Ιβάν: «Φεύγω με γεμάτη καρδιά»

a 152
a 4421O Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ανάφερε ότι η κούραση και η αλλαγή του ρόλου του στην ομάδα με την πάροδο των χρόνων, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που τον οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανάφερε: «Είμαι σίγουρα συγκινημένος, δεν μπορώ να το κρύψω. Θα ξεκινήσω πρώτα με τα δύο παιχνίδια που έμειναν, παρότι η ομάδα εξασφάλισε το πρωτάθλημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα παιχνίδια όπως όλα τα υπόλοιπα. Και στα δύο παιχνίδια ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί μέχρι το τέλος και επειδή πήραμε το πρωτάθλημα και για να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλες τις ομάδες».

Για την κατάκτηση του τίτλου δήλωσε: «Η ομάδα δίκαια και πανάξια πήρε το πρωτάθλημα. Ίσως στη διάρκεια της χρονιάς υπήρχαν πολλοί που αμφέβαλαν, όμως ξέχασαν ένα σημαντικό πράγμα. Αυτό αφορά το υπόβαθρο που έχει αυτή η ομάδα που είτε έπαιρνε το πρωτάθλημα, είτε το διεκδικούσε μέχρι τέλος. Διαβάζω αρκετά σχόλια για το πώς πήρε το ΑΠΟΕΛ το πρωτάθλημα. Εγώ σας λέω ότι ένας κύριος λόγος που πήρε το πρωτάθλημα είναι αυτό ακριβώς που αντιπροσωπεύει, αυτό που έχει κτίσει τα τελευταία χρόνια, μία δυνατή ομάδα και το ειδικό βάρος της φανέλας. Δευτέρον, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ήταν πιο ισχυρός από τα προηγούμενα χρόνια. Για μένα το φετινό ήταν το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Και παρότι είχαμε και αρκετά προβλήματα καταφέραμε να μείνουμε στη μάχη και να το κατακτήσουμε».

Για τους λόγους που τον οδήγησαν την απόφαση να αποχωρήσει από το ΑΠΟΕΛ, είπε: «Το ένα είναι σίγουρα η κούραση. Ξέρετε, η κούραση δεν αφορά μόνο τη διαδικασία μιας αγωνιστικής περιόδου. Από τη μέρα που τελειώνει το πρωτάθλημα, την επόμενη μέρα είναι στα γραφεία από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα και μετά συνεχίζει την εργασία του στο σπίτι μέχρι αργά τη νύχτα. Γιατί από εκεί που σταματά το πρωτάθλημα, μετά από δύο μήνες έχεις υποχρεώσεις στην Ευρώπη. Στην αρχή υπάρχει σίγουρα ενθουσιασμός. Αργότερα αυτός ο ενθουσιασμός και με τις επιτυχίες θα έλεγα που είχαμε περνάει σε μια υποχρέωση, αυξάνονται οι ευθύνες. Όταν αυξάνονται οι ευθύνες αυξάνεται σίγουρα και η πίεση πάνω στη δουλειά που έχεις να κάνεις.

Δεύτερος λόγος είναι η θέση μου στο ΑΠΟΕΛ. Ο ρόλος του προπονητή είναι ο πλέον βασικός. Όταν προσπαθεί να παραμείνει προσηλωμένος, καταλαβαίνει ότι κάπου, όσο κι αν προσπαθεί, δυσκολεύεται να το κάνει. Και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς είδα τον εαυτό μου να αποκλίνει από τις αρχικές μου θέσεις. Το είπα και στους ποδοσφαιριστές μου. Από ένα σημείο κι έπειτα ήμουν ένας προπονητής που δεν προσπαθούσα να διδάξω τους ποδοσφαιριστές μου, αλλά κοιτούσα το τέλος της χρονιάς. Πηγαίναμε από παιχνίδι σε παιχνίδι με μόνη σκέψη ότι πρέπει να κερδίσουμε. Αυτό συνέβη ακόμα μία χρονιά, όταν παίξαμε με τη Βίσλα. Άρα, όταν καταλαβαίνει κάποιος ότι ο ρόλος του αλλάζει, είναι καλύτερο να αποχωρήσει εκείνη τη στιγμή και να μην γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι και δεν υπάρχει κανένας άλλος».

Στην συνέχεια ευχαρίστησε άπαντες: «Δόξα τω Θεώ φεύγω από αυτή την ομάδα με γεμάτη καρδιά. Είμαι πάντοτε ευγνώμων για όσα μου έχει δώσει η ομάδα αυτά τα 5,5 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ζιβανάρη που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτή την ομάδα και τον κύριο Ερωτοκρίτου και γενικότερα τη διοίκηση για τη συνεργασία που είχαμε και όλα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές μου όλα αυτά χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω το τιμ μου και ιδιαίτερα τον τιμ μάνατζερ Γιώργο Σαββίδη. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ για την ανοχή που είχαν προς εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Περάσαμε, όμως, πολύ ωραία. Πλέον πιστεύω ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα, με τους περισσότερους φιλάθλους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ποτέ δεν άφησαν μόνη την ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένειά μου. Ιδιαίτερα με τα παιδιά μου δεν είχα τόσο χρόνο να ασχοληθώ μαζί τους».

Για τον αντικαταστάτη του στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ, δήλωσε: «Θέλω να πω κάτι από καρδιάς. Αν οποιοσδήποτε περιμένει τον καινούριο προπονητή και αρχίσει να συγκρίνει με αυτό που ήταν τα προηγούμενα 5,5 χρόνια δεν θα είναι δίκαιο. To ΑΠΟΕΛ έχει κτίσει κάτι και θα είναι μόνο μια συνέχεια. Αυτός ο άνθρωπος που θα έρθει εδώ πρέπει να έχει πολύ μεγάλη στήριξη κι ενδεχομένως να έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες απ’ ότι ενδεχομένως αφορούσαν εμένα. Πρέπει από την αρχή να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τον χρόνο να δουλέψει. Μην ξεχνάτε ότι και εγώ όταν είχα έρθει στον ΑΠΟΕΛ έψαχνα κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό μου στο προπονητικό στερέωμα. Δεν ήρθα εδώ ως ένας καταξιωμένος προπονητής με εμπειρίες. Και καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα μέσα σε 5,5 χρόνια. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, όποιος επιλεχθεί από τη διοίκηση της ομάδας, να του δοθεί χρόνος και εμπιστοσύνη».

Για το ντέρμπι με την Ομόνοια είπε: «Οι ποδοσφαιριστές μου πρέπει να γνωρίζουν από την πλευρά των φιλάθλων τι εστί κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρέπει να τους χειροκροτήσει και ο κόσμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πρέπει να τους αποθεώσει. Πρέπει να τους αποχαιρετήσουμε κατάλληλα, για να αισθάνονται καλά οι ίδιοι, γιατί αξίζουν και να μπορέσουν να έρθουν το καλοκαίρι γεμάτοι ενέργεια και να μπορέσουν να κυνηγήσουν τους στόχους στα παιχνίδια της Ευρώπης. Γιατί αξίζουν τα παιδιά, πέρασαν πολλές δυσκολίες και βγήκαν νικητές».