Μετακίνηση κρατικών υπηρεσιών στο Παραλίμνι εξέτασε η Επ. Ελέγχου

CEB1 49 Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1207 Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου

Την διαδικασία μετακίνησης των υπηρεσιών του Επαρχιακού Κτηματολογίου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι εξέτασε την Πέμπτη η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να εκφράζει επιφυλάξεις για θέματα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, καθώς και για το ύψος του ενοικίου που συμφωνήθηκε και τους Βουλευτές να θέτουν θέμα στις δηλώσεις τους και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία φαίνεται ν` ανήκει σε άλλη εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά.

Έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με την τιμή του ενοικίου που συμφωνήθηκε για την ενοικίαση του κτιρίου για στέγαση των υπηρεσιών του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου, όπως ανέφερε και ο Γενικός Ελεγκτής μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο επίσης, μεταξύ άλλων, για προβλήματα σε ό,τι αφορά την διαδικασία που ακολουθήθηκε σε θέματα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

Προβληματικό, θεωρείται σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία και το γεγονός ότι η εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών διαμόρφωσης των χώρων του κτιρίου με κόστος που εκτιμάται στα €500.000 έχει αναληφθεί από το κράτος ενώ κατά την υπηρεσία θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (ΚΦΣΚ) και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο φορέας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει εξετάσει πολλά προβλήματα που αφορούν σε κτίρια που ενοικιάζει το κράτος και ότι μέσω των ενεργειών του φορέα έχουν γίνει εξοικονομήσεις πέραν των €4,5 εκ. Σε σχέση με το συγκεκριμένο κτίριο, ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι ο ίδιος είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτιρίου στις 29 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα πληρώσει ενοίκιο προτού μπουν όλα τα τμήματα στο χώρο, αλλά και ότι τα 9 χρόνια ενοικίασης του κτιρίου θα αρχίσουν να μετρούν από τότε.

Από την μετακίνηση των γραφείων από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι το κράτος θα εξοικονομήσει €1,9 εκ. ανέφερε στην Επιτροπή ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο οποίος ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι ο ίδιος παρακολούθησε τη διαδικασία λόγω του ότι είχε υπάρξει δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετακίνηση των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης των αποφάσεων της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε ότι τα κτίρια που θα ενοικιάσουμε, έπρεπε να βάλουμε και μισό εκατομμύριο από την τσέπη μας». Η εφεύρεση είναι να νοικιάζουμε από τους ιδιώτες γιατί είναι πιο συμφέρον, αλλά τώρα επεκτείναμε την εφεύρεση, το κράτος να προσθέτει και μισό εκατομμύριο από πάνω», πρόσθεσε.

Έδωσε το παράδειγμα ότι από όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής στη συνεδρία, στη Λευκωσία τα κτίρια ενοικιάζονται προς 10 ευρώ περίπου το τετραγωνικό μέτρο, στο Παραλίμνι είναι 3,34, εμείς ενοικιάσαμε το κτίριο για 9,84.

Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία ανήκει σε άλλη εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά. «Είναι απίστευτο με πόση ελαφρότητα μια γραμμή υπηρεσιακών χειρίστηκαν ένα θέμα τόσο σοβαρό», είπε. Η συζήτηση θα συνεχιστεί, σημείωσε ο κ. Κουλίας, για να μας ενημερώσουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου διευκρίνισε ότι η εξέταση των θεμάτων στην Επιτροπή Ελέγχου «έχει ως στόχο τον έλεγχο των κρατικών δαπανών που γίνονται».

Το κόστος μεταφοράς και λειτουργίας, ανέφερε, «έχει λεχθεί ότι εξοικονομεί προς το κράτος €270.000 ετησίως σε σύγκριση με το Κτηματολόγιο που εδράζεται αυτή τη στιγμή στην επαρχία Λάρνακας».

Σύμφωνα με την ίδια με βάση τα στοιχεία «τίθεται ένα τεράστιο θέμα για την επανεξέταση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την ενοικίαση και τη λειτουργία του Επαρχιακού Κτηματολογίου Λάρνακας και Αμμοχώστου στην επαρχία Λάρνακας γιατί από εκεί θεωρώ ότι ξεκινάει το συγκεκριμένο ζήτημα».

Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι κανένα από το μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία για να δώσει εξηγήσεις. Αναμένουμε απαντήσεις αναφορικά με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή καθώς επίσης και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τα συμβόλαια αλλά και για την επιβολή αποζημιώσεων για καθυστέρηση εργασιών διαμόρφωσης.

«Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκαν αρκετά πληροφοριακά στοιχεία που έχουν ταρακουνήσει όλους μας με κυριότερο το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία που έχει το υποστατικό του οποίου προωθείται η ενοικίαση, ανήκει σε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά», ανέφερε στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά.

Αυτό, πρόσθεσε, «δεν θα ήταν τόσο σημαντικό αν δεν βλέπαμε στην πορεία ότι ενώ είχε καταρχήν προκηρυχθεί η προφορά για ενοικίαση κτιρίου στην ευρύτερη ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στην πορεία διακόπηκε αυτή η διαδικασία, έχει προκύψει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία χαρακτηρίζεται το Παραλίμνι ως το προσωρινό αστικό κέντρο και εκ νέου είχαμε μια νέα προκήρυξη προσφοράς που καθόριζε ότι η ενοικίαση κτιρίου θα έπρεπε να βρίσκεται εντός των ορίων το Δήμου Παραλιμνίου».

Σύμφωνα με την ίδια «όλη αυτή η διαδικασία, αντιλαμβάνεστε, παραπέμπει σε μεγάλες ανησυχίες». Ποιοι ήταν αυτοί, διερωτήθηκε, «που παρέμβηκαν για ν` αλλάξουν ολόκληρες διαδικασίες, και να οδηγήσουν στην ενοικίαση ενός κτιρίου με άγνωστους στην ουσία ιδιοκτήτες και με έδρα της τον Παναμά»;

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στο θέμα της εξυπηρέτησης του προσφυγικού κόσμου και το αίτημα διατήρησης κάποιων υπηρεσιών στη Λάρνακα. Παρά την πίεση, είπε, «φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ο οποίος και ενέγραψε το θέμα μαζί με τον Γιώργο Περδίκη, ανέφερε ότι «διαπίστωσα και κατήγγειλα αρκετές παρατυπίες όσον αφορά το συγκεκριμένο κτίριο ότι δεν διαθέτει πιστοποιητικό έγκρισης και άδεια χρήσης».

Το πιστοποιητικό έγκρισης για την προκήρυξη, πρόσθεσε, «που αφορούσε τις ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες δεν έχει δοθεί». Η άδεια, συμπλήρωσε, «που έχει ο συγκεκριμένος χώρος είναι για εκθεσιακό χώρο και για γραφεία και αφαιρέθηκε ουσιαστικός όρος όσον αφορά την προκήρυξη που ήταν για τους χώρους στάθμευσης». Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΔΗΚΟ έχει δοθεί πιο μικρός χώρος που αν προχωρούσε με τη σωστή προκήρυξη ενδεχομένως άλλος προσφοροδότης να έπαιρνε την προσφορά. Όλα αυτά έχουν καταγγελθεί.

«Όταν για τον απλό πολίτη για μια άδεια οικοδομής εφαρμόζεται ο περί ρυθμίσεων οδών και οικοδομών νόμος και για το κράτος δεν υφίσταται αυτός ο νόμος αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη», είπε ο κ. Ορφανίδης.

«Από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή προκύπτει ότι έχουν γίνει μια σειρά από καταχρηστικές ενέργειες που ευνόησαν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα το κράτος να ενοικιάζει πανάκριβα γραφεία χωρίς χώρους στάθμευσης, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «το επιχείρημα που προβάλλει το κράτος ότι ενοικίαζε ένα πανάκριβο κτίριο στη Λάρνακα και τώρα θα ενοικιάζει ένα ακόμη λιγότερο πανάκριβο κτίριο στο Παραλίμνι, δεν ισχύει γιατί δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι διορθώνεις ένα λάθος που έκαναν οι προηγούμενοι κάνοντας εσύ καινούριο λάθος».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι θα πρέπει να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις γιατί άλλαξε η προκήρυξη του διαγωνισμού, γιατί μετατράπηκαν οι όροι ώστε να ευνοούν συγκεκριμένο επιχειρηματία, γιατί ανέλαβε το κράτος – κάτι, σύμφωνα με τον ίδιο, πρωτοφανές – τις αλλαγές που χρειάζονται στο κτίριο, και γιατί όλα αυτά έγιναν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από την Πολεοδομία και από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Σε ερώτηση αν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα για την αλλαγή στη προκήρυξη απάντησε «ήταν πολιτική απόφαση, αλλά εμείς βλέπουμε πίσω από αυτή την πολιτική απόφαση ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ύποπτα κίνητρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ