο Δ¨ημος επιθυμώντας -επιτέλους- την ανάπτυξη της Σωτήρας προχώρησε εσπευσμένα σε ενέργειες που θα καθιστούσαν τις παραλίες εφικτές για όλους χωρίς κανένα επηρεασμό του φυσικού στοιχείου.
Επίσης, η καταγγελία για εκβραχισμό δεν ισχύει αλλά ούτε και η μεταφορά ξένου άμμου, αφού ο υπεύθυνος της παραλίας, μεταφέρει προς το εξωτερικό της παραλίας τον άμμο τον χειμώνα για προστασία του.
Σημαντική είναι και η διαβεβαίωση του αναπληρωτή και του βοηθού επάρχου Αμμοχώστου, οι οποίοι στηρίζουν τη Σωτήρα, λέγοντας πως “σε καμία άλλη παραλία στην Κύπρο δεν εκδόθηκαν άδειες πριν την ανέγερση ακόμα και τερατουργημάτων, αλλά στη Σωτήρα απαιτούνται όλα να γίνουν με την τελευταία λεπτομέρεια”.
Αυτό που διαφαίνεται σαν ερωτηματικό είναι γιατί κάποιοι δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη της Σωτήρας και πιέζουν να παραμείνει πάντα ο φτωχός και υπανάπτυκτος συγγενής, προβαίνοντας καθημερινά και με τόσο ζήλο και θέρμη σε καταγγελίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ανυπόστατες.
SotiraNews.com
Discussion about this post