Ιωνάς Νικολάου: “Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο”

a 53 Ειδήσεις
a 1545 Ειδήσεις

Ο κοινός αγώνας ενάντια στη βία στον χώρο του αθλητισμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει και οφείλουμε να κερδίσουμε τόσο ως πολιτεία όσο και ως κοινωνία, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της εκπαίδευσης των Υπεύθυνων Ασφαλείας Σταδίων και των Υπεύθυνων Ασφαλείας Αγώνων της Αστυνομίας, που πραγματοποίησε η ΟΥΕΦΑ, στην παρουσία του Κύπριου Αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Μάριου Λευκαρίτη και της Πρέσβειρας Fair Play της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Είμαστε αποφασισμένοι, και το δηλώνω και από αυτό εδώ το βήμα, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με την εφαρμογή όλων των μέτρων που θα βοηθήσουν στον στόχο μας, περιλαμβανομένης της εισαγωγής της κάρτας φιλάθλου και της κατάργηση της ανωνυμίας», επισήμανε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητά της και το πειστικότερο επιχείρημα για την επιμονή μας».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «ως πολιτεία έχουμε πρόσφατα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο, με την προσθήκη νέων αδικημάτων και αυστηρότερων ποινών, με την επιβολή του αποκλεισμού από τα γήπεδα όσων καταφεύγουν σε πράξεις χουλιγκανισμού και την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, με στόχο να θωρακιστεί το άθλημα».

Στόχος, συνέχισε, είναι να επιστρέψουν στα γήπεδα οι υγιείς φίλαθλοι, οι πολίτες που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και την ίδια στιγμή να αναβαθμιστεί το αθλητικό προϊόν της Κύπρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια προβάλλεται με επιτυχία από τις ομάδες μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να προστατεύσει το ποδόσφαιρο»

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προστατεύσει το ποδόσφαιρο από εκείνους που είτε δεν έχουν σχέση με το άθλημα, είτε καταλήγουν σε πράξεις βίας είτε ενεργούν κατά τρόπο εκδικητικό, εξέφρασε ο Υπουργός καλώντας παράλληλα την ΚΟΠ να εξετάζει τις εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται.

Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη βόμβας έξω από την οικία της μητέρας του διαιτητή Θωμά Μούσκου, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Αστυνομία θα διερευνήσει κάθε ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι “θα διερευνηθεί και ο ισχυρισμός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με το ποδόσφαιρο και στα πλαίσια αυτής της διερεύνησης θα διερευνηθούν και όλες οι προεκτάσεις αυτού του συμπεράσματος”.

Είναι η τέταρτη βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με τον Υπουργό, που γίνεται τον τελευταίο χρόνο και όπως και οι προηγούμενες θα διερευνηθούν πλήρως με σκοπό να υπάρξει πλήρης εξιχνίαση και να βρεθούν εκείνοι που συνδέονται πίσω από αυτή την επίθεση.

Αν αυτή, συνέχισε, συνδέεται και με το ποδόσφαιρο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ανησυχητικά καθότι φαίνεται κάποιοι, αν δεν αρέσει η συμπεριφορά ενός διαιτητή ή η διαιτησία που γίνεται σε ένα γήπεδο είναι έτοιμοι και δεν διστάζουν ακόμη και να προβούν σε αυτού του είδους τις πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα και εξάγονται ανησυχητικά συμπεράσματα.

“Είναι πραγματικά απαράδεκτα και πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι φορείς περιλαμβανομένων και των σωματείων ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην δίνονται οποιαδήποτε κίνητρα σε κάποιους οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν θέλει να συνδέσει την αναφορά αυτή με το συγκεκριμένο περιστατικό”.

Όταν λέμε, συνέχισε, “ότι πρέπει να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις αυτό πρέπει να γίνεται και πρέπει και η ΚΟΠ να αρχίσει να εφαρμόζει αυτό που επιβάλλεται να εφαρμόσει”.

Ερωτηθείς τί πρέπει να κάνει η ΚΟΠ, ο κ. Νικολάου είπε ότι “υπάρχουν και στο καταστατικό της ΚΟΠ, ρητές ρυθμίσεις για τις εμπρηστικές δηλώσεις” και “θα πρέπει να τις εξετάζουν”, προσθέτοντας ότι “κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να είναι και προκλητικές για κάποιους”.

“Θα πρέπει να τις εξετάσουν, να τις διερευνήσουν και αν είναι να προβούν και στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να αφήνονται όλες εκείνες οι αιχμές και να περιμένουμε ότι θα ενεργήσουν όλοι μυαλωμένα και δεν θα έχουμε άλλου είδους ενέργειες”.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι “οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ομαδικά αθλήματα, το ποδόσφαιρο από όλους εκείνους που δεν έχουν σχέση με το άθλημα”.

“Από αυτούς οι οποίοι είτε εντός του γηπέδου είτε εκτός του γηπέδου καταλήγουν σε πράξεις βίας ή και εκείνους οι οποίοι ενεργούν κατά τρόπο εκδικητικό”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κάνει”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει επικριθεί “από κάποιους για την αποφασιστικότητα την οποία έχουμε επιδείξει, καταθέτοντας και προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα”, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα είτε αυτά έχουν να κάνουν με την κάρτα φιλάθλων, είτε με την κατάργηση της ανωνυμίας, είτε με τον αποκλεισμό από τα γήπεδα είτε – πολύ περισσότερο – με παρόμοιες πράξεις όπως αυτές που έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού – αν συνδέεται με το ποδόσφαιρο – σε οικείο σπίτι ενός διαιτητή”.

Σε παρατήρηση ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την Αστυνομία σε προηγούμενες βομβιστικές υποθέσεις, ο κ. Νικολάου είπε ότι “οι διωκτικές αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διερευνηθεί πλήρως κάθε υπόθεση” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτή την φορά θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να υπάρχει και η επιθυμητή κατάληξη που δεν είναι άλλη από το να διαπιστωθεί και να τιμωρηθεί αυτός που προέβη σε αυτή την ενέργεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι “το γήπεδο δεν είναι πεδίο μάχης και το άθλημα είναι για να το χαίρεσαι και όχι για να προκαλεί πράξεις βίας είτε εντός είτε εκτός, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “εκείνοι που αγαπούν τον αθλητισμό είναι εκείνοι που πηγαίνουν στο γήπεδο απολαμβάνουν το θέαμα και δεν νοιώθουν την ανάγκη να εκδικηθούν για οτιδήποτε”.
Δυστυχώς, συνέχισε, στον τόπο μας αρκετοί τέτοιοι και είναι αυτούς που έχουμε ζητήσει και έχουμε επιδιώξει να αφήσουμε εκτός των γηπέδων αν επιθυμούν να συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά και είναι για αυτό που έχουμε καλέσει τα σωματεία να συνεργαστούν μαζί μας.

“Αν κάποιοι νοιώθουν ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο γήπεδο γιατί υπάρχουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας καλά κάνουν να μην έρχονται και να αφήσουν εκείνους που αγαπούν το άθλημα να το απολαμβάνουν όπως δικαιούνται”, πρόσθεσε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ