«Ξεσκονίζουν» λογαριασμούς υπαλλήλων του Κτηματολογίου

a 59 Ειδήσεις
a 1551 Ειδήσεις

Στη διερεύνηση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων υπαλλήλων του Κτηματολογίου προχωρούν οι αστυνομικοί ανακριτές, με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς φαίνεται ότι μέχρι τώρα υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι υπάλληλοι με εικονικές αιτήσεις εξέδιδαν πιστοποιητικά έρευνας ακίνητης περιουσίας ανυποψίαστων πολιτών.

Ερευνάται ακόμα πού κατέληγαν τα πιστοποιητικά και πόσα έβαζαν στην τσέπη οι ύποπτοι υπάλληλοι, ενώ οι υποψίες στρέφονται προς τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να αξιοποιούσαν τα προσωπικά δεδομένα που ελάμβαναν για υποθέσεις με δάνεια πελατών τους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, διατέθηκαν παράνομα προσωπικά δεδομένα 16.300 πολιτών, ενώ εξασφαλίστηκαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία και μαρτυρίες που δικαιολογούν την ποινική δίωξη τουλάχιστον τριών υπαλλήλων του Κτηματολογίου και υπάρχουν ενδείξεις για ανάμειξη άλλων δύο στην υπόθεση.

Η κομπίνα γινόταν σε παγκύπρια βάση, με τα περισσότερα πιστοποιητικά να εκδίδονται στη Λευκωσία όπου ένας μόνο υπάλληλος, ο οποίος μάλιστα δεν εργαζόταν στον αρμόδιο κλάδο του Κτηματολογίου να έχει εκδώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, συνολικά 20.411 πιστοποιητικά έρευνας για 12.630 διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Από αυτή τη δράση το κράτος έχασε χιλιάδες ευρώ από τα τέλη που θα έπρεπε να εισπράττει το Κτηματολόγιο. Για την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών μπορεί να απευθυνθεί στο Κτηματολόγιο μόνο ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Είναι η πρώτη φορά, που η Αστυνομία προχωρεί σε έρευνα περιουσιακών στοιχείων δημοσίων υπαλλήλων που ελέγχονται για κομπίνα.