Δεκάδες εκατομμύρια από το Καζακστάν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου

CE91 4 Ειδήσεις
CE91 38 Ειδήσεις
Ο Rakhat Aliyev

Διεθνές θρίλερ στην Κύπρο με τα εκατομμύρια της χήρας γκάνγκστερ του Καζακστάν

Διεθνές θρίλερ, που πια έχει επίκεντρο την Κύπρο και αφορά δεκάδες εκατομμύρια του πρώην νούμερο ένα καταζητούμενου του Καζακστάν, Ραχάτ Αλίεφ, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος σε κελί στη Βιέννη όπου κρατείτο, και τα εκατομμύρια τα διαχειρίζεται η χήρα του, Ελνάρα Σιοράζ, δεύτερη σύζυγος του. Ο Αλίεφ, πρώην γαμπρός του Προέδρου του Καζακστάν, κατηγορήθηκε για σοβαρά εγκλήματα και η εν εξορία αντιπολίτευση του Καζακστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν πάγωμα των λογαριασμών του πριν τα εξανεμίσει η χήρα. Μεταφέρθηκαν σε διάφορες χώρες μέσω υπεράκτιων εταιρειών και στην Κύπρο έχει εντοπιστεί διαδρομή 33,8 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία κατέληξαν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου.

Εν εξορία ηγέτες της αντιπολίτευσης του Καζακστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν όπως τεθεί μπλόκο σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων, στο όνομα του αποθανόντα Ραχάτ Αλίεφ, πρώην γαμπρού του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, και οι οποίοι λογαριασμοί είναι τώρα υπό τον έλεγχο της χήρας Ελνάρα Σιοράζ.

Από τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση από τις Κυπριακές Αρχές, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε Αυστρία, Ελλάδα και Καζακστάν έχουν ήδη παγώσει όλοι οι λογαριασμοί που αφορούν τον Αλίεφ.

Ο Ραχάτ Αλίεφ, διπλωμάτης του Καζακστάν και μεγαλοεπιχειρηματίας, ενόσω ήταν γαμβρός του Ναζαρμπάγεφ είχε κατηγορηθεί από τις Αυστριακές Αρχές για σειρά σοβαρών εγκλημάτων, όπως για τη δολοφονία δύο Καζάκων τραπεζιτών, για ξέπλυμα χρήματος κ.τ.λ.

Τον Μάρτιο του 2015, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στη Βιέννη όπου εκρατείτο, χωρίς να έχει εξιχνιαστεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή έγκλημα. Η εγκληματική δραστηριότητα του Αλίεφ είχε απασχολήσει τις Αρχές πολλών χωρών αλλά και της χώρας του και εθεωρείτο ο «καταζητούμενος Νο 1» του Καζακστάν.

Η εγκληματική δραστηριότητα του Αλίεφ είχε απασχολήσει τις Αρχές πολλών χωρών αλλά και της χώρας του και εθεωρείτο ο «καταζητούμενος No 1» του Καζακστόν. Μέρος της τεράστιας περιουσίας του που απέκτησε πριν και ενόσω ήταν γαμβρός του ισχυρού άντρα του Καζακστάν εντοπίστηκε τόσο σε προσωπικούς του λογαριασμούς όσο και λογαριασμούς ελεγχόμενων από τον ίδιο υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με σειρά στοιχείων, η περιουσία του στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες, πέρασε στα χέρια της δεύτερης συζύγου του, Ελνάρα Σιοράζ, η οποία απέκτησε χάρις στον σύζυγο της αυστριακή υπηκοότητα και διέμενε στη Βιέννη.

CEB11 8 Ειδήσεις
Η χήρα του Aliyev, Elnara Shorazova

Ο Ραχάτ Αλίεφ, σύμφωνα με τις αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, πέραν των δολοφονιών και του ξεπλύματος χρήματος, μέσα από τη δύναμη που του εξασφάλιζαν ισχυροί παράγοντες και πολιτικοί της χώρας του όντας γαμβρός του ισχυρότερου άντρα -του Προέδρου- του Καζακστύν, κατάφερε να υφαρπάσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να τα διακινήσει σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα και άλλες χώρες μέσω Αυστρίας όπου για ένα διάστημα είχε διοριστεί στην Αυστρία και είχε ασυλία, αλλά και μέσω Λιβάνου όπου είχε δραστηριότητα και στενούς συγγενείς ως αχυράνθρωπους.

Δεκάδες συμπατριώτες του που θεωρούν ότι ήταν θύματα υφαρπαγής των περιουσιών τους και των επιχειρήσεων τους από τον Αλίεφ, ψάχνουν τώρα τρόπους να ανακτήσουν τα κλεμμένα, όπως ισχυρίζονται, εκατομμύρια, τα οποία παράλληλα διαχειρίζεται η χήρα κληρονόμος Ελνάρα Σιοράζ. Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Σερίκ Μεντετβέκοφ, πρώην ιδιοκτήτης μεγάλου συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης του Καζακστάν που διώχθηκε ενώ τα μέσα ενημέρωσης που είχε βρέθηκαν στα χέρια του Αλίεφ. Ο ίδιος που ήταν τότε και στέλεχος της αντιπολίτευσης της χώρας βρέθηκε εξόριστος στη Γερμανία. Τώρα κινείται σε διάφορες χώρες, ώστε να αποτρέψει τη δια κίνηση των δεκάδων εκατομμυρίων του Αλίεφ από τη χήρα. Ελλάδα. Μάλτα, Αυστρία, Καζακστόν και Λιχτενστάιν έχουν ήδη παγοποιήσει τους λογαριασμούς του Αλίεφ και της χήρας του. Το τελευταίο τριήμερο ο Μεντετβέκοφ βρέθηκε στην Κύπρο, προσπαθώντας να πείσει τις κυπριακές διωκτικές Αρχές και την Κεντρική Τράπεζα να πράξουν το ίδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελνάρα Σιοράζ προσπαθεί ήδη να μεταφέρει τα χρήματα από την κυπριακή υπεράκτια εταιρεία προς το εξωτερικό για αγορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Σερίκ Μεντετβέκοφ, έχουν εντοπιστεί περίπου $400 εκατ. σε διάφορους λογαριασμούς του Αλίεφ. Το συνολικό ποσό που αναζητείται πλησιάζει το $1 δισ. Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση:

Πρώτο, το ότι δεν πρόκειται για κυπριακή εταιρεία, αλλά για εταιρεία, καταχωρημένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με έδρα την Κύπρο.
Δεύτερο, μεγάλο ποσό της τάξης αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκε στην Κύπρο μέσω Λιβάνου, ακριβώς μετά το κούρεμα και την τραπεζική κρίση του 2013. Η αρχική προσπάθεια να κατατεθούν σε λογαριασμό στην Ελληνική Τράπεζα απέτυχε λόγω άρνησης της τράπεζας, αλλά βρέθηκαν αμέσως μετά σε λογαριασμό της μικρής προσφυγικής ΣΠΕ Αμμοχώστου στη Λάρνακα.

Ζητούν έρευνα για $33,8 εκατ. στη Συνεργατική

Στοιχεία για λογαριασμούς στη ΣΠΕ Αμμοχώστου δόθηκαν τα τελευταία 24ωρα εκ μέρους 16 θυμάτων του Ραζάτ Αλίεφ στις διωκτικές αρχές και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σε αντίθεση με άλλες Τράπεζες που αρνήθηκαν να ανοίξουν τέτοιους λογαριασμούς, σημειώνεται σε έκθεση στοιχείων που παρέδωσαν οι παραπονούμενοι στην Κεντρική Τράπεζα, η ΣΠΕ Αμμοχώστου άνοιξε λογαριασμούς και δέχθηκε τις καταθέσεις εκατομμυρίων από τους υπόπτους. Πρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα, ανοίχθηκαν λογαριασμοί για εγγεγραμμένες στις Παρθένους Νήσους υπεράκτιες εταιρείες “Zirtovia Ltd” και “Nomunverto Ltd”, όπως και στη χήρα και τα παιδιά για διασπορά και απομάκρυνση των μεγάλων καταθέσεων.

Στην Ελληνική Τράπεζα είχαν μεταφερθεί αρχικά μέσω Λιβάνου $3.8 εκατ., όμως σχεδόν αμέσως η Τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό. Τα λεφτά μεταφέρθηκαν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου όπου μετέπειτα ο Αλίεφ κατέθεσε ακόμα $30 εκατ. Με χθεσινό γραπτό αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα ζητείται ακόμα και η δίωξη της ΣΠΕ Αμμοχώστου.

Απορρίφθηκε αίτηση για υπηκοότητα

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο Αλίεφ στα μέρα τον 2013, παράλληλα με τη μεταφορά περίπου $33 εκατ. στην Κύπρο, είχε προχωρήσει σε διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Την αίτησή του απέρριψε, όμως, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η απόρριψη του Υπουργικού επισφραγίστηκε και με απόρριψη προσφυγής του Αλίεφ.

Πηγή: Φιλελεύθερος (Πέτρος Θεοχαρίδης)